Δεν είναι ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις στην έναρξη του διαλόγου, τονίζει ο ΠτΔ

14:14 16/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι πρώτες ενδείξεις στην έναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού δεν είναι ενθαρρυντικές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει και θα είναι δύσκολος.

Επεσήμανε την ανάγκη για ενότητα του συνόλου και ότι απαιτείται όλοι να συνειδητοποιήσουν πως στους εθνικούς αγώνες δεν χωρούν οι μικρότητες, οι μικροψυχίες και οι πολιτικαντισμοί.

Σε

ομιλία του στα αποκαλυπτήρια των προτομών των πεσόντων και της στήλης αγνοουμένων στο Λιοπέτρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τις οικογένειες των ηρώων, την κοινοτική Αρχή του Λιοπετρίου, τα Εθνικόφρονα Σωματεία και όλους όσοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ανέγερση του μνημείου για τους πεσόντες και τους αγνοούμενους της κοινότητας.
Πεσόντες είναι οι Παναγιώτης Χρίστου Κωνσταντίνου, Ανδρέας Ονησιφόρου Κκολού, Ανδρέας Χριστοφή Παντελή, Χρίστος Ανδρέα Παύλου και Γιώργος Παναγιώτη Κατσιάρη. Αγνοούμενοι, οι Ιωάννης Μιχαήλ Κουτσόφτας, Σάββας Ιωάννου Κέρμανος και Δημήτρης Λάμπρου Μασιάς, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι όλοι από 18 μέχρι 24 χρόνων, ήσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Οι οκτώ πεσόντες και αγνοούμενοι που τιμούμε σήμερα, ανέφερε, θα μας θυμίζουν, από τον ιερό αυτό χώρο, όχι μόνο την ηρωική θυσία τους, αλλά και τη βαρβαρότητα και το αδίστακτο των Τούρκων εισβολέων.
Το ίδιο αυτό χώμα, τη γη του Λιοπετρίου κοσμούν και οι ηρωικές μορφές των ηρώων της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή, Ανδρέα Κάρυου, Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρίστου Σαμάρα. Του Πρωτομάρτυρα της ΕΟΚΑ και των τεσσάρων ηρώων του Αχυρώνα των οποίων η ηρωική θυσία φωτίζει μέχρι σήμερα και θα φωτίζει πάντα το δρόμο της τιμής και της ελπίδας για μια πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη.

Οι ήρωες του 1955-’59, αργότερα του ’64 και μετά του 1974 μας θυμίζουν ότι αυτός ο τόπος δεν σταμάτησε και δεν θα σταματήσει ποτέ να μάχεται, να πολεμά και να διεκδικεί το δίκαιο και την ελευθερία του, πρόσθεσε
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε περαιτέρω ότι αυτή την ώρα που αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες μας, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα μας για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Είναι προς αυτή την κατεύθυνση που επιδιώξαμε, συνέχισε, που επεδίωξαν οι προκάτοχοι αλλά και εμείς σήμερα, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να επιτύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως καταγράφονται είτε στο Χάρτη του ΟΗΕ είτε μέσα από τις αρχές, τις αξίες και τις βασικές ελευθερίες τις οποίες η ΕΕ υπεραμύνεται.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο διάλογος άρχισε», ωστόσο «οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι όσο θα θέλαμε ενθαρρυντικές. Για αυτό και λέω ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει και θα είναι δύσκολος. Για αυτό και απαιτείται η ενότητα του συνόλου, απαιτείται όλοι επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως στους εθνικούς αγώνες δεν χωρούν οι μικρότητες, οι μικροψυχίες, οι πολιτικαντισμοί και γενικότερα συμπεριφορές που δεν συνάδουν με αυτό που χρωστούμε στους ήρωες μας, με αυτό που χρωστούμε στους αγνοούμενους, με αυτό που χρωστούμε σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, σε όσους σήμερα ζουν και σε όσους θα έρθουν».

Το πιο σημαντικό και βασανιστικό ερώτημα, σημείωσε, «είναι η απαλλαγή από το όνειδος της κατοχής» και η επανένωση και η δημιουργία ενός κράτους που μέσα από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ να είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και οι πολίτες του να απολαμβάνουν τις ίδιες ακριβώς βασικές ελευθερίες και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Τόνισε ότι γι’ αυτό και από όλους απαιτείται συνεργασία. «Πρώτιστα και από εμένα, δεν αρνούμαι ούτε τις δικές μου ευθύνες ούτε το δικό μου ρόλο, για αυτό και πολλές φορές σιωπώ και ανέχομαι ακόμα και τη μηδενιστική κριτική, ακόμα και την αβάσιμη και αδικαιολόγητη κριτική, διότι ο ρόλος μου δεν είναι να απαντώ ή να εμπλέκομαι σε μια ανέξοδη αντιπαράθεση με όσους θα πρέπει να συνεργαστώ».

Για αυτό εξάλλου, σημείωσε, και οι Ομάδες Εργασίας και η Ομάδα Συμβούλων του διαπραγματευτή προέρχεται από σύνθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων με υπόδειξη δική μου, έτσι ώστε συλλογικά να αντιμετωπίζουμε τα όσα έχουμε μπροστά μας και τα όσα θα αντιμετωπίσουμε.
Διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάψει να αγωνίζεται «και δεν θα πάψω άοκνα να προσπαθώ μέχρι που ο Θεός μου το επιτρέπει, για τη λύση του Κυπριακού, να δίδω τη μάχη για να πετύχω αυτό που όλοι θέλουν: να απαλλαγούμε από την κατοχή, να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να ζήσουμε ειρηνικά, να δώσουμε ελπίδα στο παρόν, αλλά πολύ μεγαλύτερη ελπίδα στα νιάτα, στις νέες γενιές. Περισσότερο και σημαντικότερο, να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή στους ήρωες μέσα από τις ενέργειες, τις πράξεις και την απελευθέρωση».

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

Keywords
Τυχαία Θέματα