Το ΑΚΕΛ έχει γενέθλια. Γίνεται 73 χρονών…

13:49 14/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 73 χρόνων από την ίδρυση του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού, απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό στα χιλιάδες στελέχη, μέλη και φίλους του Κόμματος και στο σύνολο του κυπριακού λαού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, η οποία παρουσιάζεται αυτούσια:

Με την ιδρυτική συνέλευση της Σκαρίνου που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 1941 εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή της Κύπρου το ΑΚΕΛ

και παίρνει από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου τη σκυτάλη των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων.

Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην Κύπρο από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 είχε θέσει επιτακτικά την ανάγκη δημιουργίας ενός μαζικού κόμματος της εργατικής τάξης που να δρα στη νομιμότητα. Τα στελέχη του ευρισκόμενου στην παρανομία ΚΚΚ αντιλήφθηκαν πλήρως αυτή την ανάγκη. Αξιοποίησαν τις νέες συνθήκες που δημιούργησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και σε συνεργασία με άλλα προοδευτικά στοιχεία της κυπριακής κοινωνίας τα στελέχη του ΚΚΚ προχώρησαν στην ίδρυση του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), που αποτελεί τη συνέχεια του ΚΚΚ.

Στις δεκαετίες που πέρασαν από τη συνέλευση της Σκαρίνου το ΑΚΕΛ με τους αγώνες, τη δράση, τη προσφορά και τις θυσίες του καταξιώθηκε στη συνείδηση του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των εργαζομένων. Καταξιώθηκε ως πατριωτική έπαλξη αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου. Καταξιώθηκε ως ο εκφραστής των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ως η κατ` εξοχή δύναμη της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου.

Στις σημερινές συνθήκες, το ΑΚΕΛ, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπολογισμούς, παραμένει η υπεύθυνη, πατριωτική πολιτική δύναμη που δίνει προοπτική στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Κρατάμε ζωντανή την ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον, σε μια Κύπρο ελεύθερη, όπου όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα οικοδομούν τη ζωή τους σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας.

Η ιστορική επιτυχία της Κύπρου να ενταχθεί, επί προηγούμενης κυβέρνησης, στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και στο Κυπριακό. Δεδομένα που υπό την προϋπόθεση της σωστής αξιοποίησης τους από την πλευρά μας, είναι δυνατό να συμβάλουν καθοριστικά ώστε να μπορέσουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες της σκλαβιάς που για 40 χρόνια κουβαλά ο λαός μας.

Η πατρίδα μας, δυστυχώς, κάτω από το βάρος του τραπεζικού εγκλήματος, βρέθηκε παράλληλα σε μια ιδιότυπη, οικονομική αυτή τη φορά κατοχή από πλευράς των τροϊκανών δανειστών μας. Την ώρα που το τραπεζικό έγκλημα βρισκόταν σε εξέλιξη, το ΑΚΕΛ ήταν το μοναδικό κόμμα που έγκαιρα προειδοποιούσε, όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις έκαναν πλάτες στους τραπεζίτες και στην τότε Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, επιχειρώντας να ενοχοποιήσουν τους μισθούς, τις συντάξεις, το κοινωνικό κράτος και γενικότερα τα δημόσια οικονομικά.

Παρά το ότι τα γεγονότα τους διέψευσαν, δυστυχώς επιμένουν στο ίδιο τροπάρι, με μια μόνο ουσιαστική διαφορά. Ανέλαβαν πλέον οι ίδιοι τη διακυβέρνηση της χώρας. Παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις τους, συνεχίζουν από εκεί που έμειναν ως αντιπολίτευση. Επιχειρούν να φορτώσουν εξολοκλήρου τα βάρη του τραπεζικού εγκλήματος και της οικονομικής καταστροφής που αυτό επέφερε, στους ώμους του λαού, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των πολιτών. Απαλλάσσοντας, προστατεύοντας και στηρίζοντας την ίδια ώρα τα ποικιλώνυμα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σε τούτες τις συνθήκες που η κοινωνία και οι εργαζόμενοι δέχονται την επίθεση των μνημονιακών και κυβερνητικών πολιτικών, το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει το βασικότερο ανάχωμα. Πρωτοστατεί και παλεύει για δίκαιη κατανομή των βαρών και για την προστασία της κοινωνίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αλλά και του εθνικού μας πλούτου.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής, καταθέτοντας σειρά προτάσεων νόμου, όπως αυτή για την προστασία της κύριας κατοικίας, καταθέτοντας ολοκληρωμένη εισήγηση για απαλλαγή από το μνημονιακό ζυγό, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει έστω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επεξεργάζεται και καταθέτει προτάσεις για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, όπως πράξαμε με το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Με την ευκαιρία της ιδρυτικής επετείου του, το ΑΚΕΛ ανανεώνει τη δέσμευση του απέναντι στον κυπριακό λαό ότι ουδέποτε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας και για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή.

Πιστό στα σοσιαλιστικά ιδανικά και στη βαριά κληρονομιά των εννέα σχεδόν δεκαετιών ζωής, αγώνων και θυσιών, το ΑΚΕΛ θα παραμείνει η συνεπής, υπεύθυνη, μαχητική δύναμη υπεράσπισης των δίκαιων και δικαιωμάτων των εργαζόμενων, του λαού μας και της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα