Ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

16:48 16/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Mε στρατιωτικές τιμές έγινε δεκτός κατά την άφιξή του στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που – κατά τον τουρκικό Τύπο – αποκαλύπτει τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην επίσκεψη.

Με συνοδεία 6 Υπουργών, 60 επιχειρηματιών και 65 δημοσιογράφων, ο Ερντογάν πραγματοποιεί τη 14η κατά σειρά επίσκεψη στις ΗΠΑ, σημειώνεται. Τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ

Ομπάμα στην συνάντηση που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα ώρα Κύπρου, είναι καταρχήν η Συρία. Όπως αναφέρεται στον τουρκικό Τύπο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το ζήτημα της Συρίας θα συζητηθεί κατ’ απαίτησή του και έδωσε το μήνυμα ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον Πρόεδρο Ομπάμα να εμπλακεί πιο ενεργά στο συριακό ζήτημα.

Η Τούρκιγιε γράφει ότι ο Ερντογάν θα παρουσιάσει αποδείξεις ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης και θα τονίσει ότι η Τουρκία ήταν αντίθετη στη όποια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Επιπλέον, αναμένεται να καταδείξει ως ενόχους για την επίθεση στο Ρεϊχανλί, την συριακή μυστική υπηρεσία Αλ Μουκχαμπαράτ.

Για την οικονομία η Τουρκία ζητεί να οριστεί η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ παράλληλα με την Δια- ατλανική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Ο μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό καταδεικνύει ακριβώς τη σημασία που δίνει η Άγκυρα στη συμφωνία αυτή, σημειώνεται.
Η Χουριέτ γράφει ότι η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» (όπως αναφέρεται το θέμα του ΡΚΚ) θα συζητηθεί υπό το φως των εξελίξεων στη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού. Η Μιλλιέτ αναφέρει ότι αν και οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία επίλυσης, οι δηλώσεις θα είναι πολύ προσεκτικές υπό τον φόβο πλήγματος της διαδικασίας.
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και στην τουρκική συνεισφορά για την ειρήνευση στην περιοχή. Αναμένεται να συζητηθεί επίσης και το προγραμματισμένο ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στη Γάζα. Η αρθρογράφος της Μιλλιέτ, Ασλί Αϊντινυασμπάς γράφει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ζητήσει από τον Τούρκο Πρωθυπουργό να ακυρώσει το ταξίδι του στη Γάζα, αλλά να επισκεφτεί και τη Ραμάλα.
Το Ιράκ, σημειώνεται, αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα θέματα στην ατζέντα. Προτού αναχωρήσει για το ταξίδι του, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON από κοινού με την Τουρκία, σύναψαν ενεργειακή συμφωνία με την περιφερειακή διοίκηση του Βορείου Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος αντιτίθεται σε συμφωνίες απευθείας με το Βόρειο Ιράκ καθώς το βλέπει ως μια απειλή για την ιρακινή εδαφική ακεραιότητα.
Αναμένεται να συζητηθεί επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι διεθνείς κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχουν στις τουρκικές εταιρείες και στην τουρκική οικονομία.

Ο αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ, Ουτκού Τσακιροζέρ εφιστά την προσοχή στη σιωπηλή διπλωματία που γίνεται από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου παραμονές του ταξιδιού του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Όπως γράφει, ο κ. Νταβούτογλου τον τελευταίο καιρό διατηρεί επαφές με Αίγυπτο, Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ημέρα που ο Ερντογάν αναχώρησε για την Ουάσινγκτον, η Τουρκία από κοινού με τις Αραβικές χώρες, υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα που καταδίκαζε το καθεστώς της Συρίας.

Να σημειωθεί ότι, τον τελευταίο χρόνο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει μια παρόμοια απόφαση η οποία δεν έφερε αποτελέσματα λόγω του βέτο που ασκούσε η Ρωσία εναντίον της ανάληψης οποιαδήποτε δράσης κατά της Συρίας. Το νέο ψήφισμα αναμένεται να μπλοκάρει κατά τον ίδιο τρόπο η Ρωσία. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα προς συζήτηση στον Αμερικανό Πρόεδρο.
Το μήνυμα που επιθυμεί να περάσει ο Ερντογάν είναι ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι Άραβες είναι έτοιμοι για ανάληψη δράσης στη Συρία. «Δεν υπάρχει ανάγκη να αποστείλουν οι ΗΠΑ στρατό στην περιοχή. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι την υποστήριξη για τον εφοδιασμό της αντιπολίτευσης με όπλα και την δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», αναμένεται να διαμηνύσει ο κ. Ερντογάν στον αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο. Αναλόγως της απάντησης του Ομπάμα στο μήνυμα του Ερντογάν, χώρες του Αραβικού Συνδέσμου θα καταθέσουν παρόμοιες προτάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα