Κραχ στην Καταλονία – Χρέος 13 δισ. ευρώ

21:12 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης ζήτησε η Καταλονία, η πλουσιότερη αυτόνομη ισπανική επαρχία, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, εξέλιξη που ταρακουνά την ισπανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, καθώς η Καταλονία έχει χρέος 13 δισ. ευρώ και εκπροσωπεί το ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας.

Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής, τα spreads των ισπανικών 10ετών

ομολόγων εκτοξεύθηκαν κατά 12 μονάδες βάσης στο 6,3%.

Εδώ και δύο χρόνια, η περιφέρεια της Καταλονίας έχει καταφύγει στον δανεισμό μέσω έκδοσης patriot bonds με επιτόκια μεταξύ 4,5% και 5%, όμως δεν είχαν την αναμενόμενη απήχηση στους κατοίκους, οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να δανείσουν την περιφέρειά τους. Το ένα τέταρτο των αποταμιεύσεων της Καταλονίας έχει τοποθετηθεί σε τέτοια ομόλογα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η περιφέρεια καταβάλει 2 δισ. ανά έτος μόνο για τους τόκους.

Μπροστά στο φάσμα της στάσης πληρωμών, η Καταλονία, πέραν της κίνησης που ήδη έκανε, είχε και την επιλογή του να προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, ωστόσο αποθαρρύνθηκε από το γεγονός ότι η γειτονική Βαλένθια πήρε εξάμηνο δάνειο έναντι του «ληστρικού» επιτοκίου 7%.

Είχε προηγηθεί η είδηση ότι η πρόσφατα μερικώς κρατικοποιημένη ισπανική τράπεζα Bankia προετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, βάσει του οποίου πρόκειται να ζητήσει μεγάλη οικονομική βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση. Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας ενδέχεται να ζητήσει έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ κρατική βοήθεια, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα El Pais.

Πηγές από τον χρηματοπιστωτικό τομέα κάνουν λόγο για περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ κρατική βοήθεια προς τη Bankia, αν και λίγες ημέρες πριν ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος είχε κάνει λόγο για βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Bankia ενδέχεται να μην δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της πριν την Κυριακή. Η Bankia ήταν η περισσότερο εκτεθειμένη τράπεζα στη “φούσκα” των ακινήτων στην Ισπανία πριν από τέσσερα χρόνια. Η κατάρρευση άφησε την τράπεζα με σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

Keywords
Αναζητήσεις
καταλονία, katalonia
Τυχαία Θέματα