Χάσικος: Διαφθορά και κυκλώματα στο Κτηματολόγιο

14:05 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για διαφθορά και κυκλώματα ιδιαίτερα στις τουρκοκυπριακές περιουσίες στο Κτηματολόγιο, έκανε λόγο σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής ενώ στην όλη υπόθεση για διαλεύκανση θα εμπλακεί και η Αστυνομία.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο κ. Χάσικος ερωτηθείς σχετικά είπε πως «φαίνεται υπάρχει διαφθορά χωρίς να ισοπεδώνω

όλους τους λειτουργούς του Τμήματος Κτηματολογίου».

Από την άλλη όμως, σημείωσε, υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις των δημοσίων λειτουργών που φαίνεται ότι έβαλαν το χέρι στο μέλι και τσιμπούσαν κατά τρόπο διαρκή.

«Είμαστε σε θέση ως Υπουργείο να εντοπίσουμε αυτές τις κατ εξαίρεση περιπτώσεις και αντιλαμβάνεστε δεν θα μείνουμε απαθείς. Ηδη διεξάγεται πειθαρχική έρευνα εναντίον ενός αλλά σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που έχω, φαίνεται ότι η άμεση εμπλοκή της Αστυνομίας είναι αναπόφευκτη για την διερεύνηση πλέον της ύπαρξης ποινικών αδικημάτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι «φαίνεται ότι λειτουργεί ένα κύκλωμα ιδιαίτερα δε ότι έχει σχέση με τα τουρκοκυπριακά. Εκεί έχουν αναπτυχθεί κυκλώματα ιδιαίτερα σε μια από τις επαρχίες μας – στην Λάρνακα – αυτή η παρανομία φαίνεται ότι ανθεί. Επαναλαμβάνω δεν είμαστε απαθείς και θα εμπλακεί άμεσα η Αστυνομία».

Οσον αφορά το θέμα των εικονικών αιτήσεων, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως αυτό άπτεται ουσιαστικά κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

«Υπάρχει θέμα απώλειας εισοδημάτων από πλευράς του κράτους κι άρα πρέπει να διερευνηθεί σε όλη του την έκταση μη αποκλειόμενης και της εμπλοκής της Αστυνομίας», σημείωσε.

Ο κ. Χάσικος απάντησε καταφατικά σε ερώτηση ότι ενώπιον του έχει τα ονόματα δύο λειτουργών του Κτηματολογίου.

«Αυτοί οι δύο λειτουργοί δεν έχουν να κάνουν με τις εικονικές αιτήσεις. Εδώ μιλούμε για διαφθορά, εδώ μιλούμε για χρηματισμό», συμπλήρωσε.

Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας

————————

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόταση της για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

«Είναι πολύ-πολύ πιθανό στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να ληφθεί και η τελική απόφαση για το ποια θα είναι η συμμετοχή του καθενός σε αυτό το τέλος που θα πρέπει η Κυβέρνηση να εισπράξει, ένα ποσό πέραν των 75 εκ. Τώρα το ότι θα κληθεί να καταβάλει και ο ιδιοκτήτης της πρώτης κατοικίας, να θεωρήσετε ότι είναι δεδομένο αλλά και γεγονός», σημείωσε.

Από την άλλη όμως να πω, ανέφερε, να μην θεωρείτε ότι μιλούμε για υπερβολικά μεγάλα ποσά έτσι ώστε να μην τα αντέχει το νοικοκυριό.

«Δηλαδή αν μιλούμε για ένα ποσό 50-100 ευρώ τον χρόνο, θεωρώ ότι είναι απόλυτα δυνατό από το κάθε νοικοκυριό, θα έλεγα και από το πιο φτωχό νοικοκυριό να πληρώσει αυτό το τέλος. Αλλά σίγουρα η φιλοσοφία είναι ότι θα πρέπει όλοι να καταβάλουν, κανένας να μην καταβάλει λιγότερα ή περισσότερα σε βάρος του άλλου», διευκρίνισε.

Η πρόταση, συμπλήρωσε ο κ. Χάσικος, αφορά το 2013, 2014 μέχρις ότου γίνει επανεκτίμηση όλων των ακινήτων, όπου εκεί θα είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση.

Μειωμένα κονδύλια για τις κοινότητες

————–

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους, Ανδρέα Κιτρομηλίδη.

«Ήταν η πρώτη μας συνάντηση. Θα έλεγα ότι ήταν καθόλα παραγωγική, χρήσιμη και ωφέλιμη δεδομένου ότι αυτή η συνάντηση διεξήχθη έχοντας πάντα κατά νου την κρίση που περνά σήμερα η Κύπρος», σημείωσε.

Μπορώ να πω, συνέχισε, ότι από πλευράς εκπροσώπων των κοινοτήτων είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει κατανόηση, υπομονή αλλά και συνεργασία έτσι ώστε μέσα από τα μειωμένα κονδύλια που υπάρχουν για στήριξη των κοινοτήτων, μέσα από καλή διαχείριση να περάσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά η Κύπρος.

Από την πλευρά του ο κ. Κιτρομηλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της Ενωσης «αρχικά για την συμβολή του Υπουργού και της Κυβέρνησης για την προσπάθεια που έχουν κάνει για να εξαιρεθούν από το κούρεμα της τρόικας οι καταθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως τοπικές διοικήσεις, να μην σταματήσουμε ότι γίνεται στις κοινότητες μας».

Εχουμε συζητήσει, σημείωσε, πάρα πολλά θέματα που μας αφορούν όπως πολεοδομικές ζώνες, θέματα κρατικών χορηγιών που με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι κοινότητες να συνεχίσουν τα έργα τους.

Εξέφρασε τέλος την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει άριστη συνεργασία με τον κ. Υπουργό για την επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα