Εναντίον της λιτότητας τα άστρα, λένε οι Βρετανοί αναλυτές

14:51 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αλλαγή κλίματος κατά της λιτότητας στην Ευρώπη σε επίπεδο αξιωματούχων διαπιστώνουν Βρετανοί σχολιαστές παραπέμποντας στις διαδοχικές τοποθετήσεις υπέρ της αναθεώρησης της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται.

Όπως σχολιάζει ο Τζέιμς Μακίντος στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «τα άστρα φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με μια απομάκρυνση από τη λιτότητα». Αναφέρει αρχικά τη στοιχειοθετημένη αμφισβήτηση της μαθηματικής φόρμουλας στην οποία βασίστηκε η θεωρία Ρόγκοφ-Ράινχαρτ για τη σχέση χρέους-ανάπτυξης, πάνω στην οποία πολλοί ήταν εκείνοι που στήριξαν την επιχειρηματολογία

τους υπέρ της λιτότητας.

Ο συντάκτης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς παραπέμπει επίσης στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στην ίδια εφημερίδα ο Μπιλ Γκρος της Pimco. Ο Αμερικανός επενδυτής ομολόγων τόνισε ότι η δαπάνη χρημάτων και όχι η λιτότητα είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Οι Βρετανοί αναλυτές υπενθυμίζουν επίσης τις φωνές από το ΔΝΤ υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας τόσο στην ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία.

Τέλος, πολλές είναι οι αναφορές στην ομιλία του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο τη Δευτέρα, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι η λιτότητα ίσως έχει φτάσει στα όριά της, λόγω της εντεινόμενης αντίθεσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Ο κ. Μακίντος εξάλλου σχολιάζει πως αυτές οι τοποθετήσεις αλλά και η μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία έχουν επιτραπεί από την αγορά ομολόγων χωρίς σημαντικές επιπτώσεις, καθώς όλοι είναι πιο ήρεμοι βασιζόμενοι στη διαβεβαίωση της ΕΚΤ πως θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα