Το θέμα παραπληροφόρησης της Βουλής από το Διοικητή της ΚΤ έκλεισε στην Επιτροπή Θεσμών

17:07 23/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα που ηγέρθη για παραπληροφόρηση της Βουλής από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη σε σχέση με τους όρους εντολής της Alvarez and Marsal έχει κλείσει στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ανακοίνωσε μετά την κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση του ζητήματος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως η απόφαση της Επιτροπής είναι ομόφωνη.

Η Επιτροπή Θεσμών

στην έκθεσή της αναφέρει πως θεωρεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προαναφερθείσας νομοθεσίας για σύνταξη έκθεσης προς την ολομέλεια της Βουλής για έρευνα του θέματος.

Στην έκθεση η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις αναφορικά με το θέμα που προέκυψε σε σχέση με την έρευνα της Alvarez and Marsal και για τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δεν θα εξεταζόταν σε βάθος η υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας. Περαιτέρω κρίνεται ουσιωδέστερη και σημαντικότερη για την επίτευξη του έργου της παρά την επικέντρωση στο συγκεκριμένο υπό εξέταση θέμα.

Ο κ. Συλλούρης στη δήλωση του ανέφερε ότι το θέμα έχει κλείσει και η Επιτροπή δεν θα κάνει πρόταση προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι κάποιοι έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Διοικητής και κάποιοι άλλοι όχι, όμως η συζήτηση του θέματος έχει ολοκληρωθεί.

Εξήγησε επίσης ότι η απόφαση είναι ομόφωνη ως προς το σημείο ότι αυτή τη στιγμή, με βάση το κλίμα που επικρατεί στην Επιτροπή, έπρεπε να ολοκληρωθεί η συζήτηση και από εκεί και πέρα η κάθε πολιτική δύναμη διατηρεί τις απόψεις της.

Επανέλαβε επίσης ότι τα πρακτικά από τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών στην οποία κατέθεσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για την Alvarez and Marsal είναι στη διάθεση της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θέλει να σημειώσει ότι αυτό το θέμα ουδέποτε έπρεπε να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής επειδή δεν υπάρχει αρμοδιότητα για εξέταση αυτού του ζητήματος.

Προσθέτοντας ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Διοικητή είναι επαρκείς και ορθώς η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει αυτό το ζήτημα, είπε πως σήμερα επικρατούν οι ίδιες συνθήκες οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας που ήταν ενώπιον του ΔΗΣΥ όταν αποφάσιζε και επέμενε να δικαστεί από την Επιτροπή Θεσμών ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και που ώθησαν τον ΔΗΣΥ να αποφασίσει ότι δεν είναι η ώρα για δικάσουμε τον Διοικητή.

Είτε τώρα είτε τότε ο ΔΗΣΥ έσφαλε, είπε αναφέροντας ότι η θέση όλων στην Επιτροπή Θεσμών είναι ότι πρέπει να υπάρξει αγαστή συνεργασία όλων των θεσμών και των ανεξάρτητων αξιωματούχων περιλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε πως είναι η ώρα να αντιληφθούμε ότι ο αντίπαλος δεν είναι μέσα μας αλλά είναι οι επιβουλές των ξένων, οι απαράδεκτες απαιτήσεις της Τρόικας και αν δεν εργαστούμε προς την κατεύθυνση να περισώσουμε τα κεκτημένα της κοινωνίας και του λαού και αποδεκτούμε την ποδηγέτηση από την Τρόικα επικεντρωνόμενοι σε εσωτερικές ίντριγκες θα χάσουμε το παιγνίδι.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης είπε πως το πόρισμα της Επιτροπής για το θέμα του Διοικητή είναι «αβολίδοτο» και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών ουσιαστικά αθωώνει τον κ. Δημητριάδη σε ό,τι αφορά την παραπλάνηση της Βουλής.

Προσθέτοντας ότι για το Κίνημα Οικολόγων όλη αυτή η υπόθεση ήταν «μια φάρσα ευθύς εξ αρχής» και συνιστούσε προπέτασμα καπνού για να αποπροσανατολιστεί η Βουλή και η κοινή γνώμη από τις πραγματικές ευθύνες του κ. Δημητριάδη

Ο κ. Περδίκης είπε ότι σήμερα υπενθύμισε την Επιτροπή Θεσμών ότι ο κ. Δημητριάσης παρέλειψε να εφαρμόσει την πρόνοια του Συντάγματος που υποχρεώνει τον Διοικητή της ΚΤ να ενημερώνει κάθε έξι μήνες για την κατάσταση της οικονομίας.

Διατύπωσε τη θέση ότι εάν όπως προνοεί το Σύνταγμα ο κ. Δημητρίαδης ενημέρωνε το Δεκέμβρη του 2012 με τη σχετική έκθεση για την κατάσταση της οικονομίας ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής θα ήταν κατηγορούμενοι επειδή θα γνώριζαν μέσα από την έκθεση την κατάσταση του ELA στη Λαϊκή Τράπεζα.

«Δυστυχώς αυτά τα μεγάλα λάθη, παραλείψεις και παραβίαση του Συντάγματος έχουν συσκοτισθεί με ευθύνη της Βουλής μέσα από αυτή τη φάρσα», συνέχισε.

Εξήγησε ότι η τελευταία έκθεση για την οικονομία κατατέθηκε από τον κ. Ορφανίδη ήταν έξι μήνες πριν.

Καταλήγοντας είπε πως αυτό το σημείο δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα