Μειώθηκε ο αριθμός φυλακισμένων στις ΚΦ, διαπιστώνει η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

17:00 10/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στους 551 από 670-700 που ήταν προηγουμένως, έχουν μειωθεί οι φυλακισμένοι στις Κεντρικές Φυλακές, με τα τελευταία μέτρα και τις τελευταίες αποφυλακίσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εξέτασε την πορεία των εργασιών του Συμβουλίου Επ ‘ Αδεία και την εφαρμογή της ποινής της κοινοτικής εργασίας αντί της φυλάκισης, ο κ. Φυττής ανέφερε πως έχει αυξηθεί η χωρητικότητα των Κεντρικών Φυλακών σύμφωνα με τα διεθνή επίπεδα των φυλακών

σε 440 θέσεις, εκεί που ήταν 370 διότι, όπως διευκρίνισε, θεωρείται πλέον και η ανοικτή φυλακή ως μέρος του συστήματος.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ’ Αδεία άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου του 2013.

Η αποφυλάκιση γίνεται όταν αποφασίσει το Συμβούλιο, νοουμένου ότι υποβάλει ένας φυλακισμένος αίτηση μετά που θα εκτίσει το μισό της ποινής του, που να είναι πάνω από δύο χρόνια ή αν είναι ισοβίτης να έχει εκτίσει ποινή πέραν των 12 χρόνων.

Μέσος όρος εξέτασης και λήψης απόφασης είναι οι επτά εβδομάδες. Μέχρι σήμερα έχουν αποφυλακιστεί τέσσερις ισοβίτες.

Οι αιτήσεις που βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου είναι 45-50.

Ο κ. Φυττής ανέφερε πως το Συμβούλιο αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία του.

“Απαιτήσαμε επιτακτικά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που παρίστατο, να συγκαλέσει συνεδρία με όλους τους εμπλεκόμενους – Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ ΄Αδεία, Τμήμα Ευημερίας, το Συμβούλιο και Διεύθυνση Φυλακών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Οικονομικών – για να εξετάσουν τον Προϋπολογισμό αυτού του Συμβουλίου, ώστε να μπορούν να πληρώνουν τους επιτηρητές και τα δικά τους έξοδα. Ζητήσαμε, επίσης, όπως εξεταστεί η εφαρμογή του βραχιολιού. Το Συμβούλιο παρέθεσε εισηγήσεις για βελτιώσεις στη νομοθεσία. Εμείς έχουμε επισημάνει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων από το Συμβούλιο”, συμπλήρωσε.

Κατά την ενημέρωση, στους βουλευτές έγινε επίσης εισήγηση όπως πριν οι κρατούμενοι αποφυλακιστούν πρέπει να κάνουν ένα διάστημα στην ανοικτή φυλακή για να προσαρμόζονται.

Εχουμε αποφασίσει, είπε ο κ. Φυττής, σε ένα-ενάμισι μήνα να καλέσουμε επί του θέματος συνεδρία για να δούμε τι αποφάσισαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα θέματα που τέθηκαν σήμερα στην Επιτροπή.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα οργάνωσης που μπορούν να επιλυθούν μόνο με το συντονισμό διοίκησης των φυλακών, του Συμβουλίου Επ’ Αδεία και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Εμείς, είπε, θεωρούμε απαράδεκτο το ότι εδώ και ενάμισι χρόνο έχουν αγοραστεί τα λεγόμενα βραχιόλια για τους φυλακισμένους, τα οποία όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί η νομοθεσία περιορίζει απαγορευτικά την εφαρμογή του μέτρου.

Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει σύντομα η νομοθεσία να τροποποιηθεί για να εφαρμοστεί ως μέτρο για αποσυμφόρηση των φυλακών ενόψει και των τεράστιων προβλημάτων που βιώσαμε τελευταία στις φυλακές.

Κοινωνική εργασία αντί φυλάκισης

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητήθηκε, επίσης, σήμερα και η εφαρμογή της ποινής της κοινοτικής εργασίας αντί της φυλάκισης.

“Μπορώ να σας πω ότι λειτουργεί πολύ καλά, είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1996, αλλά η Επιτροπή το είδε το 2005 και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του, που μέχρι τότε δεν έγινε τίποτα”, είπε ο κ. Φυττής.

Πρόσθεσε ότι “δειλά-δειλά άρχισαν να πείθονται και οι δικαστές να εκδίδουν διατάγματα για κηδεμονία ή κοινοτική εργασία ή και τα δύο έτσι έχουν ωφεληθεί εκατοντάδες άτομα”.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή το Τμήμα Ευημερίας, στο τέλος του 2013 υπήρχαν 926 διατάγματα για ποινή κοινοτικής εργασίας.

Η κοινοτική εργασία μπορεί να διεξάγεται σε βιβλιοθήκες, δήμους, πάρκα, εθελοντικούς συνδέσμους, σε σχολεία κ.λπ.

“Η Επιτροπή μελετώντας και ακούοντας γι αυτή την εναλλακτική τιμωρία που επιβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας – παρόλο που είναι για νεαρούς μέχρι σήμερα – είναι ικανοποιημένη γιατί αποφορτίζονται οι φυλακές”, κατέληξε ο κ. Φυττής.

Keywords
Τυχαία Θέματα