Σλοβάκος Αν. Πρωθ.: Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της ΚΔ να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό πλούτο στην ΑΟΖ της

18:32 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Σλοβακία υποστηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό πλούτο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και μια ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης πάνω στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Σλοβάκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Miroslav Lajcak, ο οποίος είχε σήμερα συνομιλίες με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Ο κ. Lajcak,

o οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή, ενόψει της επικείμενης ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, επαναβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες σε ό,τι αφορά στο δικοινοτικό διάλογο στο νησί, μέσω της Πρεσβείας της στη Λευκωσία, όπως πράττει τα τελευταία 23 χρόνια, ενώ διαβεβαίωσε πως το σλοβακικό απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να είναι παρών στο νησί.

Η κ. Μαρκουλλή και ο κ. Lajcak συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου, το Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Ο κ. Lajcak είπε πως οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι εξαιρετικές, ενώ σημείωσε πως η επίσκεψή του πραγματοποιείται λίγα εικοσιτετράωρα ύστερα από σημαντικές εκλογές σε ορισμένες χώρες στην περιοχή και μερικές μέρες πριν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ. Ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του θα στηρίξει σθεναρά την Κυπριακή Προεδρία.

Ανέφερε πως Κύπρος και Σλοβακία εντάχθηκαν στην ΕΕ την ίδια στιγμή, σημειώνοντας πως μια επιτυχία Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ «θα αποτελέσει ενθάρρυνση για μας, για την προετοιμασία της δική μας Προεδρίας που θα είναι σε τέσσερα χρόνια».

Ο Σλοβάκος επίσημος ανέφερε πως μίλησαν για την κατάσταση στην Κύπρο, για το θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού και επαναβεβαίωσε «τη στήριξη αρχών μας για μια ειρηνική, δίκαια και βιώσιμη λύση που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, που επιβεβαιώνουν την εδαφική ακεραιότητα του νησιού».

«Επίσης, επαναβεβαίωσα την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις καλές μας υπηρεσίες μέσω του δικοινοτικού διαλόγου που η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο φιλοξενεί εδώ και 23 χρόνια, ως επίσης και δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είναι τόσο σημαντικές όπως και μέσω της παρουσίας των στρατιωτικών μας δυνάμεων εδώ», ανέφερε.

Είπε πως στο πλαίσιο της επίσκεψής του είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα σλοβακικά στρατεύματα που αποτελούν μέρος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να συνομιλήσει με την ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως κατά τις συναντήσεις του αυτές επιβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες εδώ και να παίζουμε το ρόλο μας εφόσον χρειάζεται να είμαστε εδώ».

Ανέφερε, εξάλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα