Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι για το «μορατόριουμ» και τα εργασιακά

«Οι νόμοι καταργούνται μόνο με νόμους… Και να δώσει ο οποιοσδήποτε όρκους πίστης στο εργατικό δίκαιο, ο κάθε εργοδότης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, απορρίπτοντας ουσιαστικά ως αναποτελεσματική την πρόταση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη, για συμφωνία των κοινωνικών εταίρων σε «μορατόριουμ», μέχρι τις εκλογές, όσον αφορά στη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε

χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι κοινωνικοί εταίροι επαναδιατύπωσαν τις απόψεις τους και επαναβεβαίωσαν τις διαφωνίες τους, παραπέμποντας το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων και άλλα εργασιακά θέματα στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έθεσε θέμα μείωσης των κλαδικών συμβάσεων που υπερβαίνουν κατά 20% έως 100% την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έπειτα όμως από διάλογο με τους εργαζομένους.

Θέμα μείωσης των μισθών που προβλέπονται από κλαδικές συμβάσεις έθεσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου με οποιαδήποτε μορφή τάχθηκαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που υποστήριξαν ότι οι νέες συμβάσεις πρέπει να συμφωνηθούν κατά κλάδο, σε συμφωνία με τους εργαζομένους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως «οι όρκοι πίστης και οι συμφωνίες κυρίων είναι παραμύθια της Χαλιμάς» και επανέλαβε τη θέση της ΓΣΕΕ για σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης, «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και κράτος».

«Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με τη μείωση του κατώτερου μισθού και θέσαμε εκ νέου την ανάγκη της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις» τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου, ενώ δεν απέκλεισε την τριμερή συμφωνία στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Όσον αφορά στο θέμα του «μορατόριουμ» για την άρση της ισχύος της μετενέργειας, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι δεν αφορά άμεσα τον ΣΕΒ, ο οποίος εκπροσωπεί μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν καλύτερα και τακτικά και οι οποίες για οποιαδήποτε αλλαγή συνδιαλέγονται με τους εργαζομένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα