Κάμερον: «Ναι» στην ενιαία αγορά, «όχι» στη στενότερη ένωση

14:54 16/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση του κόμματός του έναντι της ΕΕ παρουσιάζει με άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Telegraph ο αρχηγός των Βρετανών Συντηρητικών και Πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Θέλοντας να διαχωρίσει τη στάση του από αυτή του αρχηγού των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο κ. Κάμερον τονίζει ότι μόνο οι Συντηρητικοί παρέχουν εγγυήσεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την

παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μίλιμπαντ είχε ανακοινώσει ότι με Πρωθυπουργό τον ίδιο δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ θα γίνει μόνο αν προκύψει ζήτημα παραχώρησης περισσότερων εξουσιών προς τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αυτό είναι ένα απίθανο ενδεχόμενο, τουλάχιστον έως τη λήξη της επόμενης κυβερνητικής θητείας, το 2020. Ο κ. Κάμερον επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος έως τα τέλη του 2017, μετά από μια προσπάθεια επανακαθορισμού των σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών. Όπως σημειώνει, μοιράζεται με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, την άποψη ότι το στάτους κβο δεν λειτουργεί και την πρόθεση να το αλλάξουν.
Με το άρθρο του ο κ. Κάμερον επιχειρεί να δώσει κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς οραματίζεται αυτή τη σχέση και ποιες είναι οι εξουσίες που θα επιχειρήσει να ανακτήσει για το Λονδίνο, λέγοντας πως κατανοεί ότι οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν.

Αναφέρει ότι θέλει να δει: εξουσίες να κατευθύνονται από τις Βρυξέλλες προς το Λονδίνο και όχι πάντα προς την αντίθετη κατεύθυνση, εθνικά κοινοβούλια να συνεργάζονται για να μπλοκάρουν ευρωπαϊκές νομοθεσίες, απελευθέρωση των επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία και επέκταση του εμπορίου μεταξύ της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς με τη βόρεια Αμερική και την Ασία, τις αστυνομικές δυνάμεις και το δικαστικό σύστημα να προστατεύουν τους Βρετανούς πολίτες χωρίς «αχρείαστες» παρεμβάσεις και εμπόδια από θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελεύθερη μετακίνηση πολιτών για απασχόληση και όχι επιδόματα και στήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ αλλά με μηχανισμούς για την αποτροπή της μαζικής ενδοευρωπαϊκής μετανάστευσης.
Ο κ. Κάμερον σημειώνει, επίσης, ότι η έννοια της όλο και πιο στενής ένωσης δεν είναι η σωστή για τη Βρετανία, όπως δεν είναι και η συμμετοχή στην ευρωζώνη. «Ναι στην ενιαία αγορά… όχι στην όλο και πιο στενή ένωση», σχολιάζει ενδεικτικά ο Βρετανός ηγέτης.

Επικρίνει τα υπόλοιπα βρετανικά κόμματα, το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου UKIP, τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες είτε για έλλειψη σοβαρού σχεδίου είτε για την άρνησή τους να δώσουν το λόγο επί του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Βρετανίας στους πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα