Στόχος η μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού (upd)

12:21 27/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε περαιτέρω μείωση κατά 3% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα προσπαθήσει να προχωρήσει η Κυβέρνηση, μέσω προσπάθειας μείωσης των λειτουργικών εξόδων της ΑΗΚ εντός των επόμενων 15 ημερών.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, εξερχόμενος από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή όλων φορέων που έχουν να κάνουν με τον τομέα της

ενέργειας.

Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε ότι η μείωση της τάξης του 5,75% που είχε ήδη αποφασιστεί, ισχύει από την 1η Απριλίου.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο και τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι επίκειται επίσκεψη του ίδιου στη γείτονα χώρα εντός Απριλίου. Στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός Μαΐου, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του Προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπου Έλληνα.

«Ο στόχος είναι τουλάχιστον επιπλέον 3%», ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στις δηλώσεις του.

«Το μεγαλύτερο κόστος στην ηλεκτροπαραγωγή είναι το κόστος των καυσίμων και το κόστος της χρηματοδότησης της ΑΗΚ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η ΑΗΚ θα διαβουλευθεί εσωτερικά για να έρθει πίσω σε 2 εβδομάδες και το βλέπουν πάρα πολύ θετικά». Οπότε, είπε, «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει και αυτό μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του Απριλίου».

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «συζητήσαμε επίσης την ταχύτερη ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στον ενεργειακό κύκλο και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αυτοπαραγωγή ενέργειας, κάτι που θα απαμβλύνει και τους καταναλωτές αλλά και τις ξενοδοχειακές μονάδες». Ότι, εξήγησε, «θα μπορέσουν να παράξουν την δική τους ενέργεια για να μειωθεί το κόστος». Ως προς αυτό, ανέφερε ότι η ΡΑΕΚ ετοιμάζει δικό της σχέδιο το οποίο και θα παρουσιάσει στην Κυβέρνηση σε περίπου δεκαπέντε μέρες».

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα της ενδιάμεσης λύσης. «Είχαμε πει ότι αν μειώνεται ουσιαστικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν και κάποια άμεσα άλλα οφέλη, όπως για νέες θέσεις εργασίας, είναι το θέμα της δανειοδότησης της ΑΗΚ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κάτι που θα μειώσει και περαιτέρω το κόστος, γιατί όπως είχα πει προηγουμένως ένα από τα πιο ψηλά κόστη είναι ακριβώς το κόστος χρηματοδότησης που έχει αυτή τη στιγμή ο οργανισμός».

Επισκέψεις στο Ισραήλ, ανοιχτός ο δίαυλος με Ρωσία για φυσικό αέριο

————-

Όσον αφορά στους σχεδιασμούς για τους υδρογονάνθρακες ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «εξηγήσαμε στον Πρόεδρο που βρισκόμαστε στα χρονοδιαγράμματα και θα τα δούμε όλα αυτά υπεύθυνα για να προχωρήσουν όσο το συντομότερο γίνεται, αλλά πάντοτε με προσεκτικές κινήσεις και υπευθυνότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ είπε ότι «όπως ξέρετε ο Πρόεδρος προγραμματίζει επίσκεψη στο Ισραήλ, ένα από τα πιο ουσιαστικά θέματα που θα συζητήσουμε είναι βέβαια η συνεργασία σε ενεργειακά θέματα».

Όσον αφορά στην επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας ο Υπουργός και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι είμαστε «απόλυτα προετοιμασμένοι και ευθυγραμμισμένοι με το Υπουργείο Εξωτερικών». Πρόσθεσε ότι για το θέμα έγιναν συσκέψεις τις προηγούμενες μέρες.

«Δεν θα πω περισσότερα», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κινηθούμε και εμείς από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους». Κληθείς να πει κατά πόσο επηρεάζεται από την απολογία Ισραήλ προς Τουρκία η Κύπρος, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «δεν θα το έλεγα, πιστεύω ότι ήταν μια εξέλιξη η οποία ήταν αναμενόμενη».

Την ίδια ώρα κληθείς να πει κατά πόσο παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος με τη Ρωσία είπε ότι «παραμένει ο δίαυλος με τη Ρωσία». Όπως ξέρετε, ανέφερε, «ήμουν στη Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα για τα θέματα του Τουρισμού, αλλά ταυτόχρονα στηρίξαμε και την προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών για κάποια συμφωνία». Οι Ρώσοι, πρόσθεσε, «έδειξαν ενδιαφέρον, δεν μπορούσε να μετουσιωθεί σε κάποια άμεση βοήθεια, οπότε, αφήσαμε αυτό το θέμα για το άμεσο μέλλον».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «η επιβεβαιωτική γεώτρηση είναι προγραμματισμένη για το τρίτο τρίμηνο και παραμένει ως έχει».

Διαβεβαιώσεις σε μεγάλους πράκτορες για τουρισμό

————

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα του τουρισμού ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «σήμερα το απόγευμα έχω μια σύσκεψη με τον ΚΟΤ, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ξέρετε τα θέματα του τουρισμού είναι άμεσης προτεραιότητας γιατί είναι κάτι που πρέπει να προστατέψουμε ειδικά για φέτος».

«Θα δούμε το μέγεθος των προβλημάτων για να δούμε πως θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε», είπε.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις από μεγάλους πράκτορες του εξωτερικού ανέφερε ότι «υπήρξαν κάποιες πληροφορίες ότι κάποιοι μεγάλοι πράκτορες ανησυχούν». Πρόσθεσε ότι «έθεσε τον εαυτό μου στη διάθεση και του ΚΟΤ αλλά και των εμπλεκομένων φορέων, να μιλήσω προσωπικά με τους μεγάλους πράκτορες να τους διαβεβαιώσω ότι όλα θα είναι καλά και μπορούν να συνεχίσουν τους σχεδιασμούς τους».

- See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=89a09eb1e7a74976a2ac807378741cf7#sthash.Sm9L62tE.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα