Καζαμίας: Στοχευμένες κοινωνικές παροχές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

22:05 11/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Οι κοινωνικές παροχές θα είναι στη διάθεση των δικαιούχων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, είπε απόψε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καζαμίας είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο στην αποψινή του συνεδρία ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος θα κατατεθεί μεθαύριο στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το τελευταίο κεφάλαιο το οποίο απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν η ολοκλήρωση της

συζήτησης για τον καθορισμό στόχευσης για παραχώρηση των κοινωνικών παροχών. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, αυτές οι κοινωνικές παροχές θα είναι στη διάθεση των δικαιούχων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και περιουσιακών στοιχείων και αποκλείονται, πλέον, από αυτό το δικαίωμα οικογένειες οι οποίες έχουν ένα ψηλό εισόδημα το οποίο ξεπερνά τις 70 χιλιάδες ευρώ όσον αφορά το επίδομα της φοιτητικής χορηγίας και τις 60 χιλιάδες ευρώ όταν πρόκειται για το επίδομα τέκνου.

Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχει μια οικογένεια, στα ποσά που προανέφερα προστίθενται, αναλόγως, επιπλέον ποσά για συνυπολογισμό. Επίσης, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί καταρχήν σκέψη για μείωση στην παραχώρηση αυτών των επιδομάτων κατά 10% ανεξάρτητα εισοδηματικού κριτηρίου και αντί αυτού αποφασίστηκε ότι στις οικογένειες που έχουν μικρό εισόδημα, μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ, δεν θα υπάρξει καμιά αποκοπή για το φοιτητικό επίδομα. Οι οικογένειες με εισόδημα από 30 μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ θα έχουν μια αποκοπή 10% από αυτή που δινόταν μέχρι φέτος – και υπενθυμίζω ότι ήταν της τάξης των 1.709 ευρώ – και για τις οικογένειες με εισόδημα από 50 μέχρι 70 χιλιάδες ευρώ η αποκοπή της φοιτητικής χορηγίας θα είναι της τάξης του 20%.

Οι ανάλογες αποκοπές για το επίδομα τέκνου είναι: από εισόδημα 20 μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ αποκοπή 10%, από εισόδημα 40 μέχρι 60 χιλιάδες ευρώ αποκοπή 20% και πλήρης αποκοπή για εισόδημα πέραν των 60 χιλιάδων ευρώ. Καμία αποκοπή δεν θα υπάρξει για εισόδημα λιγότερο των 20 χιλιάδων ευρώ.

Αυτές είναι οι βασικές πρόνοιες που υιοθετήθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και αυτές οι πρόνοιες στη λεπτομέρειά τους θα περιληφθούν σε νομοσχέδια που θα ετοιμαστούν και θα κατατεθούν στη Βουλή έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα κόμματα να τοποθετηθούν συγκεκριμένα επί του κάθε θέματος.

Υπενθυμίζω ότι δεχθήκαμε την παράκληση από κάποιες κομματικές πλευρές αυτές οι πρόνοιες να μη συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό, διότι ήθελαν να τοποθετηθούν ξεχωριστά για την κάθε πρόταση και αυτό το λάβαμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη και το υιοθετήσαμε».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς ποιο ποσό εξοικονομείται από αυτά τα μέτρα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι από αυτήν την προσπάθεια εξοικονομείται ένα ποσό της τάξης περίπου των 160 εκατομμυρίων ευρώ και αν λάβει κανείς υπόψη και τα περίπου 63 εκ. ευρώ που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2011 και που αφορούσαν το σχέδιο επιστροφής του ΦΠΑ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, το συνολικό ποσό συμποσούται στα

Keywords
Τυχαία Θέματα