Πως επηρεάζει το ντόπινγκ την υγεία

16:32 6/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πίσω από τη διεθνή ορολογία ντόπινγκ υποκρύπτεται η έννοια όλων των δραστικών ουσιών που επιδρούν στα κύτταρα του οργανισμού με στόχο να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργία τους. Ειδικότερα, εάν πρόκειται για μυϊκά κύτταρα, τα κύτταρα αυτά υπερτρέφονται και έτσι αυξάνεται η ένταση της συστολής των μυών.

Την ιδιότητα αυτή εκμεταλλεύεται η ιατρική και ειδικότερα η καρδιολογία όταν θέλει να ενισχύσει την ένταση της συστολής της καρδιάς (μυοκάρδιο).

Η χορήγηση των ουσιών αυτών προκαλεί αύξηση της έντασης και της ταχύτητας της συστολής των υγιών μυοκαρδιακών κυττάρων, με αποτέλεσμα να καλύπτεται

η αδυναμία των κατεστραμμένων μυοκαρδιακών κυττάρων, με στόχο να συμβάλουν στη φυσιολογική κατά το δυνατόν απόδοση της καρδιάς.

Αυτό συμβαίνει κατεξοχήν στην καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας, όπου ο καρδιακός μυς (μυοκάρδιο) συνεχώς καταστρέφεται και τα μυοκαρδιακά κύτταρα άλλα έχουν νεκρωθεί, άλλα έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, ενώ άλλα παραμένουν υγιή.

Κλασικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι τα λεγόμενα ινότροπα φάρμακα, τα αναβολικά, τα ανδρογόνα και η ορμόνη ερυθροποιητίνη που φυσιολογικά παράγεται στους νεφρούς και η οποία φυσιολογικά διεγείρει τα κύτταρα του μυελού των οστών για να παράγουν αίμα.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, που στα τελικά της στάδια συνοδεύεται και με αναιμία, η ερυθροποιητίνη αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και βελτιώνει τόσο την αναιμία όσον και την ένταση της συστολής της καρδιάς.

Τη δράση της ερυθροποιητίνης στο μυοκάρδιο, που είναι ανάλογη και με τη δράση της σε όλους τους μυς του οργανισμού, «εκμεταλλεύονται» με την κακή έννοια του όρου όλοι όσοι θέλουν να αυξήσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις με στόχο φυσικά τον πρωταθλητισμό.

Ομως, όλες οι ουσίες αυτές που χρησιμοποιούνται για ντόπινγκ των αθλητών δεν στερούνται παρενεργειών.

Στην ιατρική χρησιμοποιούνται με αυστηρή δοσολογία ούτως ώστε να περιορίζονται οι παρενέργειες. Η ανεξέλεγκτη χρήση τους από τους αθλητές αποτελεί εγκληματική πράξη. Οι ουσίες αυτές περιορίζουν ακόμα και το προσδόκιμο επιβίωσης του αθλητή γιατί προκαλούν πρώιμη καταστροφή των οργάνων του οργανισμού του, δηλαδή ένα είδος πρόωρου γήρατος.

Οι πρωταθλητές είναι αυτοί που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα εμφράγματα και τους αιφνίδιους θανάτους μόλις σταματήσουν τον αθλητισμό.

Οι παρενέργειες των ουσιών αυτών είναι πολλές φορές ορατές ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Η τριχοφυΐα – ιδιαίτερα είναι εμφανής στις γυναίκες –, η υπερτροφία των μυών, η μεταβολή της φωνής, ακόμα και η μεταβολή των χαρακτηριστικών του προσώπου είναι μερικές από τις ορατές παρενέργειες.

Ομως, υπάρχουν και οι αόρατες παρενέργειες, όπως είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οι θρομβώσεις των αρτηριών και ιδίως ύστερα από χρήση ερυθροποιητίνης, τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, ακόμα και η καρκινογένεση από τη χρήση των αναβολικών ουσιών.

Αυτή, με απλά λόγια, είναι η βιολογική πλευρά του θέματος του ντόπινγκ. Οσον για τη λεγόμενη αθλητική έννοια τ

Keywords
Τυχαία Θέματα