Δεν δόθηκε το περίγραμμα λύσης, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

16:38 5/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν έχει επιδοθεί το περίγραμμα λύσης, το οποίο κατατέθηκε στον ΟΗΕ, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς, μετά τη λήξη μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ Πέτρου Γιάλλουρου στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έδωσε το περίγραμμα λύσης που κατέθεσε

στον ΟΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχει επιδοθεί παρά τις υποσχέσεις που εδόθησαν προ της αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη.

”Ακόμα και με την επάνοδο του μας ενεχείρισε δύο έγγραφα τα οποία αφορούν μικρό-συμπτώσεις απόψεων σε επιμέρους θέματα, της ασφάλειας και του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πώς θα γίνει συζήτηση για το μέλλον του Κυπριακού και πώς θα καταρτίσουν τις θέσεις της ε/κ πλευράς χωρίς αυτό το περίγραμμα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν διαφωνεί.

”Ηγέρθηκε το θέμα. Ηταν έντονα όλα τα κόμματα. Υποτίθεται ότι θα μας δινόταν όχι μόνο το περίγραμμα, αλλά και οι όποιες άλλες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί. Εγινε έντονη συζήτηση, και ζητήσαμε τουλάχιστον ότι έδωσε στα Ηνωμένα Εθνη, να δοθεί και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Αν δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν θα υπάρχει και ο κατάλληλος προβληματισμός, ακόμα και η ορθή διαβούλευση”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα εκείνη την στιγμή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε: ”Ας δούμε στη συνέχεια τι θα γίνει. Τι να σας πω. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει το παραμικρό. Εγγραφα τα οποία δόθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη και μας είπαν ότι θέλουν μέρες να τα κωδικοποιήσουν” ενώ πρόσθεσε ότι ελέγχθηκε ότι αφού δόθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη σημαίνει ότι είναι έτοιμα.

Ερωτηθείς σε σχέση με την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έδωσε τη θέση προκειμένου να προστατεύσει τον Πρόεδρο και γενικότερα τους κινδύνους από μια ανάλογη διάσκεψη, όταν μάλιστα δεν υπάρχει η αναγκαία πρόοδος στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης ή καμία πρόοδος.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος επικαλέστηκε δηλώσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες ο ΔΗΣΥ σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το 2004 ”έλεγε ότι πρέπει να δεχθούμε επιδιαιτησία, πράγμα που επαναλήφθηκε και στη Νέα Υόρκη”, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ”αποτελεί γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ ομόφωνα, με απόφαση των συλλογικών του οργάνων, είχε τοποθετηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι η προτεινόμενη επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα που αφορούσε τη συμπλήρωση των κενών των νόμων, από εμάς εθεωρείτο αποδεκτή”.

”Το τι συνέβη στη Νέα Υόρκη – για να μην θεωρούμε και να μην υποτιμούμε και την προσωπικότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν ήτο δυνατό να είναι επιδεκτικός πιέσεων, δεν δέχτηκε τις πιέσεις μας στην Κύπρο. Δεν δέχτηκε κανενός την πίεση από πλευράς δηλαδή κυπριακών κομμάτων για να υποκύψει. Αφόρητες ήσαν πιέσεις και πάρα πολύ δύσκολη η θέση του όταν βρέθηκε υποχρεωμένος, δεχόμενος πιέσεις και από υπερδυνάμεις και από την Ευρώπη, ότι δεν είχε άλλες από τις επιλογές και ήτο αφόρητες από τη μια οι πιέσεις, αλλά και π

Keywords
Τυχαία Θέματα