Ενίσχυση της Αλ Κάιντα σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία, προβλέπει Γερμανός Καθηγητής

16:33 26/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα ενίσχυε τον πυρήνα της Αλ Κάιντα, προειδοποιεί ο Γερμανός Καθηγητής Γκύντερ Μάιερ.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για τον Αραβικό Κόσμο στο Πανεπιστήμιο Μάιντς ανέφερε ότι εάν το καθεστώς Ασάντ καταρρεύσει, η εξουσία θα περάσει στα χέρια των Ισλαμιστών και των μαχητών της Αλ Κάιντα, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στη χώρα μετά το συριακό στρατό.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle,

ο Γερμανός καθηγητής δήλωσε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να στείλει στρατιώτες επί τόπου λέγοντας ότι μια άλλη εκδοχή θα ήταν η επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, αλλά χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Επιπλέον, είπε, το εύρος και το κόστος της επιχείρησης θα ήταν μεγάλο, επειδή θα πρέπει να εξουδετερωθεί ολόκληρος ο αντιπυραυλικός μηχανισμός της Συρίας που είναι τεχνολογικά προηγμένος χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας.

«Μια πιο απλή λύση θα ήταν η καταστροφή με τη ρήψη πυραύλων των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου, αλλά κι αυτοί κατασκευάζονται γρήγορα, εκτός του ότι και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται η συγκατάθεση των ΗΕ, που προφανώς δεν θα έδιναν Ρωσία και Κίνα», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς υποστηρίζει ότι ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα θα άφηνε πίσω του καμένη γη σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ στην ίδια τη χώρα το κενό εξουσίας θα καταλάμβαναν οπαδοί της Αλ Κάιντα.

Αυτό, είπε, θα οδηγούσε σε αιματοχυσία ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους πολέμιους του Προέδρου Ασάντ και η Συρία θα μετατρέπονταν σε ισλαμιστικό χαλιφάτο με πυρήνα του την Αλ Κάιντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα