Ακυρώθηκε το ερώτημα Γ4 της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

Ακυρώθηκε το ερώτημα Γ4 της Φυσικής, καθώς υπήρξε επιστημονικό λάθος και η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων απέστειλε Οδηγία στα Βαθμολογικά Κέντρα για τη βαθμολόγηση στο μάθημα της Φυσικής.

Στο Γ4 ερώτημα παρατηρήθηκε ελλιπής διατύπωση. Συγκεκριμένα, δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας. Κατόπιν τούτου, το ερώτημα Γ4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος.

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τη γραπτή εξέταση του μαθήματος της Φυσικής, η βαθμολόγηση δεν έχει ακόμη αρχίσει,

ενώ για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) στο μάθημα, ισχύει η ίδια ρύθμιση.

Τι λέει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Το θέμα Γ4, όπως διατυπώθηκε, είναι επιστημονικά λανθασμένο, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η οποία πάντως σημειώνει ότι τα θέματα στις Πανελλαδικές ήταν εντός διδαχθείσας ύλης.

Όπως σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση σχετικά με το θέμα Γ4, η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F, ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ’ άπειρον.

Προσθέτει ακόμη πως, εκτός από το πρώτο θέμα, που αποτελούσε το 1/4 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη Φυσική, σαν να επρόκειτο για… διαγωνισμό ταλέντων Φυσικής.

Η χρονική διάρκεια των τριών ωρών δεν επαρκούσε για την αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επιπέδου. Ως αποτέλεσμα, καταργείται η διαβάθμιση στη βαθμολογία και δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της, δηλαδή την εισαγωγή των μαθητών ανάλογα με το επίπεδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Καταλήγοντας, «ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης, ζητά συγγνώμη γι’ αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα». Παράλληλα, καλεί τους συναδέλφους βαθμολογητές, μέχρι να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών.

Αναφορά σε λάθος διατύπωση ενός θέματος της Φυσικής κάνουν και οι καθηγητές του Συλλόγου Φροντιστών Αττικής σε ανακοίνωσή τους, στην οποία επίσης τονίζουν τη μεγάλη ποσότητα των ερωτήσεων, των οποίων οι απαντήσεις απαιτούσαν περισσότερο χρόνο από το τρίωρο που διέθεταν οι υποψήφιοι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Βαφειαδάκης, αναφέρεται και στα θέματα της Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης, στην οποία επίσης διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι Θεωρητικής Κατεύθυνσης την Παρασκευή και τα οποία χαρακτηρίζει «κατανοητά και διατυπωμένα με σαφήνεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα