Την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ αναμένει το ΔΗΚΟ

13:36 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων αναμένει το ΔΗΚΟ, μετά την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και των Προέδρων των εθνικών Κοινοβουλίων στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε την ελπίδα όπως ο κ. Σουλτς και οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων που

συνήλθαν αυτές τις μέρες στην Κύπρο, να κατανόησαν καλύτερα την οδυνηρή και σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η Κύπρος μετά την απόφαση του Eurogroup.

«Αναμένουμε κυρίως να κατανοήσουν την ανάγκη για στήριξη της Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας στη διαχείριση των επαχθέστατων όρων του μνημονίου, ώστε το ταχύτερο η κυπριακή οικονομία να βρεθεί σε πορεία επανεκκίνησης και σταθεροποίησης», είπε.

Ο κ. Βότσης είπε πως οι προβληματισμοί που έχει αναπτύξει σε κάποιες δημόσιες δηλώσεις ο κ. Σουλτς δείχνουν ότι κατανοεί τη σκληρότητα των μέτρων και εξέφρασε την πίστη ότι θα μεταφέρει στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να επανεκκινήσει την οικονομία της. Αναμένουμε, επίσης ότι ο κ. Σουλτς θα υποδείξει την ανάγκη όπως η Ε.Ε., το Eurogroup και τα άλλα θεσμικά όργανα της, προσεγγίσουν τα προβλήματα της Κύπρου στη βάση της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης και με μια πιο δίκαιη διάθεση, πρόσθεσε.

Το ΔΗ.ΚΟ, όπως ανέφερε επίσης ο κ. Βότσης, σημειώνει με ικανοποίηση την άποψη του κ. Σουλτς για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κύπρου από ειδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τον καλεί να προωθήσει την εισήγηση του το ταχύτερο στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Βότσης έκανε λόγο για ανάγκη για συλλογικότητα για την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης και των επαχθέστατων όρων του μνημονίου.

«Το ΔΗ.ΚΟ. επιμένει στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη και κοινωνική συναίνεση. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τις σκληρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης», είπε.
Ο κ. Βότσης ανέφερε στη συνέχεια πως το ΑΚΕΛ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Δυστυχώς, η επιμονή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να θεωρεί την οικονομική κρίση ως ευκαιρία κομματικής αντιπαράθεσης ή να επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες άλλων την ευθύνη για την καταβαράθρωση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας, προκειμένου να αποσείσει τις δικές της ασήκωτες ευθύνες, εξουδετερώνει κάθε προσπάθεια για εθνική συνεννόηση και πολιτική συναντίληψη», είπε.

Διερωτήθηκε «πότε επιτέλους η ηγεσία του ΑΚΕΛ θα αντιληφθεί ότι η ίδια φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη που το σύνθημα της «δίκαιη κοινωνία» έχει οδηγήσει την κυπριακή κοινωνία στα κοινωνικά συσσίτια και στα κοινοτικά παντοπωλεία». Πρόσθεσε πως είναι η ώρα της αυτοκριτικής και της αυτογνωσίας και για την ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Βότσης επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι οι διαδικασίες διερεύνησης και κάθαρσης για απόδοση ευθυνών σε όσους οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στη σημερινή κατάσταση, πρέπει να προχωρήσουν απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα.

«Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει μέχρι το κόκαλο. Υπήρξε ένα έγκλημα. Πρέπει να υπάρξει και τιμωρία. Ο λαός απαιτεί και αναμένει ότι όλα θα βγουν στο φως και ότι όλοι θα κριθούν», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η παραίτηση του κ. Καλλή δεν θα επηρεάσει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής.
Τέλος, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το ΔΗ.ΚΟ, όπως είπε, ζητά άμεση επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής σε ό,τι αφορά νομικές διεκδικήσεις στα πλαίσια του κυπριακού προβλήματος.

«Έχουμε την άποψη ότι κάθε πτυχή του εθνικού μας θέματος πρέπει να μελετάται σε βάθος και να αποτελεί αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής», είπε και κατέληξε: «Η διαχείριση τέτοιων κρίσιμων θεμάτων είτε στη βάση προσωπικών ευαισθησιών και έντονων συναισθημάτων είτε με νομικού τύπου αντιλήψεις δεν αποδίδει πάντοτε τα καλύτερα αποτέλεσμα, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα