Επιβάλλεται στον Διοικητή της ΚΤ η συνεργασία με την Κυβέρνηση δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

17:08 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε σήμερα ότι επιβάλλεται στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη να συνεργαστεί με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και την Κυβέρνηση ώστε με αμεσότερους και πιο ταχείς τρόπους για επιταχυνθούν οι διαδικασίες και τα μέτρα, «για να μπορέσουμε σιγά – σιγά να πάρουμε το απαραίτητο οξυγόνο να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό

σύστημα».
Σχολιάζοντας, στο πλαίσιο δηλώσεων του μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΠΟΒΕΚ, την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, είπε ότι συμφωνεί κατ’ απόλυτο τρόπο με το περιεχόμενο της επιστολής.
Υπήρξαν σοβαρότατα λάθη από μέρους του Διοικητή διαχρονικά, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι πιστεύει η σύγκρουση και αντιπαράθεση σε τέτοια ένταση μόνο αρνητικά φαινόμενα μπορεί να προκαλέσει την ώρα που οι πολίτες, η κοινωνία αναμένουν μια σειρά από αποφασιστικές πολιτικές που να σταθεροποιούν το χρηματοπιστωτικό και το τραπεζικό σύστημα, και επιπρόσθετα να επανεκκινεί η οικονομία.
Διατύπωσε τη θέση ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «όταν στην ημερήσια διάταξη υπάρχει αυτή η σύγκρουση και αντιπαράθεση».
«Είναι η ώρα που πρέπει να συναισθανθεί και ο Διοικητής τις δικές του ευθύνες», είπε αναφέροντας πως δεν είναι αντιπαραθετικός ο ρόλος του προς την Κυβέρνηση».
Σημείωσε δε ότι «ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να υπόλογος σε ό,τι αφορά την προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού».

Παρατήρησε επίσης ότι «είναι ασφαλέστατα ανεξάρτητος αξιωματούχος, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπάρχουν ευρωπαϊκές πρόνοιες που του διασφαλίζουν αυτό τον ρόλο, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να αντιληφθώ πως είναι δυνατό ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να μην μπορεί να βρει ένα κώδικα επικοινωνίας με την ίδια την Κυβέρνηση, πολλές φορές με τροχοπέδη σε σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και καθυστερήσεις..

Αναφερόμενος στο θέμα του διορισμού προσωρινού διοικητικού συμβουλίου στην Τράπεζα Κύπρου διερωτήθηκε «μέχρι που θα πάει αυτό το πράγμα;»
Διατύπωσε περαιτέρω το ερώτημα «πώς είναι δυνατό να κάνουμε κινήσεις προς την σταθεροποίηση του συστήματος όταν δεν μπορούν ακόμη να εκδώσουν τις μετοχές σε αυτούς που έχουν κουρευτεί, ενώ αυτό έπρεπε να γίνει άμεσα.

«Όταν υπάρχει ο ούτως καλούμενος εκκαθαριστής στην Τράπεζα Κύπρου συν πολλά άλλα, κάθε μέρα που περνά δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα και στην αγορά και στην αξιοπιστία του κράτους στο εξωτερικό, αλλά και την αξιοπιστία των ίδιων των θεσμών σε αυτό τον τόπο», συμπλήρωσε και κατέληξε ότι «είναι ώρα που θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί οι κρίνοντες κρίνονται».

Ερωτηθείς για το θέμα της πώλησης του χρυσού, ο κ. Καρογιάν είπε ότι θέση του ΔΗΚΟ «είναι ανεξαρτήτως με την ύπαρξη μνείας στο μνημόνιο, δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξουμε την άποψη αποξένωσης του χρυσού από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ αναζητά και διερευνά εναλλακτικές προτάσεις, και αναφέροντας ότι διεθνώς υπάρχουν διάφορες πρακτικές και είπε ότι μια λύση είναι η ενεχυρίαση του χρυσού, ώστε να μην απολεστεί η περιουσία του κράτους.
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ΔΗΚΟ διερευνά εναλλακτικούς τρόπους και εξέφρασε την ελπίδα πως τις αμέσως επόμενες μέρες «θα έχουμε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Προς «όσους έχουν απολέσει τη μνήμη, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο», ο κ. Καρογιάν διαμήνυσε ότι ο χρυσός συνήθως πωλείται, ή όταν ο τόπος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, ή όταν βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
«Θεωρώ ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται στα όρια χρεοκοπίας», είπε διακηρύττοντας ότι το ΔΗΚΟ «πίστευε και πιστεύει, ότι ο χρυσός θα πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Είναι ιδιοκτησία του κράτους. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι και αυτούς εμείς αναζητούμε και διερευνούμε και ενημέρωσα ήδη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τα χθες, ότι εμείς κάνουμε αυτή την προσπάθεια και απ’ εκεί και πέρα

Επίθεση Βοστόνη

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ καταδίκασε με αποτροπιασμό και βδελυγμία την τρομοκρατική ενέργεια στη Βοστόνη των ΗΠΑ και τονίζοντας πως έχουν πληγεί και χάσει τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι, σημείωσε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα πρέπει να εκλείψουν.
Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΔΗΚΟ και ολόκληρου του κυπριακού λαού προς το αμερικανικό λαό, την αμερικανική Κυβέρνηση και τους συγγενείς των θυμάτων.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διατύπωσε επίσης τη θέση ότι έχουμε ευθύνη όλοι και ιδιαίτερα τα μεγάλα κράτη να συμβάλλουμε έτσι που να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να αποφεύγονται τέτοιου είδους επαχθή εγκληματικά φαινόμενα.

Συνάντηση με ηγεσία ΠΟΒΕΚ

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την ηγεσία της ΠΟΒΕΚ είπε ότι κατά τη διάρκεια της διεξήχθη ωφέλιμη και ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο των καταστηματαρχών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

«Μεσούσης αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης ανταλλάξαμε απόψεις για τα ζητήματα των ενοικίων και της φιλελευθεροποίησης του ωραρίου», είπε.

Πρόσθεσε ότι το θέμα των ενοικίων βρίσκεται ήδη ενώπιον της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εμπορίου, στην οποία έγινε μια κατ’ αρχήν συζήτηση και ακούστηκαν διάφορες απόψεις και εκκρεμεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ώστε το νομοθετικό θέμα να τις τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως είναι σίγουρο ότι μέσα σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που να καταλήγουν στη χρυσή τομή μεταξύ αντιτιθέμενων συμφερόντων και να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι καταστηματάρχες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι πλείστες των οποίων είναι οικογενειακές.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνεχίζοντας εξέφρασε την άποψη ότι απαιτούνται εξορθολογισμός, κοινωνική ευαισθησία και συνειδητή προσπάθεια από όλους για να διαμορφωθούν συνθήκες για επανεκκίνηση της οικονομίας, σώζοντας ταυτόχρονα τα πιο ζωντανά της κύτταρα.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να διατηρηθεί στενή επαφή ΔΗΚΟ – ΠΟΒΕΚ, για ανταλλαγή σκέψεων και προσεγγίσεων με κοινή επιδίωξη τη ενδυνάμωση των δημιουργικών κυττάρων της κοινωνίας και να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τις ελαχιστότατες αρνητικές συνέπειες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Καρογιάν είπε ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο των σοβαρών αποφάσεων και απαιτείται σύνεση και αποφασιστικότητα και ευχήθηκε τις επόμενες μέρες να δοθεί το έναυσμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Ανδρέας Δαλίτης ευχαρίστησε το ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο του για την κατανόηση που δείχνουν στα προβλήματα που ταλανίζουν την ΠΟΒΕΚ, τους καταστηματάρχες και όλο τον κόσμο και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν.

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε ότι τα ύψος των ενοικίων είναι μεγάλο και με βάση αυτή την πραγματικότητα και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των γεγονότων μετά τη 15η Μαρτίου του 2013 η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση της μείωσης των ενοικίων είναι επιτακτική.

Ο κ. Κουρσάρης είπε πως η ΠΟΒΕΚ έδωσε στον κ. Καρογιάν κατάλογο με υποθέσεις του τελευταίου εξαμήνου στις οποίες οι ιδιοκτήτες υποστατικών ζητούν αυξήσεις ενοικίων.

Διατύπωσε δε τη θέση ότι απαιτήσεις ιδιοκτητών για αυξήσεις θα προκαλέσουν αναρχία και χάος και είπε πως με σημαντική μείωση στις τιμές των ενοικίων θα επιφέρει διόρθωση στη στρέβλωση η οποία στο τέλος θα βοηθήσει την οικονομία.

Πρόσθεσε ότι η ΠΟΒΕΚ αναμένει ότι η Κυβέρνηση και τα κόμματα θα βρουν τη χρυσή τομή ώστε να γίνει μείωση στις τιμές των ενοικίων και να επέλθει σταθερότητα στις σχέσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Μείωση ενοικίων, επιμήκυνση των δανείων για μείωση των δόσεων και πάγωμα του επιτοκίου, δραστική μείωση του επιτοκίου και δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού, αλλαγή αρνητικής ψυχολογίας, αλληλεγγύη και αλληλοστήριξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα