Παρέμβαση Κουρσουμπά προς υπηρεσίες του κράτους για την προστασία παιδιών κουρδικής καταγωγής από τη Συρία

16:36 16/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

H επιλογή των οικογενειών Σύριων κουρδικής καταγωγής να προχωρήσουν στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους με εκδήλωση διαμαρτυρίας εκθέτει τα παιδιά που βρίσκονται μαζί τους σε σημαντικούς κινδύνους που ανάγονται και σε παραβίαση των δικαιωμάτων τους, σημειώνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά που εντόπισε επίσης άμεσα τις υποχρεώσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών του Κράτους και την αδυναμία τους να χειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση, κατά τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της βουλευτού

του ΔΗΣΥ και Γενικής Εισηγήτριας για τα Παιδιά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλας Κυριακίδου, η Επίτροπος σημειώνει ότι παρακολουθεί το θέμα από την πρώτη ημέρα και στις 2 Μαΐου προχώρησε σε γραπτή παρέμβαση τόσο προς τον Υπουργό Εσωτερικών, όσο και προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επισημαίνοντας τις σχετικές νομικές υποχρεώσεις του κράτους, όπως αυτές απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις που η Κύπρος έχει κυρώσει και κυρίως, την υποχρέωσή τους να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου οι οικογένειες αυτές να καταστούν ικανές να διασφαλίσουν στα παιδιά τους, επαρκή σίτιση και ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.

Η Επίτροπος, προστίθεται, είχε συγχρόνως σχετική επικοινωνία με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Γενικό Διευθυντή του ίδιου Υπουργείου ενώ επεδίωξε να έχει ανάλογη επικοινωνία και με τον Υπουργό Εσωτερικών. Παράλληλα, η Επίτροπος και λειτουργοί του Γραφείου της βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας καλώντας τις να επιληφθούν των θεμάτων που αφορούν την προστασία και την ευημερία των παιδιών.

Σε σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών που κρίθηκε ότι έχρηζαν άμεσης ιατρικής παρέμβασης, η Επίτροπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά, όπως σημειώνεται.

Ταυτόχρονα, “η Επίτροπος έχει εποικοδομητική συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και άλλες ΜΚΟ οι οποίες ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν τις οικογένειες, σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης, τη σίτιση και την υγεία των παιδιών που συμμετέχουν στην εκδήλωση”. Η κ. Κουρσουμπά στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι “οι όποιες πράξεις φιλανθρωπίας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αξιέπαινες, όσο αποτελεσματικές και να είναι, δεν άρουν τη νομική ευθύνη του Κράτους να διασφαλίσει τις συνθήκες ευημερίας και υγείας των παιδιών, συνεργαζόμενες ακόμη, αν το κρίνουν σκόπιμο, με εθελοντικές οργανώσεις”.

Η Επίτροπος, αναφέρεται, συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση εξαντλώντας τα όρια των αρμοδιοτήτων που της δίνει ο Νόμος. Την ίδια στιγμή, απευθύνει και δημόσια έκκληση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους να λειτουργήσουν άμεσα προς αντιμετώπιση και επίλυση του μέγιστου ανθρωπιστικού θέματος το οποίο έχει προκύψει με στόχο την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των επηρεαζόμενων παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα