Έκθεση Επ. Θεσμών: Το κάθε κόμμα τα δικά του…

13:38 14/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Έκθεση συμπερασμάτων «πολλαπλών αναγνώσεων» ετοιμάζει η επιτροπή ΘεσμώνΤο κάθε κόμμα λέει τα δικά του με φόντο την οικονομική καταστροφήΣτις 6 Μαίου συζήτηση στην Ολομέλεια με πολιτικά μηνύματα

Σε διαφορετικές κατευθύνσεις αναλόγως χρώματος κινούνται τα συμπεράσματα έκαστου κόμματος επί του πορίσματος της Επιτροπής Θεσμών για την Οικονομική καταστροφή. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών επιβεβαιώθηκε το «αναμενόμενο».

Ότι δηλαδή κάθε κόμμα λέει τα δικά του και ερμηνεύει κατά το δοκούν τα όσα κατατέθηκαν στην επιτροπή και καταγράφηκαν στο αρχικό πόρισμα της. Είτε με γραπτά

σημειώμετα, είτε προφορικώς τα κόμματα επιβεβαίωσαν ότι οι διαφορετικές αναγνώσεις των συμπερασμάτων θα οδηγήσουν σε ένα πόρισμα που θα συνοδεύεται από πολλά παραρτήματα διαφορετικών θέσεων.

Και αυτό γιατί κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε όπως και όπου υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες θα ενσωματώνονται παραρτήματα με τις θέσεις έκαστου κόμματος. Τα τελικά δε συμπεράσματα θα τύχουν πολιτικής ανάλυσης σε συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 6 Μαίου.

Για εξαπάτηση μιλά ο ΔΗ.ΣΥ

Τις παρεμβάσεις εκ μέρους του ΔΗ.ΣΥ έκανε ο βουλευτής του κόμματος Αντρέας Κυπριανού.

Ανέφερε ότι στα συμπεράσματα πρέπει να καταγράφεται ότι η Βουλή εξαπατήθηκε όταν κλήθηκε να στηρίξει τη Λαική με 1.8 δις ευρώ. Σε ότι αφορά τα υψηλά πόνους σε τραπεζίτες ανέφερε ότι ενδεχομένως να σκόπευαν να κρατήσουν κλειστά στόματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των αξιογράφων θέτοντας θέμα διακυβέρνησης των εποπτικών αρχών που επέτρεπαν την μετατροπή καταθέσεων σε αξιόγραφα ακόμη και την περίοδο που η Λαική ήταν αφερέγγυα. Τέλος κάλεσε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του τέως Διοικητή της Κεντρικής η έρευνα της Alvarez & Marshal δεν επεκτάθηκε στη Λαική.

Βολές κατά Βγενόπουλου από ΑΚΕΛ

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επικεντρώθηκε στα θέματα που αφορούν τον Αντρέα Βγενόπουλο.

Ζήτησε να καταγραφεί στα συμπεράσματα η σύγκρουση συμφερόντων Λαικής και MIG όπως επίσης και οι συγκεκαλυμμένες αγορές μετοχών από τον Αντρέα Βγενόπουλο που οδηγούσαν σε χειραγώγηση τιμών. Τέλος τα έβαλε με τον Πρώην Διοικητή της ΚΤ Αθανάσιο Ορφανίδη ότι δεν έδρασε προληπτικά ασκώντας μεροληπτικά τον εποπτικό του ρόλο.

Το ξεπούλημα στην Ελλάδα στο επίκεντρο του ΔΗΚΟ

Κορωνίδα του σημειώματος που κατέθεσε το ΔΗΚΟ στην Επιτροπή είναι το «ξεπούλημα» κατά τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Φύτο Κωνσταντίνου των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό μίλησε για ελλειπή διαπραγμάτευση υπό την πίεση της Τρόικα. Επίσγς έψεξε τις τράπεζες για τα αξιόγραφα μιλώντας για εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού.

Γραπτό σημείωμα από την ΕΔΕΚ

Γραπτό σημείωμα με τις θέσεις του κόμματος του κατέθεσε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας.

Αναφέρεται σε μη επαρκή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τα αξιόγραφα, υπογραμμίζει την παραχώρηση δανείων από τράπεζες με ελλειπείς υποθήκες και εξασφαλίσείς, καθώς και προνομιακή μεταχείριση σε πολλές περιπτώσεις. Η ΕΔΕΚ ζητά καταγραφή όλων των ονομάτων πολιτικών και τραπεζιτών που εμπλέκονται σε διάφορες υποθέσεις.

Η λίστα Λαγκάρντ…

Φειδωλός στις δικές του παρεμβάσεις υπήρξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος το μόνο που ζήτησε είναι να καταγραφεί στην έκθεση συμπερασμάτων που θα σταλεί στην Ολομέλεια ότι η Επιτροπή Θεσμών ζήτησε αλλά ΔΕΝ έλαβε την λεγόμενη «λίστα Λαγκαρντ» δηλαδή τη λίστα με τα ονόματα Κυπρίων που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό

Keywords
Τυχαία Θέματα