Μαλάς: Στις εκλογές αποφασίζουμε ποιός θα διαπραγματευτεί διεκδικητικά με την Τρόικα

13:05 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις ερχόμενες δυο Κυριακές αποφασίζουμε ποιός μπορεί, μαζί με μια ισχυρή πολιτική ομάδα, να διαπραγματευτεί διεκδικητικά με την Τρόικα και να αντιταχθεί στις απαιτήσεις για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών μας οργανισμών και για έλεγχο από τρίτους της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Μαλάς

ανέφερε πως στις προεδρικές εκλογές «αποφασίζουμε και δείχνουμε το δρόμο με την ηγεσία που μπορεί να διεκδικήσει με στρατηγική την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και που δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο μνημόνιο για την Κύπρο», προσθέτοντας πως «δεν μπορεί και δεν έχει λόγο να διαπραγματευτεί με την Τρόικα κάποιος που έχει τις ίδιες θέσεις μαζί της, αυτός που έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τίποτα, ούτε καν τις πρόνοιες για την παιδεία και την υγεία».

Ανέφερε πως η οικονομική κρίση δεν είναι κυπριακό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο και πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές και χωρίς κοινούς στόχους. Όπως είπε η ανάπτυξη είναι η απάντηση για ανατροπή της υφεσιακής κατάστασης, και πως για αυτήν πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά, υπεύθυνα και δυναμικά και όχι να αναζητούνται συνεχώς νέες συνταγές σκληρής λιτότητας.

«Στις εκλογές αυτές οι πολίτες θα αποφασίσουν για το ποια θα είναι η απάντηση στην κρίση. Γιατί να επιλέξουμε την αυστηρή λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν μαζικές απολύσεις και ξεπούλημα του πλούτου του λαού μας σε ιδιωτικά μονοπώλια;», διερωτήθηκε και ανέφερε πως για το καλό όλων μας, σημερινών και αυριανών γενεών, οφείλουμε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης με καινοτόμες παραγωγικές αλλαγές στην οικονομίας μας, με προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Με επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Με στοχευμένα σχέδια για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και για ενθάρρυνση των νέων της Κύπρου να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση στον τόπο μας. Με εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος και διοχέτευση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία του τόπου. Με προάσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων», συμπλήρωσε

Ο κ. Μαλάς είπε πως δεν έχει δεσμεύσεις και δεσμούς με το κατεστημένο του τόπου, γι’ αυτό και μπορεί να εγγυηθεί με αξιοπιστία ότι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα που συντελέστηκαν στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Δεν έχω σκιές στην προσωπική και επαγγελματική μου πορεία, γι’ αυτό μπορώ να εγγυηθώ με αξιοπιστία την αυστηρή εφαρμογή μέτρων διαφάνειας και λογοδοσίας όλων των πολιτειακών αξιωματούχων, όλων όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το θέμα του φυσικού αερίου είπε πως τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα απαιτούν αποφασιστικότητα, εμβάθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου και επιστημονικό σχεδιασμό, μακριά από αδιαφάνεια και διαπλοκές και συμφέροντα. «Μόνο που για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μας με μια φωνή ν απαντήσουμε στια απαιτήσεις των ξένων που θέλουν να έχουν λόγο στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου. Ανέμενα ότι τουλάχιστον σε αυτό θα συντασσόταν μαζί μας και ο κ. Αναστασιάδης», συνέχισε.

«Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι ο κυπριακός λαός είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου της Κύπρου και η ίδια η Κύπρος είναι αυτή που θα σχεδιάσει την αξιοποίησή του και θα διαχειριστεί τα έσοδα προς όφελος των μελλοντικών γενεών», είπε.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του, εφόσον εκλεγεί, θα είναι μια κυβέρνηση Εθνικού Συνασπισμού, η οποία θα λειτουργεί συναινετικά και σε συνεργασία με την Βουλή των Αντιπροσώπων «ώστε μαζί να επιδιώκουμε και να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα και το λαό μας». Πρόσθεσε πως η διακυβέρνηση θα κατατάξει μεταξύ των πρωταρχικών επιδιώξεων και στόχων της τον καταρτισμό κοινής στρατηγικής της πλευράς μας σε ότι αφορά το Κυπριακό, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς αν προτίθεται εφόσον εκλεγεί να υπάρχει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα να εκφράσει τη θέση ενδεχομένως με ένα δημοψήφισμα για το αν επιθυμεί την παραμονή μας στην ευρωζώνη ή όχι, ο κ Μαλάς ανέφερε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα συζήτησης της παραμονής μας ή όχι στην ευρωζώνη.

Πρόσθεσε πως ωστόσο τίθεται ένα θέμα διεκδικητικότητας, αναφέροντας πως «κανείς δεν θα χαριστεί στην Κυπριακή Δημοκρατίας, κανείς δεν θα φανεί αλληλέγγυος εάν εμείς δεν επιδείξουμε αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, συναίνεση στο εσωτερικό μέτωπο έτσι ώστε να αντιτάξουμε πρώτα-πρώτα το συμφέρον της χώρας μας».

Είπε πως «δεν πρόκειται να συναινέσουμε» στην σκληρότητα λιτότητα και στην οικονομική υποτέλεια της χώρας και διερωτήθηκε ποια ικανότητα έχουν να διαπραγματευτούν εκείνοι οι οποίοι συμπαρατάσσονται και ασπάζονται πλήρως τις λογικές τις Τρόικας. Διατύπωσε την εκτίμηση πως η Κύπρος μπορεί να βγει από την οικονομική κρίση μέσω μιας διακυβέρνηση που να στέλνει το μήνυμα της ελπίδας, της προοπτικής και της διεκδικητικότητας μέσα από ένα εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαλάς είπε πως είναι αποφασισμένος να διαφυλάξεις και να υπερασπίσει τις εργασιακές σχέσεις μέσα από την προάσπιση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ προφανώς, όπως είπε, «ο κ. Αναστασιάδης πιστεύει πως η κυπριακή οικονομία για να αναπτυχθεί πρέπει πρώτα από όλα να διαβρωθούν οι εργασιακές σχέσεις».

Σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του επιτελείου του κ. Αναστασιάδη για φερόμενες αναφορές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, που τελικά δεν είχαν γίνει, ο κ. Μαλάς είπε πως κάποιος θα ανέμενε από μια πολιτική δύναμη που έχει τόσες πολλές διασυνδέσεις με το ΕΛΚ και τη Γερμανία να γνωρίζει τις προθέσεις του κ. Σόιμπλε και να προσπαθήσει να διαμορφώσει τις απόψεις του κ. Σόιμπλε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις αναφορές του κ. Αναστασιάδη για τον κατώτατο μισθό σε συνάρτηση και με δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για αύξηση του κατώτατου μισθού προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία των ΗΠΑ , ο κ. Μαλάς αφού ανέφερε πως «δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μείωση του κατώτατου ορίου μισθοδοσίας» είπε πως η θέση του κ. Ομπάμα αποδεικνύει πως τελικά δεν καταφέρνεις την κοινωνική συνοχή με το να μειώνεις τα ημερομίσθια.

Keywords
Τυχαία Θέματα