Ελλάδα: Ακαρπη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων

20:12 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ακαρπη ήταν η σημερινή συνάντηση των κοινωνικών φορέων, στο Υπουργείο Εργασίας, στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του υπηρεσιακού Υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος πρότεινε μορατόριουμ στην εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν μείωση των μισθών.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δασκαλόπουλος, επανέλαβε την πάγια θέση του Συνδέσμου να μη μειωθεί ο κατώτατος μισθός

και να συζητηθούν θέματα μη μισθολογικού κόστους.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης επανέλαβε την ανάγκη καταγγελίας της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε αντίθετος σε «εκκλησιαστικού περιεχομένου» παραινέσεις για μορατόριουμ.

Θετικά είδε την πρόταση του υπηρεσιακού Υπουργού για εκτόνωση της κατάστασης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κροκίδης, ζητώντας από τους κοινωνικούς εταίρους «να σταματήσουν το χαρτοπόλεμο».

Για ευχολόγιο έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «οι νόμοι αλλάζουν με νόμους» και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η μετενέργεια, καθώς «καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεν μειώθηκαν μόνοι οι μισθοί, καταργήθηκε η Εθνική Γενική, αν διαβάσατε το Μνημόνιο. Πλέον θα αποφασίζει η κυβέρνηση για το ύψος του εργατικού μισθού (…) Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προνοιακές παροχές που εδίδοντο μέσω του ΟΕΕ και του ΟΕΚ που αφορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς εργαζόμενους».

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάρουν μέτρα που θα θίγουν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Αποπροσανατολίζουν και λένε ψέματα στους εργαζόμενους. Αναδείχνουν προεκλογικά ένα επιμέρους πρόβλημα σε μείζον. Η μετενέργεια μπροστά στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων είναι μια παρωνυχίδα. Το πραγματικό και ουσιαστικό πρόβλημα είναι η απαίτηση της εργοδοσίας και ειδικά των μονοπωλιακών ομίλων που απαιτούν μείωση των μισθών σε όλους τους κλάδους που είναι πάνω από την ΕΓΣΣΕ. Στην ουσία ζητάνε κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ», αναφέρει. Αν παραταθεί 1-2 μήνες η μετενέργεια τι θα γίνει μετά τη λήξη της, διερωτάται. «Πώς θα ματαιωθεί η αξίωση του ΣΕΒ; (…)Το μορατόριουμ που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι λύση. Είναι στάση Πόντιου Πιλάτου», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα