Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ

15:22 6/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, συμφωνήθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση του Προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε και το Κυπριακό.

Ο κ. Παπούλιας μετά τη συνάντηση του με τον κ. Πέρες, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει ευρύτατο κύκλο επαφών με την

πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, υπογράμμισε ότι η αναβαθμισμένη σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δίνει δυνατότητα για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση Παπούλια – Πέρες συμφωνήθηκε εντατικοποίηση των επαφών « με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του εμπορίου, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», ενώ η σύγκληση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλει περαιτέρω στην ενδυνάμωση των στενών σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογο του για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε «συστημική» τονίζοντας ότι «χωρίς κοινή οικονομική διακυβέρνηση και βήματα προς την πολιτική ενοποίηση η Νομισματική Ένωση οδηγείται σε αδιέξοδο».

Επίσης ο Έλληνας Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Πέρες για τα εθνικά θέματα υπογραμμίζοντας ότι «η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα συμβάλει στη σταθερότητα τη ευρύτερης περιοχής μας και ότι προσβλέπω στη συμπαράσταση και στήριξη του Ισραήλ».

Όσον αφορά την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία, απ’όπου και αν προέρχεται και υποστηρίζει την εξεύρεση μίας βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Παλαιστινιακό,  που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «για την Ελλάδα, η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ αποτελεί ουσιαστική και απαιτούμενη παράμετρο της λύσης».

Ο κ. Πέρες από την πλευρά του τόνισε ότι το Ισραήλ θέλει να υπάρξει ειρήνη στη Μεσόγειο, να λήξει η σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών  και των Παλαιστινίων,  να βρεθεί μία λύση για τους δύο λαούς και να σταματήσει η τρομοκρατία και η φτώχεια.

Όπως είπε ο κ. Πέρες «η τρομοκρατία θέτει σε κίνδυνο αδιακρίτως τους πάντες.  Αυτό το διαπιστώσαμε χτες όταν μια ομάδα τρομοκρατών επιτέθηκε σε μια ομάδα Αιγυπτίων.  Σκότωσαν 15. Παρενέβημεν για να το σταματήσουμε».

Ο κ. Πέρες χαρακτήρισε ως έναν από τους σημαντικότερους πόρους της Ελλάδας τον τουρισμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Θέλουμε έναν κόσμο γεμάτο τουρίστες, όχι έναν κόσμο γεμάτο τρομοκράτες.  Και νομίζω ότι αυτός είναι ένας ευγενής στόχος.Η Κύπρος έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα μεσογειακό νησί και ελπίζουμε ότι όλα τα νησιά θα συνδέονται με αυτή τη δυνατότητα μεταξύ τους, για να μπορούμε να υποδεχόμαστε άνετα».

Ο Ι

Keywords
Τυχαία Θέματα