Πώς να αντιμετωπίσετε τις ραγάδες;

12:47 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι ραγάδες προκαλούνται από την απότομη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία, την απότομη αύξηση του σωματικού βάρους κάποιου ατόμου και το απότομο τέντωμα του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνουν χώρα ορμονικές διαταραχές, οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση των ραγάδων. Αυτά ακριβώς που εξασφαλίζουν την ελαστικότητα του δέρματος, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης αλλάζουν και αντικαθίστανται από άλλες λεπτότερες ίνες και λεπτότερο δέρμα. Σημαντικός παράγοντας,

ο οποίος σχετίζεται με την εμφάνιση των ραγάδων είναι η ποιότητα του δέρματος, η οποία είναι κληρονομική.

Οι ραγάδες εμφανίζονται στο δέρμα αρχικά με τη μορφή κόκκινων και μωβ ραβδώσεων, οι οποίες σταδιακά εξελίσσονται σε ασημί και λευκό χρώμα. Αυτές οι αντιαισθητικές ραβδώσεις εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στους γλουτούς, στους μηρούς, στο στήθος, στα μπράτσα, στα γόνατα και στις κνήμες. Οι ραβδώσεις έχουν αρχικά ένα ερυθρό χρώμα μέχρι που καταλήγουν σε ένα ανοιχτότερο τόνο από το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος. Δυστυχώς, η βλάβη είναι μόνιμη και όχι παροδική και το δέρμα στην πάσχουσα περιοχή φαίνεται λεπτύτερο και ρυτιδιασμένο.

Πως μπορούμε να εμποδίσουμε την εμφάνιση των ραγάδων

Δεν υπάρχει κάποια μέθοδος, η οποία να εγγυάται ότι μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως τις ραγάδες, όμως μπορούμε να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα, τα οποία να αποτρέπουν την εμφάνιση αυτών των ανεπιθύμητων ραβδώσεων. Έτσι πρέπει απαραίτητα να αποφεύγουμε τις αυξομοιώσεις του βάρους μας, αφού αυτές οι αυξομοιώσεις προκαλούν το απότομο τέντωμα του δέρματος και κατά συνέπεια τις ραγάδες. Πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει και η διατροφή μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και με πολλά λαχανικά και φρούτα, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς και ελαστικού δέρματος. Η βιταμίνη Α προσδίδει ελαστικότητα στο δέρμα, η βιταμίνη Β βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, η βιταμίνη C ενισχύει το κολλαγόνο και τη σφρυγιλότητα του δέρματος και η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση. Είναι απαραίτητο να διατηρούμε το σώμα μας διαρκώς ενυδατωμένο ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα ενυδάτωσης και ειδικά αντιηλιακά προϊόντα, τα οποία προστατεύουν το σώμα μας από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου.

Αντιμετώπιση των ραγάδων με εφαρμογές λέιζερ

Σήμερα με τα λέιζερ νέας γενιάς και τελευταίας τεχνολογίας μας παρέχεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις ραγάδες και να σταματήσουμε την εξέλιξη τους. Τα λέιζερ εκμεταλλεύονται το μηχανισμό επούλωσης του σώματος, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και αναπλάθοντας την περιοχή στην οποία παρουσιάζεται η βλάβη. Διοχετεύουν ενέργεια στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος με σκοπό να «ξυπνήσουν» το κολλαγόνο, έτσι ώστε αυτό να αρχίσει να παράγεται με στόχο την αναδόμηση του δέρματος και τη διόρθωση της βλάβης. Τα λέιζερ τραυματίζουν προσωρινά το δέρμα στοχεύοντας στους ινοβλάστες, κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης έχοντας ως τελικό αποτέλεσμα τη σύσφιξη του δέρματος και τη βελτίωση της υφής του. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζουμε τις ραγάδες στην πρώιμη φάση τους, όταν έχουν δηλαδή το ερυθρό-μωβ χρώμα, γιατί τότε έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και μπορούμε να προλάβουμε την εξέλιξη τους. Σε λίγες μόνο συνεδρίες το δέρμα αρχίζει να παρουσιάζει βελτιωμένη όψη, να είναι πιο λείο και σφριγηλό. Εάν οι ραγάδες έχουν πάρει το ασημί-λευκό τους χρώμα τότε χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από τον ιατρό και εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και την έκταση της περιοχής, στην οποία εντοπίζεται η βλάβη.

Του Δρος Γιώργου Ιωαννίδη

Δερματολόγου

Keywords
Τυχαία Θέματα