Χαμηλότερη ανάπτυξη στη Βρετανία το 2013 αναμένει το NIESR

12:53 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η βρετανική οικονομία αναμένεται να καταγράψει βραδύτερη ανάπτυξη το 2013 και το επόμενο έτος από ό, τι εκτιμάτο πριν από τρεις μήνες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγει μια τρίτη ύφεση, ανακοίνωσε την Τρίτη κορυφαία οικονομική δεξαμενή σκέψης (think-tank).

Η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2013, καθώς διέρχεται την πιο αργή ανάκαμψη από την ύφεση κατά τα τελευταία 100 χρόνια, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) σε τριμηνιαία της έκθεση.

Η εκτίμηση αυτή είναι χαμηλότερη

από την προηγούμενη, το Νοέμβριο, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,1% το τρέχον έτος.

Ο Simon Kirby, βασικός ερευνητής στο NIESR, δήλωσε ότι η αδύναμη ανάπτυξη στο τέλος του 2012 και οι πενιχρές προοπτικές του 2013 για την Ευρωζώνη, κύρια αγορά εξαγωγών της Μεγάλης Βρετανίας, είναι οι βασικοί παράγοντες για τις χαμηλότερες προβλέψεις.

Το 2014, η οικονομία της Βρετανίας θα μπορούσε πιθανότατα να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, εκτίμηση που είναι χαμηλότερη από αυτή του Νοεμβρίου για ανάπτυξη 1,7%.

Οι προβλέψεις του NIESR είναι χαμηλότερες από αυτές της βρετανικής συντηρητικής Κυβέρνησης, η οποία αναμένει η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% το 2013 και 2% το 2014.

Η βρετανική οικονομία επλήγη από μια αναπάντεχη συρρίκνωση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάσει κάποια ανάπτυξη στις αρχές του 2013, αποφεύγοντας την λεγόμενη τριπλή ύφεση (triple-dip), είπε ο κ. Kirby.

“Ο κίνδυνος δεν είναι αν θα έχουμε μια πολύ μικρή συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους για πραγματοποίηση του τεχνικού ορισμού (της ύφεσης), αλλά κατά πόσο θα έχουμε μια στασιμότητα το 2013″, είπε στους δημοσιογράφους.

Επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη η Κυβέρνηση να επικέντρωσει την προσοχή της στην καταστολή του ελλείμματος του προϋπολογισμού, στις αδύναμες προοπτικές που υποστηρίζουν νέα προσέγγιση στη νομισματική πολιτική από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, υπό τον επόμενο Διοικητή της Mark Carney, πρόσθεσε ο κ. Kirby.

Keywords
Τυχαία Θέματα