Διεξάγεται έρευνα για το συμβόλαιο με το ΧΥΤΥ Κόσιης, δήλωσε ότι Υπ. Εσωτερικών

16:48 23/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κάκιστη χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος τη συμφωνία που έγινε επί προηγούμενης κυβέρνησης με τη Διαχειριστική Εταιρεία του ΧΥΤΥ στην Κόσιη, σημειώνοντας πως διεξάγεται έρευνα για το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί.

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο του θα στηρίξει τους Δήμους και τις Κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου για περαιτέρω μείωση των τελών που πληρώνουν για μεταφορά των σκυβάλων τους

στο ΧΥΤΥ.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Συμβούλιο Διαχείρισης Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων Λάρνακας – Αμμοχώστου και κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έγιναν παρατυπίες στη συμφωνία της κυβέρνησης με το ΧΥΤΥ Κόσιης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «διεξάγεται έρευνα αναφορικά με το συγκεκριμένο συμβόλαιο του εργοστασίου της Κόσιης. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα θα μπορώ να πω περισσότερα».

«Το γεγονός και μόνο ότι ο εργολάβος δέχεται μειώσεις, μέσα από διαπραγμάτευση βεβαίως που είχαμε με τη διαχειριστική επιτροπή, είναι ενδεικτικό του ότι είχε περιθώρια, ότι κέρδιζε πολλά» ανέφερε, εξηγώντας ότι στόχος είναι να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα τέλη που πληρώνει ο δημότης.

«Έχω τη βεβαιότητα ότι θα το καταφέρουμε και ήδη έχουν μειωθεί κατά 25 ευρώ που είναι ψηλός αριθμός αλλά θα μειωθούν και άλλο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χάσικος είπε πως «είναι κάκιστη η συμφωνία που έχει επιτευχθεί και είναι δικαιολογημένη η αντίδραση που έχουν οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες, γι’ αυτό και το επαναδιαπραγματεύονται έχοντας πλάτη το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών. Τους ενισχύουμε στη διαπραγμάτευση τους και θα τους δώσουμε και άλλα επιχειρήματα έτσι ώστε να μειωθεί ακόμα πιο πολλά το τέλος που πληρώνουν».

Για το πρόστιμο που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υπουργός είπε πως «αυτό είναι ποινή, πληρώνουμε τα λάθη μας, είναι κλασσική περίπτωση κακής διαχείρισης του θέματος των σκυβάλων. Δηλαδή δεν μπορεί να έχουμε σήμερα ακόμα το Κοτσιάτη ή το Βατί που είναι άλλη περιοχή. Δεν γίνεται και ήταν αναμενόμενο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καλείτο να πληρώσει πρόστιμο».

Τώρα, συνέχισε, «το πόσο δίκαιο είναι αυτοί που ήδη έχουν το δικό τους εργοστάσιο, πληρώνουν ήδη ψηλά τέλη, να πληρώνουν και επί πλέον πρόστιμο και ποινές διότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν φρόντισε να δημιουργήσει άλλο εργοστάσιο στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, είναι άλλο θέμα. Αλλά επαναλαμβάνω είμαστε ένα κράτος, η κυβέρνηση είναι μια, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν όλοι και για τα καλά και για τα κακά».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο το πρόστιμο αυτό που πληρώνουν οι δημότες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου να το μοιραστούν με άλλες επαρχίες, ο Υπουργός απάντησε πως «είναι αίτημα των Δήμων και των κοινοτήτων Λάρνακας και Αμμοχώστου όπως μη συμμετάσχουν σ’ αυτό το πρόστιμο, να μην πληρώσουν δηλαδή».

Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, απάντησε πως «αυτό κατ’ εμένα δεν γίνεται διότι επαναλαμβάνω είναι ένα πρόστιμο που θα πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ίσως 10-11 χιλιάδες ευρώ την ημέρα, και αυτό θα πάει και αναδρομικά, μιλούμε για πολλά χρήματα. Αλλά εκεί δεν διαχωρίζεται ο πολίτης ανά επαρχία ή Κοινότητα. Θα πληρωθούν από το κράτος, ήταν σοβαρότατο λάθος που καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε όπως πληρώνουμε και πολλά άλλα».

Σε ερώτηση εάν το Υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στη δημιουργία και άλλων ΧΥΤΥ, ο κ. Χάσικος απάντησε πως «δεν είναι απλώς προσανατολισμός, είναι μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και κορυφώνεται έτσι ώστε να δημιουργηθούν εργοστάσια και για Λευκωσία και για Λεμεσό. Πρέπει να φύγουμε από τις χωματερές και τον Κοτσιάτη. Είναι σχεδιασμένα και βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο για διαμόρφωση των τεχνικών προδιαγραφών για να ζητήσουμε προσφορές».

Κληθείς να σχολιάσει το δεύτερο πρόστιμο που πληρώνει ο Δήμος Λάρνακας σε περίπτωση που δεν παραδώσει στο ΧΥΤΥ Κόσιης συγκεκριμένες ποσότητες σκυβάλων, ο Υπουργός είπε πως «μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση που έκανε το Συμβούλιο Διαχείρισης αυτό το ξεπέρασαν. Δεν υπάρχει πλέον αυτό το πρόστιμο, αυτό τελείωσε».

Ερωτηθείς κατά πόσον το ΧΥΤΥ θα μπορούσε να δέχεται σκύβαλα και από άλλες επαρχίες, απάντησε πως «ήδη έχουμε συμφωνήσει με πλησίον του Κοτσιάτη κοινότητες της Λευκωσίας να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου εργοστασίου, δηλαδή τα Λύμπια, το Πέρα Χωρίο Νήσου και άλλες. Αυτό θα βοηθήσει στο να μειωθούν και άλλο τα τέλη των δημοτών Λάρνακας – Αμμοχώστου».

Σε ερώτηση εάν θα δεχθούν να πληρώνουν και οι κάτοικοι των Κοινοτήτων για μεταφορά των σκυβάλων τους στο ΧΥΤΥ Κόσιης, ο Υπουργός διερωτήθηκε «γιατί να μην δεχθούν. Δεν είναι λύση οι χωματερές και είναι θέμα χρόνου να μπουν όλοι σε αυτή τη διαδικασία».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση και πρόσθεσε πως «και η παρουσία του Υπουργού είναι έμπρακτη απόδειξη και του ενδιαφέροντος του για το θέμα του υψηλού κόστους που είναι παραδεκτό από όλους, που πληρώνουν οι δημότες της Λάρνακας και της Αμμοχώστου για τη λειτουργία του εργοστασίου στη Κόσιη».

Πρόσθεσε ότι μέσα από τη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση «έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις που μειώνουν το κόστος. Έχουμε και ορισμένα θέματα τα οποία είναι ανοικτά και θα συζητήσουμε περαιτέρω με τον Υπουργό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως «ήδη αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί το κόστος κατά περίπου το ένα τρίτο, το κόστος εισόδου στο εργοστάσιο στην Κόσιη. Δηλαδή πληρώναμε 78 ευρώ και τώρα θα πληρώνουμε 54.5 ευρώ. Όμως το συγκεκριμένο ποσό εξακολουθεί να παραμένει μια οικονομική θηλιά αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνά η πατρίδα μας και κατά συνέπεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό εργαζόμαστε ώστε να βρούμε και άλλους τρόπους μείωσης του κόστους λειτουργίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα