Επιτήρηση, συντονισμός, εθελοντές και τεχνικά μέσα συζητήθηκαν σε σύσκεψη για τις πυρκαγιές

15:45 26/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνέχεια της προσπάθειας επιτήρησης και αξιολόγηση των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών, πιστοποίηση και ενεργοποίηση εθελοντών και προσπάθεια ενίσχυσης με τεχνικά μέσα αν κριθεί ότι χρειάζεται και υπάρχει δυνατότητα, αποφάσισε σημερινή σύσκεψη για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ σε σχέση με τις πρόσφατες φωτιές διαπιστώθηκε ότι τέθηκαν κακόβουλα.

Η προσπάθεια επιτήρησης, παρακολούθησης δηλαδή, αλλά και αξιολόγησης των επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών «θα συνεχίσει, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ο

κ. Χάσικος προήδρευσε σήμερα, ευρείας σύσκεψης των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άμυνας, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για το θέμα των πυρκαγιών, με τη συμμετοχή των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, Άμυνας Φώτη Φωτίου και υπηρεσιακών παραγόντων από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι πραγματοποιήθηκε, σήμερα, η δεύτερη στη σειρά σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και Υπηρεσιών, για θέματα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.

Αυτή, είπε, είναι συνέχεια άλλων συσκέψεων, που έγιναν σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Αστυνομία, Τμήμα Δασών και άλλες Υπηρεσίες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. «Έγινε μια αξιολόγηση και διαπίστωση των όποιων προβλημάτων παρουσιάστηκαν σε σχέση με την κατάσβεση των πυρκαγιών που είχαμε. Έχουν καταγραφεί οι διαπιστώσεις και τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, που έχουν να κάνουν με το συντονισμό, καθώς και με τη διαθεσιμότητα των μέσων, πτητικών και επίγειων. Επίσης, έγινε μια ανασκόπηση της ετοιμότητας και διαθεσιμότητας από πλευράς προσωπικού», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο προσωπικό, περιλαμβάνονται και οι εθελοντές, είτε αυτοί προέρχονται από τις τάξεις των κυνηγών, είτε από άλλες ομάδες που προσφέρονται «και τους ευχαριστούμε», όπως είπε.

Όλοι αυτοί οι εθελοντές, απ’ όπου και αν προέρχονται, είπε ο κ. Χάσικος, θα πρέπει να πιστοποιείται ότι έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης έτσι ώστε: πρώτον, να μη θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και, δεύτερον, να αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών.

«Ζητήσαμε, επίσης, από τα ενδιαφερόμενα τμήματα και την Πυροσβεστική, αν και εφόσον τίθεται θέμα ενίσχυσης τους από πλευράς μέσων – αναφέρομαι σε τεχνολογία και όχι σε αγορά ελικοπτέρων και άλλων πανάκριβων μέσων – με τεκμηριωμένη εισήγησή τους, η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί μέσα στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού».

Από δικής μας πλευράς, σημείωσε, «η προσπάθεια επιτήρησης, παρακολούθησης δηλαδή αλλά και αξιολόγησης των επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών, θα συνεχίσει, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Παράλληλα, θέλω να διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια πρόληψης συνεχίζεται, αξιοποιώντας κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένου και του απλού πολίτη».

Υπ. Δικαιοσύνης: Κακόβουλες οι πρόσφατες πυρκαγιές
——————-
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε δηλώσεις του, είπε ότι έγινε μια προσπάθεια αξιολόγησης της κατάστασης των τελευταίων μηνών.

«Διαπιστώθηκε ότι, δυστυχώς, οι πυρκαγιές έχουν τεθεί κακόβουλα. Είναι αδικαιολόγητο να έχουμε, για παράδειγμα, τρείς πυρκαγιές την ίδια ώρα σε παραπλήσιες περιοχές», επεσήμανε. Ένα γεγονός, σημείωσε περαιτέρω, «που μας φέρνει μπροστά στην ευθύνη να ενεργοποιήσουμε περισσότερο ομάδες προσώπων, είτε της Υπηρεσίας Θήρας είτε κυνηγούς είτε από τις εθελοντικές ομάδες των Κοινοτήτων, για να ενεργήσουν προληπτικά αλλά και βοηθητικά στο ρόλο της Αστυνομίας, για εξιχνίαση αυτών των περιπτώσεων. Δεν θα μείνουμε απαθείς σε αυτού του είδους τις κακόβουλες ενέργειες».

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Νικολάου, διαπιστώθηκε ότι από απερίσκεπτες ενέργειες κάποιων, κυρίως σε σκυβαλότοπους, είχαμε το τελευταίο διάστημα σημαντικές σε έκταση πυρκαγιές.

«Έχουμε εντοπίσει αυτό το πρόβλημα και θα ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε. «Προσπάθειά μας», συμπλήρωσε, «είναι να αντιμετωπίσουμε όλες εκείνες τις αιτίες που προκαλούν τις πυρκαγιές και την ίδια ώρα να αξιοποιήσουμε, κατά τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο, όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Ζητούμε τη βοήθεια του κοινού, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο θέμα των κρατικών Υπηρεσιών, αλλά όλων μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο πίσω από τις κακόβουλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών κρύβονται άτομα που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, ο κ. Νικολάου είπε ότι «δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες και ούτε υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για τέτοιες πληροφορίες ή για κάτι οργανωμένο».

«Από τον τρόπο, όμως, που τέθηκαν οι πυρκαγιές φαίνεται ότι υπάρχουν κακόβουλες ενέργειες. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχει εντοπιστεί οργανωμένη προσπάθεια, που να προέρχεται μάλιστα από τις κατεχόμενες περιοχές», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποτελεσματικά μέσα, και πτητικά και επίγεια μέσα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πυρκαγιά.

Έχουν, επίσης, δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες και για προβλήματα που παρουσιάστηκαν και κενά που μπορεί να υπάρχουν ούτως ώστε όλα αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο για να έχουμε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανέφερε περαιτέρω.

«Έχουμε τα μέσα, έχουμε τις δυνατότητες, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι αποτελεσματικότερη διαχείριση και ειδικότερα, όταν διαπιστώνουμε να υπάρχουν πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώνονται την ίδια σχεδόν ώρα σε πολλές περιοχές, γιατί τέτοια φαινόμενα είχαμε κατά το μήνα Αύγουστο», είπε.

«Δεκαεπτά Αυγούστου είχαμε τρεις πυρκαγιές σχεδόν την ίδια ώρα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Ενώ την ίδια ημέρα είχαμε πέντε πυρκαγιές. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ χρειάζεται μια πιο συντονισμένη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα