Ο δρόμος παραμένει δύσβατος αλλά έχει διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος του δηλώνει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

17:02 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Μέχρι να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, ο δρόμος παραμένει ακόμη δύσβατος. Έχει όμως διανυθεί περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά την επιτευχθείσα συμφωνία με την τρόικα. Ο κ. Στουρνάρας

είπε ότι ο μεγάλος στόχος παραμένει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ακόμη και από την τρέχουσα χρονιά καθώς εφόσον αυτό συμβεί τότε θα ενεργοποιηθεί και η ρήτρα μείωσης του χρέους που έχει συμπεριληφθεί στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου.

Είπε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα κρίθηκε ως θετική η οικονομική αποτίμηση του εφαρμοζόμενου προγράμματος και ότι προτεραιότητες που τίθενται είναι η φορολογική διοίκηση, η στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η προώθηση των επενδύσεων, η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών με επέκταση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και διευκόλυνση των εξαγωγών, και η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας. Χαρακτήρισε μείζον θέμα την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης με τη δημιουργία ΓΓ Εσόδων που θα έχει αρμοδιότητες από το υπόλοιπο Υπουργείο, το ΣΔΟΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και προανήγγειλε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Ιούνιο, ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα εισπραχθεί και φέτος δια μέσου της ΔΕΗ μειωμένος κατά 15% και ότι το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα κατατεθεί στη Βουλή επίσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου και ότι τον ίδιο μήνα θα εξεταστεί τι θα γίνει με το ΦΠΑ στην εστίαση.

Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα είναι 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος και συμπλήρωσε ότι για κάθε αποχώρηση θα γίνεται μια πρόσληψη. Και ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες μέσα από τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για την ομαλή περάτωση των συζητήσεων με την τρόικα και την αναμενόμενη εκταμίευση των δόσεων αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διαπραγμάτευση. Ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις τράπεζες, ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο νέων μέτρων τον Ιούνιο γιατί δεν θα χρειάζονται εφόσον εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν, ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει κανονικά. Προσέθεσε ότι σε «αγκάθι», κατά τη διαπραγμάτευση, εξελίχθηκε το ζήτημα της αποχώρησης από το Δημόσιο και σημείωσε ότι το ζήτημα λύθηκε με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα