ΓΓ ΔΕΟΚ: Οι εταίροι μας επέβαλαν συνταγή σοκ κοινωνικής εξαθλίωσης

12:47 27/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δέος και τρομακτική αγωνία διακατέχει τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους και νέες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις πρόσφατες εξελίξεις και την νέα απόφαση του EUROGROUP για την οικονομική στήριξη της Κύπρου στις 24 Μαρτίου 2013., είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Διομήδους ανέφερε ότι η Κύπρος,

οικονομία και κοινωνία, βρίσκεται σχεδόν σε πτώχευση που “κατά την εκτίμηση της ΔΕΟΚ δεν έχουμε αποφύγει οριστικά ούτε με την απόφαση του EUROGROUP”.

Υστερα από το πρώτο πακέτο μέτρων με τα δεκάδες νομοσχέδια για ‘κούρεμα’ μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, σημείωσε, η κυπριακή κοινωνία ζει την σχεδόν πλήρη κατάρρευση μιας μεγάλης τράπεζας, Λαϊκή, και την απειλή κατάρρευσης της τράπεζας Κύπρου, εξέλιξη που πιθανό συμπαρασύρει μαζί της όλη την οικονομία του τόπου.

“Ωμά, και εν πολλοίς τιμωρητικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επέβαλαν στον κυπριακό λαό συνταγή σοκ κοινωνικής εξαθλίωσης με ορατό κίνδυνο για χιλιάδες επιχειρήσεις και εκτόξευση ανεργίας με επιχείρημα ότι οικονομικοί παράγοντες/ τραπεζίτες συμπεριφέρονταν ως τζογαδόροι καπιταλιστές και ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έπαιρνε το απαιτούμενα μέτρα για εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος”, πρόσθεσε.

Ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα, συνέχισε, οι εταίροι μας στην ευρωζώνη όφειλαν και οφείλουν περισσότερη αλληλεγγύη, κατανόηση και στήριξη στον κυπριακό λαό, βασικές θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού οράματος.

“Υπήρξαν όντως κατάπτυστες μέχρι και εγκληματικές πράξεις και αμέλειες διοικούντων των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών πριν αλλά και μετά την αίτηση για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) τον Ιούνιο του 2012. Απαιτούμε έρευνα και παραδειγματική τιμωρία των όσων συνέβαλαν στο οικονομικό έγκλημα σε βάρος του τόπου και της κοινωνίας. Με το διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη την Δευτέρα 25 Μαρτίου ανακοινώθηκε διορισμός ποινικών ανακριτών. Επιβάλλεται όμως ξεκάθαρη δέσμευση από το ΠτΔ ότι τα πορίσματα θα οδηγήσουν τους αίτιους και ένοχους στα δικαστήρια και στη τιμωρία και όχι στην απαξίωση των πορισμάτων και στον κάλαθο των αχρήστων όπως συνέβηκε στο πρόσφατο παρελθόν”, πρόσθεσε.

Μεγάλες είναι, κατά την εκτίμηση της ΔΕΟΚ, σημείωσε, και οι ευθύνες της Κυβέρνησης Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. “Δυστυχώς μας οδήγησαν με λάθη και παραλείψεις στον ΕΜΣ, στο μνημόνιο και την τρόικα και επέτρεψαν, με την έγκριση της Βουλής, να υπερχρεωθεί η Κύπρος τους τελευταίους μήνες με 9.2 δις ευρώ από το ELA για μια τράπεζα που κρατικοποίησαν όταν είχε σχεδόν πτωχεύσει”, ανέφερε.

“Δεν παρουσίασαν την όλη την αλήθεια στο λαό για την πραγματική κατάσταση και τα ασήκωτα χρέη των δύο τραπεζών. Αντίθετα, άφησαν τον νέο πρόεδρο και φυσικά την κοινωνία να την διαχειρισθεί. Είναι λοιπόν άξιο απορίας και κριτικής το ότι διατείνεται σήμερα το ΑΚΕΛ ότι έχει πρόταση για να σωθεί η Κύπρος έξω από συνταγές μνημονίου και τρόικας που το ίδιο και η Κυβέρνηση του μας οδήγησαν πριν μερικούς μήνες”, συμπλήρωσε.

Είπε πως “ευθύνες φέρει και ο νυν ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης που σαν έτοιμος από καιρό να κυβερνήσει την χώρα δήλωνε ότι είχε επαφές με χώρες εκτός ευρωζώνης για βραχυπρόθεσμο δανεισμό και διαπραγμάτευση ηπιότερου κατά το δυνατό μνημονίου. Μετά την ανάληψη της Προεδρίας ανακάλυψε ότι παρέλαβε χώρα σε κατάσταση σχεδόν χρεοκοπίας”.

Όμως, συνέχισε ο κ. Διομήδους, δεν είχε ούτε ο ίδιος ούτε η πλειάδα ειδικών και συμβούλων του εισήγηση πρόταση για αποφυγή της χρεοκοπίας. “Δηλαδή δεν είχε ούτε σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε χώρες για βραχυπρόθεσμο δάνειο όπως διαμήνυε προεκλογικά. Η διαπραγμάτευση και διαχείριση της συμφωνίας με την ευρωζώνη δεν είναι αυτό που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύθηκαν με το ηχηρό 57%, και ασφαλώς ελέγχεται αυστηρά”, πρόσθεσε.

Μερίδιο ευθύνης έχουν, είπε, και ας μην το αποποιούνται στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ, νυν και πρώην (σήμερα υπουργοί) βουλευτές και πολιτικά κόμματα. Τα πολλά δισεκατομμύρια (σχεδόν 11) που διοχετεύθηκαν κυρίως στην Λαϊκή (9,2 δις) και Τράπεζα Κύπρου, συνέχισε, εγκρίνονταν με κυβερνητικά νομοσχέδια για κρατικές εγγυήσεις από την Βουλή. Υπάρχει ευθύνη και στο νομοθετικό σώμα και ασφαλώς και στην κεντρική Τράπεζα για το που φθάσαμε με τις δύο μεγάλες τράπεζες ειδικότερα από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2013.

Η ΔΕΟΚ, είπε ο Γενικός της Γραμματέας, απαιτεί και αναμένει ότι οι έρευνες δεν θα περιορισθούν σε ποινικές ευθύνες τραπεζιτών και άλλων συνεργών τους, αλλά θα καλύψουν και τις όποιες πολιτικές ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Η ΔΕΟΚ στις κρίσιμες τούτες ώρες, ανέφερε, καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, και συνταξιούχους σε στάση εγρήγορσης, αυτοσυγκράτησης και στέλνει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Με πνεύμα αποφασιστικότητας, πείσμα και διάθεση για σκληρή δουλειά και αγώνα η ΔΕΟΚ είπε ο κ. Διομήδους απαιτεί άμεση νομική ρύθμιση από την Κυβέρνηση και την Βουλή της προστασίας των ταμείων προνοίας, ταμείων σύνταξης και άλλων κοινωνικών ταμείων που είναι κατατεθειμένα στην Λαϊκή αλλά και στην Τράπεζα Κύπρου.

Επίσης απαιτεί άμεση προώθηση και ψήφιση από την Βουλή νόμου προστασίας της ιδιοκατοίκησης για δανειζόμενους που βρίσκονται στην ανεργία ή και έχουν χάσει κάθε είδους εισόδημα λόγω της βαριάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης.

Η ΔΕΟΚ σημείωσε, διεκδικεί επέκταση της περιόδου πληρωμής επιδόματος ανεργίας από 6 μήνες σε 12 ή και 18 μήνες και για το σκοπό αυτό να αξιοποιηθούν κονδύλια από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και να απαιτηθούν νέες έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για στήριξη ανέργων από την ΕΕ.

“Θα ζητήσουμε την άμεση σύγκληση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ή και της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης για συνομολόγηση και υπογραφή Εθνικού Κοινωνικού Πρωτοκόλλου Διασφάλισης Προτεραιότητας και Ψηλού Ποσοστού απασχόλησης στο ντόπιο εργατικό δυναμικό σε όλους τους κλάδους της οικονομίας”, σημείωσε.

Καλούμε τους επιχειρηματίες/εργοδότες, συνέχισε, να μην προχωρούν σε αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά το προσωπικό, αντίθετα να ενημερώνουν πρώτα τις συντεχνίες και τους εκπροσώπους τους για να αποφευχθούν αχρείαστες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Η ΔΕΟΚ έχει επίσης απευθύνει έκκληση με γραπτή επιστολή στο ΠτΔ να συγκαλέσει, και να προεδρεύσει, την Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή (μετέχουν υπουργοί, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, κοινωνικοί φορείς, κεντρική τράπεζα, σύνδεσμος τραπεζών κ.ά) για άμεση και λεπτομερή ενημέρωση για την τελευταία συμφωνία του EUROGROUP και τις συνέπειες από την εφαρμογή της.

Επίσης η ΔΕΟΚ αναμένει από τον Πρόεδρο και Κυβέρνηση να τροχοδρομήσουν κοινωνικό διάλογο για διαμόρφωση στρατηγικού προγραμματισμού για απεμπλοκή από την τρόικα και το μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν.

Ανέφερε ότι η ΔΕΟΚ θα καλέσει και πάλι με γραπτή επιστολή τις ηγεσίες όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων να συμφωνήσουμε και να προωθήσουμε την άμεση πραγματοποίηση Πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης με θέμα τις πρόσφατες κρίσιμες εξελίξεις και ενδεχόμενη κοινή στάση και δράση την επόμενη μέρα.

Ο κ. Διομήδους είπε τέλος ότι η Οργάνωση του χαιρετίζει τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις του κόσμου στην όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα