Οι πολιτικές λιτότητες επηρεάζουν τις γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο

16:06 6/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις πρόσφατες απολύσεις, περικοπές μισθών και ωφελημάτων, στις οποίες προέβησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούν για αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με κοινή έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου, υπό τον τίτλο «Προσαρμογή του δημόσιου τομέα στην Ευρώπη» (Public sector adjustment

in Europe), καταδεικνύει, σε ειδικό κεφάλαιο για τα δύο φύλα, ότι αυτές οι περικοπές θα βλάψουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων.

Ο Daniel Vaughan-Whitehead, ανώτερος στέλεχος της ΔΟΕ και συντάκτης της έκθεσης, επισημαίνει ότι οι γυναίκες γενικότερα βρίσκουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, και γι’ αυτό το λόγο επηρεάζονται ιδιαίτερα όταν ο δημόσιος τομέας πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν να χάσουν πολλά περισσότερα εξαιτίας της εξάρτησής τους (κατά 45-50%) από τον δημόσιο τομέα, σε ό,τι αφορά την απασχόλησή τους, και ειδικά την απασχόληση σε υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας.

Σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στο δημόσιο τομέα, σε σύγκριση με τον ιδιωτικό, εξαιτίας της παροχής ψηλότερων μισθών, αλλά και της ύπαρξης μεγάλου αριθμού υψηλής ειδίκευσης θέσεων εργασίας, για τις οποίες απαιτείται καλύτερα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο 28% των γυναικών στο δημόσιο τομέα θεωρούνται «καλύτερα μορφωμένες», σε σύγκριση με 18% στον ιδιωτικό τομέα. Στη Λιθουανία, ο αριθμός των γυναικών με καλύτερη μόρφωση, που εργάζονται στο δημόσιο, είναι ο διπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ακριβώς αυτές οι υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας που χάνονται μέσω των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στο δημόσιο τομέα, και οι οποίες δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από παρόμοιες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρεται στην έρευνα.

Ενόσω όλο και περισσότερες γυναίκες χάνουν τις θέσεις εργασίας τους και οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες συνεχίζονται, η απλήρωτη εργασία που παραδοσιακά αναλαμβάνεται από τις γυναίκες, θα αυξηθεί, συμβάλλοντας σε σημαντική οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων στην απασχόληση, εκτιμά η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Universidad Autonoma, Cristina García Sainz.

Η καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex, Diane Elson, συμφωνεί ότι περαιτέρω περικοπές θα βλάψουν την ισότητα των δύο φύλων, πιστεύει ωστόσο ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν σύντομα να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα