Επιλέγεται σε 2 εβδομάδες ο οίκος για έλεγχο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών

16:32 6/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εντός της εβδομάδας καθορίζονται τα μέλη της 10μελούς επιτροπής (Steering Committee) που θα επιλέξει, μέσω προσφορών, τον διεθνή οίκο, ο οποίος θα διεξαγάγει, κατ`  απαίτηση της Τρόικας, τον διαγνωστικό έλεγχο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τριών κυπριακών τραπεζών, της Alpha Bank,της Eurobank και αντιπροσωπευτικής ομάδας

συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να διαφανούν επακριβώς οι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Παράλληλα, εντός των ημερών οριστικοποιείται η σύνθεση των μελών της ομάδας των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιήσουν έρευνα, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου, σε ό,τι αφορά την αγορά ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων από τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, την επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό και τις ευθύνες της ίδιας της εποπτικής αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, εντός της εβδομάδας θα καθοριστούν τα μέλη της 10μελούς επιτροπής (Steering Committee), η οποία θα απαρτίζεται από πέντε μέλη από τις κυπριακές αρχές και πέντε μέλη από την Τρόικα και τις άλλες ευρωπαϊκές αρχές και το αργότερο στις επόμενες δύο εβδομάδες ο οίκος θα πρέπει να πιάσει δουλειά για να ολοκληρώσει τον διαγνωστικό έλεγχο μέχρι τον Οκτώβριο έτσι ώστε να βγουν τα αποτελέσματα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αρχές Νοεμβρίου.

“Αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, οι οποίες θα καθορίσουν και το ποσό του δανεισμού για τις τράπεζες, εξαιρουμένου του ποσού που χρειάζεται η Κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά”, δήλωσε αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ.

Ο διαγνωστικός έλεγχος θα γίνει από εξωτερικό οίκο, τον οποίο θα καθορίσει η 10μελής ομάδα που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, της Τρόικας, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Μηχανισμού Στήριξης EFSF/ESM.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο οίκος θα προβεί “στα λεγόμενα bottom up stress test για να εντοπίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες” του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και κατ΄ επέκταση το ποσό το οποίο πρέπει να δανειστεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι όροι εντολής έχουν οριστικοποιηθεί και “θα περιμένουμε να συσταθεί η επιτροπή που θα παρακολουθεί τον έλεγχο και θα ζητήσει προσφορές από ένα αριθμό οίκων οι οποίοι είναι σε θέση να κάνουν αυτό τον έλεγχο”, εξήγησε.

“Βρισκόμαστε στο στάδιο που οι όροι εντολής που θα δοθούν έχουν κατά 99,9% αποφασιστεί και παραμένει η τελική σύνθεση της επιτροπής η οποία θα αναθέσει αυτό τον έλεγχο από τους διεθνείς οίκους”, είπε η ίδια πηγή, εκτιμώντας ότι η διαδικασία η επιλογής του οίκου “το πολύ να πάρει ακόμη μια ή δύο εβδομάδες το αργότερο”, σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι το αργότερο στις επόμενες δύο εβδομάδες θα δοθούν οι όροι εντολής σε ένα προκαθορισμένο αριθμό οίκων που κρίνονται κατάλληλοι ότι μπορούν να διεξαγάγουν αυτό τον εξειδικευμένο έλεγχο και θα καθοριστεί ο οίκος για να πιάσει δουλειά”.

Ο οίκος που θα εμπλακεί θα

Keywords
Τυχαία Θέματα