Έτοιμο το προσχέδιο της ενδιάμεσης έκθεσης της Επ. Θεσμών για τη λειτουργία των τραπεζών

17:47 23/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών της ενδιάμεσης έκθεσης για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αφορά τις εκτιμήσεις γης και την έκθεση της Pimco, τα αξιόγραφα, την αγοραπωλησία των τραπεζικών παραρτημάτων στην Ελλάδα, την εκροή κεφαλαίων μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου και την ELA.

Το προσχέδιο θα οδηγηθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες και μετά την τοποθέτησή τους που θα κατατεθεί

μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της ενδιάμεσης έκθεσης.

Επίσης η Επιτροπή ετοίμασε οδικό χάρτη πέντε σελίδων για συζήτηση από το Σεπτέμβρη του κουρέματος των καταθέσεων, της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και των αποφάσεων που λήφθηκαν στα δύο Eurogroup του Μαρτίου του 2013 και των εκροών κεφαλαίων κατά την κρίσιμη περίοδο που προηγήθηκε του κουρέματος.

Ο κ. Συλλούρης, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, είπε ότι τα κόμματα κατέληξαν σε μια έκθεση με ελάχιστες διαφορές, προσθέτοντας ότι η Έκθεση αναμένεται να περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και το αργότερο μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι όλα τα κόμματα να έχουν τοποθετηθεί ώστε να προχωρήσει η σύνταξη του τελικού κειμένου της Έκθεσης. Ανέφερε ακόμα ότι θέλει να πιστεύει πως και στα ελάχιστα σημεία τριβής η προσέγγιση θα είναι συναινετική ώστε το κείμενο να διατεθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, τη Γενική Εισαγγελία, την Ερευνητική Επιτροπή και όποιο άλλον θεσμό διερευνά την υπόθεση της οικονομίας.

Ερωτηθείς για τα σημεία τριβής που είδαν το φως της δημοσιότητας, είπε πως δεν τον ενδιαφέρει τι έχει δει το φως της δημοσιότητας «από κάποιους επιπόλαιους», όπως ανέφερε, σημειώνοντας πως θα επιμένει σοβαρά.

«Τα σημεία τριβής θα εξετασθούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και μπορεί να μην είναι σημεία τριβής στο τέλος», συνέχισε, αναφέροντας ότι δεν θα σκοτώσει μια έκθεση 100 σελίδων με δύο παραγράφους.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη ότι η Επιτροπή Θεσμών θέλει να δώσει κλάδο ελαίας σε αυτούς που ευθύνονται, ο κ. Συλλούρης είπε θα αποφύγει να είναι όσο σκληρός θα έπρεπε, προσθέτοντας πως ο κ. Περδίκης με τη συμπεριφορά του προσπαθεί να εμποδίσει το έργο της Επιτροπής ώστε να μην βρεθούν ένοχοι.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή στην Έκθεσή της αναφέρεται σε συγκεκριμένους ενόχους, είπε πως η Επιτροπή προσπάθησε ώστε να μπορέσουν ένοχοι να οδηγηθούν στο Δικαστήριο χωρίς να έχουν επιχειρήματα ότι τους έχουν δακτυλοδείξει για πολιτικούς λόγους πολιτικά κόμματα και Βουλευτές και για αυτό «δεν είμαστε συγκεκριμένοι για κανένα όνομα».

«Όσοι νομίζουν ότι μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα ονόματα είναι αυτοί που θέλουν να διευκολύνουν αυτά τα ονόματα» ηθελημένα ή άθελα, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Συλλούρης είπε πως κανένα από τα θέματα, που θα περιληφθούν στην έκθεση δεν κλείνει. «Περιλαμβάνουμε εκτενή αναφορά σε τέσσερα – πέντε θέματα, αλλά τίποτε δεν μας σταματά να τα ξαναεξετάσουμε από την αρχή», είπε αναφέροντας ότι τα θέματα αυτά είναι οι εκτιμήσεις γης και η έκθεση της Pimco, τα αξιόγραφα, η αγοραπωλησία των τραπεζικών παραρτημάτων στην Ελλάδα, η διαρροή κεφαλαίων μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου και η ELA.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση έχει κατατεθεί στη Βουλή τεράστιος όγκος εγγράφων τα οποία είναι στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών ώστε να κτίσουν στην κοινή προσπάθεια όλων για καταδίκη των ενόχων που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή.

Η ενδιάμεση έκθεση θα πάει στο Γενικό Εισαγγελέα την ερχόμενη εβδομάδα, συνέχισε, αναφέροντας ότι μέσα από την έκθεση δίνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οι Αρχές απονομής της δικαιοσύνης πρέπει να κτίσουν σε αυτά τα στοιχεία τις ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες που θα καταλογίσουν.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή χρειαζόταν τη συνδρομή τεχνοκρατών καθώς πρόκειται για τεχνοκρατικά εξειδικευμένο θέμα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως η Επιτροπή Θεσμών διενήργησε κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν δίκασε και δεν καταδίκασε κανέναν απολύτως αλλά συγκέντρωσε μεγάλο όγκο υλικού που είναι στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών.

Συνεχίζοντας είπε πως είναι φανερό ότι υπάρχουν ευθύνες σε πάρα πολλά επίπεδα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η εκτίμηση της Επιτροπής θεσμών είπε πως έφθασε η ώρα οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας με βάση το υλικό που έχουν στη διάθεση τους να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Αναφέροντας ότι η Βουλή και οι Βουλευτές δεν είναι ούτε Αστυνομία, ούτε Γενική Εισαγγελία ούτε Δικαστήριο, είπε πως αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση.

Όπως σημείωσε, η Επιτροπή Θεσμών διενήργησε κοινοβουλευτικό έλεγχο και από εκεί και πέρα έκαστος αφού ετάχθη πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του.

Περαιτέρω είπε ότι υπήρξε ολιγωρία, υπάρχουν καταγγελίες για καταστροφή μαρτυρικού υλικού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τεχνολογία, η βούληση των διωκτικών Αρχών και η απαίτηση της κοινωνίας να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους οι υπαίτιοι τάχιστα.

Ο κ. Δαμιανού είπε πως στην Έκθεση έγινε προσπάθεια για συγκλίσεις και σε αυτή θα καταγραφούν οι αποκλίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την καταγγελία για καταστροφή μαρτυρικού υλικού, είπε ότι αυτή περιλαμβάνεται στην έκθεση της Alvarez and Marsal και επαναλήφθηκε και ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών.

Ο κ. Δαμιανού καταδίκασε την επιλεκτική διαρροή του προσχεδίου της Έκθεσης, αναφέροντας ότι οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στο κείμενο στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή σήμερα, είπε πως κάποιοι επιμελώς επέλεξαν να διαρρεύσουν για να διαμορφώσουν κοινή γνώμη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η Επιτροπή στη συνέχεια θα συζητήσει το κούρεμα των καταθέσεων, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι αποφάσεις που λήφθηκαν στα δύο Eurogroup του Μαρτίου του 2013, τις εκροές κεφαλαίων κατά την κρίσιμη περίοδο που προηγήθηκε του κουρέματος και άλλα ζητήματα.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η Επιτροπή συμφώνησε πεντασέλιδο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει τα προς συζήτηση ζητήματα, λέγοντας πως εικάζει ότι η συζήτηση θα επαναρχίσει το Σεπτέμβρη.

Το ΑΚΕΛ θα μελετήσει επισταμένα την έκθεση και θα τοποθετηθεί μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι υπέβαλε γραπτώς τις θέσεις και παρατηρήσεις του επί του προσχεδίου της Έκθεσης και ανέφερε ότι θεωρεί αδιανόητο η Επιτροπή Θεσμών να τοποθετείται στο θέμα των αξιογράφων λέγοντας αν υπάρχουν ευθύνες να αναζητηθούν ενώ οι Οικολόγοι ζητούν να προχωρήσουν σε ποινικές υποθέσεις εναντίον των τραπεζικών ιδρυμάτων και της Κεντρικής Τράπεζας που ευθύνονται για το σκάνδαλο των αξιογράφων.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι δεν μπορεί η έκθεση που ετοιμάζει η Βουλή να εξελιχθεί σε ακόμα ένα συγχωροχάρτι, ανέφερε ότι η Βουλή έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στους Κύπριους πολίτες και τα θύματα αυτής της ιστορίας, και η Βουλή πρέπει να προσέξει ώστε να μην εξελιχθεί σε ένα εργοστάσιο άφεσης αμαρτιών.

Λέγοντας ότι δίνουν κλάδο ελαίας στους υπεύθυνους, διατύπωσε φόβους πως εάν η Βουλή δεν καταλογίσει ευθύνες σαφώς ούτε και τα Δικαστήρια θα καταλήξουν πουθενά.

Είπε τέλος ότι η πολιτεία φλερτάρει ήδη με την ατιμωρησία.

Keywords
Τυχαία Θέματα