Αριστεροί Ευρωβουλευτές μιλούν για την Κύπρο

17:08 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση ότι πρέπει η Ευρώπη να ξαναβρεί στο στοιχείο της αλληλεγγύης, καθώς και ότι η Κύπρος δεν πρέπει να απομονωθεί γιατί είναι κομμάτι της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, εξέφρασαν οι Ευρωβουλευτές μέλη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μαρίσα Ματίας και Γιούργκεν Κλούτε.

Οι δύο Ευρωβουλευτές μαζί με τον Κύπριο συνάδελφό τους Τάκη Χατζηγεωργίου μιλούσαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, με θέμα μεταξύ άλλων και την κατάσταση στην Κύπρο.

Ως

«δολοφονία της κυπριακής οικονομικής βιομηχανίας» χαρακτήρισε ο κ. Χατζηγεωργίου την απόφαση που πάρθηκε από το Eurogroup, προσθέτοντας ότι είναι σαν να σκοτώνεις τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Είπε ακόμη ότι η ανεργία αναμένεται να οδηγηθεί μεταξύ 25-30% γενικά και να φτάσει ίσως και το 50% στους νέους.

Σε αναφορά του στις διαδόσεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο είπε ότι έγινε σκόπιμα και οργανωμένα. Μίλησε για ψίθυρους και πολλά δημοσιεύματα χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις, αφού η Moneyval κατέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να αποδειχθεί.

Ανέφερε επίσης ότι η Τρόικα είναι ένα εξωθεσμικό όργανο και κάλεσε σε άμεση αλλαγή πλεύσης για αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κ. Κλούτε συμφώνησε με τον κ. Χατζηγεωργίου ως προς το γεγονός ότι η Τρόικα δεν είναι ένα θεσμικό όργανο στο οποίο επίσης δεν συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στα νομοθετικά κείμενα που ψηφίστηκαν νωρίτερα σήμερα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών το αποκάλεσε «ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση». Την ίδια στιγμή κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Επιτρόπου Μπαρνιέ ότι αν κάποια στοιχεία της τραπεζικής ένωσης είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα θα είχαν αποφευχθεί κρίσεις όπως αυτή της Κύπρου ο κ. Κλούτε συμφώνησε. Επέρριψε την ευθύνη της καθυστέρησης στις Κυβερνήσεις. Από το φθινόπωρο του 2009 είχαμε συζητήσεις για το θέμα, είπε, όμως το Συμβούλιο πάντοτε καθυστερούσε.

Η Κύπρος είπε είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς και δεν πρέπει να την απομονώσουμε.

Σχολιάζοντας το ίδιο σημείο ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε σε τοποθέτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ για «αμοιβαιότητα των χρεών», διερωτούμενος τι ακριβώς εννοεί, αφού οι αρχηγοί κρατών μελών που πρόσκεινται στην πολιτική του ομάδα έπραξαν ακριβώς το αντίθετο. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος της Κύπρου υπήρξε ακριβώς η ένταξή της στο ευρώ.

Νωρίτερα η κ. Ματίας, απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, είχε αναφέρει ότι για πρώτη φορά είδαμε πόσο ευάλωτη είναι η ευρωζώνη. Κάλεσε να παρθούν κάποια σωστά μέτρα. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι πρέπει να απορριφθούν οι θέσεις που διαχωρίζουν τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη. Η αλληλεγγύη, είπε, είναι το βασικό στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ξαναβρούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα