ΗΠΑ: Η Ευρώπη έχει τους πόρους για να επιλύσει την κρίση χρέους

08:17 9/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να δειλιάσει καθώς οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση χρέους, η οποία όπως παραδέχτηκε μπορεί να πλήξει σε σημαντικό βαθμό την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa μια ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο Ομπάμα είπε ότι η Κυβέρνησή του θα συμβάλει ”αυτό που μας αναλογεί” για να βοηθήσει. Επισήμανε πάντως πως

το βάρος πέφτει κυρίως την Ευρώπη.

”Αυτό που είναι αναγκαίο τώρα είναι όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδείξουν την πλήρη δέσμευσή τους στο μέλλον, στην οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης”, είπε ο Ομπάμα, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης που η ιταλική εφημερίδα δημοσιεύει στον ιστότοπό της στο Διαδίκτυο.

”Εάν η Ευρώπη δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο τείχος προστασίας, θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει”, είπε εξάλλου, επαινώντας παράλληλα τα ”εντυπωσιακά βήματα” της κυβέρνησης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Ιταλίας και την περιστολή του δημόσιου χρέους.

Ο Ομπάμα συναντάται σήμερα με τον Μόντι και θα συζητήσουν για τις ιταλικές πρωτοβουλίες ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να τονωθεί η ανάπτυξη, ”καθώς και για την προοπτική επέκτασης του ευρωπαϊκού οικονομικού τείχους προστασίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η Κυβέρνηση Ομπάμα επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ευρώπη έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει την κρίση και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε σ’ αυτό στη συνέντευξή του. Δεν αποπειράθηκε να υποβαθμίσει το πόσο ευάλωτες παραμένουν οι ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας του σημαντικότερου εμπορικού τους εταίρου, της ΕΕ.

”Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστιο οικονομικό συμφέρον η Ευρώπη να αναπτυχθεί και η ευρωζώνη να επιτύχει”, είπε ο Ομπάμα. Πρόσθεσε ότι ”θα συνεχίσουμε να παίζουμε το ρόλο μας για να υποστηρίξουμε τους Ευρωπαίους φίλους μας καθώς εργάζονται για να επιλύσουν την κρίση”. Δεν εξήγησε τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα