ΕΛ.ΑΣ: Στο μικροσκόπιο ένα "στικάκι" που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Ελ Αλαμέιν

12:52 5/2/2013 - Πηγή: E-Typos

Χωρίς το ακλόνητο μέχρι στιγμής αποδεικτικό στοιχείο, όλο και περισσότερο συγκλίνει η Αστυνομία στην εκδοχή ότι πίσω από την έκρηξη στο «Mall» βρίσκεται η ομάδα των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό της Κοζάνης, καθώς και οι τέσσερις επίσης συνεργοί τους που διέφυγαν της σύλληψης.
Στη γιάφκα της ομάδας, που αποδεικνύεται πως αποτελούσε τη συνέχεια της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», την οποία εντόπισε
η Αντιτρομοκρατική τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε απόσταση… βολής από το «Mall», στην οδό Ελ Αλαμέιν 19 στο Μαρούσι (στο ύψος του νοσοκομείου «Υγεία») δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά που να παραπέμπουν στις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά αρκετά στοιχεία που ίσως ανοίξουν το δρόμο στις έρευνες.
Ενα από τα ευρήματα της γιάφκας που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο για τις Αρχές και στο οποίο έχει πέσει όλο το ερευνητικό βάρος είναι μία φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων (στικάκι), η επεξεργασία του οποίου ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια στοιχεία που να συνδέουν τη δράση των συλληφθέντων όχι μόνο με την έκρηξη στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι αλλά και με άλλες ενέργειες. Οι δύο επίσης νάιλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Ελ Αλαμέιν, στο δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδείξουν το παραμικρό, όπως έλεγαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, αν και πιστεύεται κατά τους ίδιους πως με αυτές τις ευμεγέθεις τσάντες έγινε η μεταφορά του εκρηκτικού μηχανισμού στο «Mall», ενδεχομένως και της βόμβας που είχε εντοπιστεί σε συρμό του μετρό στο σταθμό του Αιγάλεω, στις 25 Φεβρουαρίου 2012, η οποία δεν είχε εκραγεί λόγω αστοχίας στη συνδεσμολογία. Πάντως οι νάιλον τσάντες μεταφέρθηκαν προς διερεύνηση για τυχόν ανίχνευση πυρίτιδας ή άλλης εκρηκτικής ύλης στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.
Το αντιτρομοκρατικό επιτελείο είναι σίγουρο ότι στην Αθήνα υπάρχει και δεύτερη γιάφκα της νέας γενιάς των «Πυρήνων», ίσως και σε κοντινή απόσταση απ’ αυτή που εντοπίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Μία απόδειξη για παραλαβή ταμπέλας φοροτεχνικού γραφείου που βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Ελ Αλαμέιν κάνει τους αστυνομικούς να αναζητούν ανάλογο χώρο-γραφείο το οποίο θα αποτελεί βιτρίνα της δεύτερης γιάφκας. Ωστόσο, στην ίδια πολυκατοικία της οδού Ελ Αλαμέιν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ ένα άλλο όχι και τόσο συμπτωματικό γεγονός. Την εξαφάνιση τις τελευταίες ημέρες τεσσάρων νεαρών οι οποίοι διέμεναν στο ισόγειο και το υπόγειο της πολυκατοικίας. Και όπως έλεγαν οι ένοικοι της πολυκατοικίας, «οι τέσσερις νεαροί έκαναν παρέα με τα παιδιά του β’ ορόφου». Δεν αποκλείεται, κατά την Αντιτρομοκρατική, η πολυκατοικία της οδού Ελ Αλαμέιν 19 να ήταν ο τόπος συνάντησης των μελών της οργάνωσης λίγο πριν και λίγο μετά από κάθε τρομοκρατική ενέργεια, κάτι ανάλογο με την αρχική γιάφκα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι, η οποία είχε εντοπιστεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.
Στο μεταξύ, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χθες την «ένταξη» στη ΣΠΦ και του 4ου από τους συλληφθέντες. Του 24χρονου Ανδρέα Μπουρζούκου, του οποίου τα αποτυπώματα ταυτοποιήθηκαν με τα αποτυπώματα που είχαν βρεθεί στην αρχική γιάφκα της οργάνωσης, στο Χαλάνδρι.
Στη γιάφκα της οδού Ελ Αλαμέιν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής οδηγήθηκαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής από τηλεφώνημα πολίτη, ο οποίος στις φωτογραφίες των κατηγορουμένων που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία αναγνώρισε τον ενοικιαστή. Ο αφαλός της πόρτας του διαμερίσματος έφερε ίχνη παραβίασης που κατά την Αστυνομία δείχνουν ότι κάποιος από τα μέλη της οργάνωσης όταν πληροφορήθηκε τη σύλληψη των τεσσάρων έσπευσε στη γιάφκα προκειμένου να εξαφανίσει στοιχεία, αλλά δεν είχε τα κλειδιά και προσπάθησε να παραβιάσει την πόρτα. Σύμφωνα με την έρευνα προέκυψε ότι ο ενοικιαστής ήταν ο 20χρονος Νικόλαος Ρωμανός και νοίκιασε το διαμέρισμα του β’ ορόφου πριν από ένα μήνα κάνοντας χρήση πλαστής ταυτότητας με τα στοιχεία «Γιακουμόπουλος Κωνσταντίνος». Οπως είναι γνωστό, στην κατοχή των τεσσάρων συλληφθέντων βρέθηκε άλλη μία πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία «Καλύβας Ελευθέριος» με την οποία εικάζεται ότι έχει ενοικιαστεί η δεύτερη γιάφκα.
Η γιάφκα της οδού Ελ Αλαμέιν έγινε φύλλο και φτερό από τους αστυνομικούς της Σήμανσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας βρέθηκαν: 1 κοντάκι καραμπίνας, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου, 1 εσωτερική θήκη πυροβόλου όπλου, 19 καψύλλια, 1 φωτοβολίδα θαλάσσης, 8 γκαζάκια, 3 κράνη μοτοσικλετιστή, 2 παντελόνια στρατιωτικού τύπου, 8 διευθύνσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση στην περιοχή της Αθήνας, διαρρηκτικά εργαλεία, USB, 1 αντάπτορας, 1 κάρτα αποθήκευσης δεδομένων, 2 κενές θήκες κιθάρας, 2 νάιλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος και διάφορα εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα