Ο Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τη ΣΕΚ ότι θα εργαστεί για εργατική ειρήνη

12:32 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαβεβαίωση ότι θα επιδιώξει, εάν εκλεγεί, την εργατική ειρήνη και την αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου, έδωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη ΣΕΚ, προσθέτοντας ότι οι κρίσιμες ώρες δεν παρέχουν σε οποιονδήποτε την πολυτέλεια να παραγνωρίσει ότι απαιτείται ευαισθησία όσον αφορά την κοινωνική συνοχή και την

κοινωνική πολιτική του κράτους, ώστε να μην πλήττονται από τα μέτρα οι εργαζόμενοι.

Πρόσθεσε ότι ήδη μελετούνται επισταμένα οι όροι της δανειακής σύμβασης και διάφορα σενάρια και υπαλλακτικές προτάσεις, ώστε, εάν εκλεγεί, να ετοιμαστεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπρότασης για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις, και διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι “η ΣΕΚ, στην προσπάθειά της να συμβάλει θετικά στην προοπτική που δημιουργείται για συνένωση δυνάμεων και σύνθεση απόψεων σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων που αφορούν την κοινωνικοοικονομική πολιτική, αλλά και ευρύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, έχει αποφασίσει όπως στηρίξει και υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

“Πιστεύουμε ότι, μέσα από αυτήν την επιλογή, δίνουμε τη δυνατότητα ώστε να προκύψουν προοπτικές ουσιαστικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και ταυτόχρονα μία δυναμική δημιουργίας καλύτερων προσβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής στήριξη του αγώνα που καταβάλλεται για ρύθμιση των προβλημάτων της οικονομίας μας, αλλά ταυτόχρονα και της αγοράς εργασίας”, ανέφερε.

Ο κ. Μάτσας ευχήθηκε στον κ. Αναστασιάδη “κάθε επιτυχία για το καλό του τόπου μας, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής”.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι “η επίσκεψη είχε σαν στόχο την έκφραση, πρώτον των θερμών ευχαριστιών για τη στήριξη από πλευράς της ΣΕΚ, αλλά ταυτόχρονα και τη διαβεβαίωση προς την ηγεσία της συντεχνίας ότι αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να υπάρξει εργατική ειρήνη, να αναβαθμιστεί ο κοινωνικός διάλογος, έτσι ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά”.

“Θέλω να πω πως οι κρίσιμες ώρες που περνούμε δεν παρέχουν σε οποιονδήποτε την πολυτέλεια να παραγνωρίσει ότι το πιο σημαντικό, ότι στα δύσκολα που έρχονται και έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αυτό που απαιτείται είναι ευαισθησία όσον αφορά την κοινωνική συνοχή, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική του κράτους, έτσι ώστε, με μέτρα τα οποία θα υποχρεωθούμε να πάρουμε, να μην πλήττονται οι εργαζόμενοι, αλλά να δούμε πώς νοικοκυρεύεται το σπάταλο κράτος, εξοικονομώντας από αλλού”, είπε.

Ανέφερε ότι “ήδη μελετούμε επισταμένα τους όρους της δανειακής σύμβασης, μελετούμε σενάρια και υπαλλακτικές προτάσεις, έτσι ώστε με την άμεσα ισχυρή εντολή, που θέλω και ελπίζω ο λαός να μας δώσει, να μπορέσουμε από την επομένη, αφού η κάθε στιγμή μετρά αρνητικά μάλιστα για την πατρίδα μας, να αρχίσουμε και τις επαφές, αλλά και να ετοιμάσουμε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπρότασης για να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν και παρατηρούνται ή καταγράφονται στη σημερινή δανειακή σύμβαση”.

“Θέλω για άλλη μια φορά να βεβαιώσω ότι η προσπάθεια μας είναι μια, να δούμε πώς επιτέλους επανεκκινεί η οικονομία, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις δουλειάς, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα να παρακολουθούμε συμπολίτες μας να καταφεύγουν είτε σε κοινωνικά παντοπωλεία είτε σε συσσίτια, είτε ιδιαίτερα να μεγαλώνουν οι λίστες των ανέργων”, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τη ΣΕΚ για τη στήριξη και διαβεβαίωσε ότι “η τιμή που μου κάνετε θα ανταποδοθεί με πράξεις που θα άπτονται αυτού που ο καθένας επιδιώκει, τις καλύτερες ημέρες για όλους μας, εργαζόμενους και ευρύτερα τον κυπριακό λαό”.

Στο σημείο αυτό, σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Αναστασιάδη περί ανταπόδοσης, ο κ. Μάτσας είπε ότι “ίσως να είμαστε από τους λίγους φορείς που δεν ζητούμε ανταλλάγματα για τη στήριξή μας”, προσθέτοντας ότι “η στήριξή μας προς τον κ. Αναστασιάδη είναι συνειδητή, στο πλαίσιο της προσπάθειας συνένωσης δυνάμεων”.

“Θεωρούμε, λοιπόν, ότι το μόνο αίτημα που υποβάλλουμε αυτή τη στιγμή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι η ενίσχυση των θεσμών που διέπουν τη σωστή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων. Ζητούμε επέκταση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου, έτσι ώστε να θέσουμε εκείνες τις σωστές βάσεις για να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει πιο ουσιαστικά, πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο δημοκρατικά”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “το πρώτο δείγμα αυτής της γραφής και αυτής της προσπάθειας έγινε χθες όταν η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν καταλυτική στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετώπιζε η οικοδομική βιομηχανία” και ότι “η δική του παρέμβαση προς τις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες έδωσε εκείνο το στίγμα που χρειαζόταν η προσπάθεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία συναινετική λύση χθες το βράδυ, και αυτό το λέω χωρίς να υποβαθμίζω το ρόλο κανενός από όσους έχουν συμβάλει προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτή της διαφοράς”.

“Είναι χαρακτηριστικά ένα στίγμα της κοινής πορείας που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε μιαν προσπάθεια αναβάθμισης των εργασιακών σχέσεων, ενίσχυσης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, με τελικούς αποδέκτες τους εργαζόμενους και την ίδια την κοινωνία. Είναι για αυτόν το λόγο που πήραμε την απόφαση στήριξης του Προέδρου Αναστασιάδη. Είμαστε εδώ για να χαράξουμε μαζί μία κοινή πορεία με στόχευση την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής και είναι για αυτόν το λόγο ακριβώς που καλούμε και τα μέλη μας, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, όπως αγκαλιάσουν αυτήν την υποψηφιότητα με σιγουριά και ελπίδα για να μπορέσουμε να δούμε πιο αισιόδοξα την επόμενη ημέρα, τόσο όσον αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις που θα επισυμβούν σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα