Αύριο νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία

23:35 13/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για τη Συρία το Σάββατο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία, επικαλούμενο πηγή στη ρωσική αντιπροσωπεία.

Στο μεταξύ, το Euronews είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας αποφάσισαν στη Γενεύη να ανανεώσουν το ραντεβού τους στο τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη, αποφάσισαν.

Στόχος,

όπως μεταδίδει το Euronews, ο ορισμός ημερομηνίας για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη στη Συρία με την ονομασία «Γενεύη 2».

Ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες στη Γενεύη, με το Ρώσο ομόλογό του.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε κοινό τόπο και συζητήσαμε κάποιες από τις κινήσεις, που πρέπει να κάνουμε και οι δύο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κέρι.

«Τώρα που η κυβέρνηση Άσαντ προσχωρεί στη σύμβαση απαγόρευσης χημικών όπλων, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία, με τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Όπως έχει συμφωνηθεί, ο ΟΗΕ θα σχεδιάσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα διασφαλίσει την γρήγορη και αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη ρωσική πρωτοβουλία για το διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού. Τόνισε όμως, ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει χωρίς την απειλή της βίας.

«Η ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία μπορεί να επιλυθεί μέσω της πολιτικής οδού, με διάλογο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, χωρίς την απειλή της στρατιωτικής επέμβασης. Όλες οι πλευρές που μπορούν να ασκήσουν επιρροή πρέπει να πιέσουν στην κατεύθυνση ενός εποικοδομητικού διαλόγου», ανέφερε ο κ. Ροχανί.

Το ζήτημα της Συρίας βρίσκεται στο επίκεντρο της διάσκεψης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στο Κιργιστάν.

Τόσο η Μόσχα, όσο και το Πεκίνο χαιρέτισαν την ένταξη της Δαμασκού στη σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα