Δηλώσεις βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ειρηνευτικές επιχειρήσεις

08:27 9/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην αποτροπή ανάφλεξης βίας, αναφέρθηκε ο νέος βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Hervé Ladsous, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Σε ερώτηση αν ετοιμάζεται κάποιος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση της διευθέτησης, ή κάποιος άλλος σχεδιασμός για αναδιάρθρωση, για την περίπτωση

μη λύσης, ο Γάλλος αξιωματούχος του οργανισμού είπε:

«Όπως γνωρίζετε, η τελευταία συνάντηση του Greentree δεν επέφερε τις σημαντικές εξελίξεις που ελπίζαμε. Νομίζω η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ξεκάθαρα μία από τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις όπου επιτελείται το έργο σε σχέση με την αποτροπή ανάφλεξης της βίας, ή περιστατικών κι αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση. Είναι θέμα διατήρησης της βίας στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτική διαδικασία. Όμως, είναι μία μακροχρόνια προσπάθεια».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λαντσού είπε ότι φέτος το θέμα της χρηματοδότησης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων σταθεροποιείται, με τις πιέσεις να έχουν ελαττωθεί καθώς κάποιες ειρηνευτικές επιχειρήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί (Λιβερία, Τιμόρ), ενώ άλλες, όπως το Νταρφούρ, βρίσκονται υπό εξέταση. Σε σύγκριση με το περυσινό κονδύλι ύψους 8 δις δολαρίων που δαπανήθηκε, οι προβλέψεις για φέτος είναι κοντά στα 7 δις.

Keywords
Τυχαία Θέματα