Η συνέλευση οικοδόμων ΠΕΟ-ΣΕΚ Λευκωσίας ενέκρινε την κατ’ αρχήν συμφωνία

11:25 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης των Συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ που πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα της ΠΕΟ, στη Λευκωσία, η καταρχήν συμφωνία για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία.
Δύο συμμετέχοντες ψήφισαν κατά και τέσσερις τήρησαν αποχή.
Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες πόλεις.

Η

καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία υπογράφηκε χθες βράδυ, δίνοντας ουσιαστικά τέρμα στην απεργία των οικοδόμων των τελευταίων εβδομάδων. Οι δύο πλευρές, εργολάβοι οικοδομών και συντεχνίες αποδέχτηκαν τη νέα πρόταση της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, πρόταση η οποία προβλέπει τη λήξη της συλλογικής σύμβασης στις 30 Ιουνίου του 2014.
Με την επικύρωση της συμφωνίας, οι οικοδόμοι από σήμερα πιάνουν κανονικά δουλειά.

Στην καταρχήν συμφωνία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Σύμβαση έχει διάρκεια από 1 Ιανουαρίου 2011 – 30 Ιουνίου 2014.
Επίσης, προνοείται ότι οι εβδομαδιαίοι μισθοί πρόσληψης θα παραμείνουν σταθεροί κατά τη διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης και να είναι για τεχνίτες, εργάτες και ημιειδικευμένους εργάτες, 440 ευρώ, 380 ευρώ και 403 ευρώ, αντίστοιχα.
Ο χρόνος προς και από την εργασία να επιβαρύνει εξ’ ημισείας τον εργοδότη και τον εργοδοτούμενο επί του προσωπικού ημερομισθίου έκαστου εργατοτεχνίτη.
Κατά τη διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης, η υπερωριακή αποζημίωση από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο θα είναι σε αναλογία 1:1,5. Για τις Κυριακές και τις αργίες θα 1:2.
Από το προκύπτον ποσό αποζημίωσης θα αφαιρείται ποσοστό 20%. Η υπερωρία θα υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση 38 ωρών εβδομαδιαίως.

Όσον αφορά το επίδομα βάρδιας η αποζημίωση καθορίζεται στο 10%.
Από τους μισθούς των υφιστάμενων εργαζομένων θα γίνει μείωση 10 ευρώ εβδομαδιαίως από 1 Ιανουαρίου 2013 και 9 ευρώ από 1 Ιανουαρίου 2014. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν μετά την υπογραφή της Σύμβασης και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ενεργήσει ώστε να παραχωρηθεί σε όλους τους εργαζόμενους της βιομηχανίας το έντυπο «Βεβαίωση Έναρξης Απασχόλησης Μισθωτού, το οποίο θα περιλαμβάνει την ειδικότητα του κάθε εργαζόμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα