Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου για σύνταξη Κοινοταρχών και ενοίκια βιομηχανιών

15:39 16/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μείωση της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης στους πρώην Κοινοτάρχες κατά 10% και εξισορρόπηση της αύξησης των ενοικίων στις Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές με ισόποση επιχορήγηση, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζητείται η έγκριση για τη μείωση κατά 10% της συνταξιοδοτικής

αποζημίωσης που καταβάλλεται σε πρώην Κοινοτάρχες.

Πρόσθεσε ότι το ποσό της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης προσαρμόζεται από το 2011 ανάλογα κάθε έτος, στη βάση της αύξησης του τιμάριθμου και των γενικών αυξήσεων που παραχωρούνται κατά καιρούς στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η μείωση, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος, γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και ένεκα του γεγονότος ότι οι κοινοτάρχες ασχολούνται και με άλλο επάγγελμα και η συνταξιοδότηση τους καλύπτεται από άλλα συνταξιοδοτικά σχέδια, όπως το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιχορήγηση της αύξησης που θα επέλθει στα ενοίκια για τις Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές σε ποσοστό περίπου 15%, για την επόμενη πενταετία.

Το μέτρο είπε ότι ισχύει από τις 19 Απριλίου, ημερομηνία ανακοίνωσης των Μέτρων και Δράσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι η απώλεια εσόδων για την περίοδο πέντε χρόνων υπολογίζεται σε 3 εκ. ευρώ περίπου.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το μέτρο βοηθά τις συγκεκριμένες βιομηχανίες να ελαχιστοποιήσουν το κόστος τους. Ανέφερε τέλος ότι η προσπάθεια ήταν να βρεθεί η νομική φόρμουλα, ώστε να εξισορροπηθεί η αύξηση κατά 15% στα ενοίκια τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα γίνει με ισόποση επιχορήγηση.

Λοιπές αποφάσεις Υπουργικού
———————————-
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση προς τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο, δύο μικρών λεωφορείων που περιήλθαν στην κατοχή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Εγκρίθηκε επίσης το Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, για συντονισμό των ενεργειών των δύο χωρών σε θέματα όπως η υποστήριξη δικτύων και δομών οργάνωσης του Απόδημου Ελληνισμού, η προώθηση των εθνικών θεμάτων, θέματα παλιννοστούντων και η αξιοποίηση προγραμμάτων της ΕΕ για τους απόδημους των χωρών μελών.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο.

Το νομοσχέδιο, είπε, έχει σκοπό τη συμπερίληψη νέου άρθρου έτσι ώστε με την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού του κράτους ή των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, να κατατίθενται από τους αρμόδιους λεπτομερής έκθεσης συμμόρφωσης και εφαρμογής των παρατηρήσεων που περιέχονται στην τελευταία εκδοθείσα Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα