Η προώθηση του χαλουμιού προτεραιότητα για το Υπουργείο Εμπορίου

20:11 13/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα συνεχίσει και στο μέλλον να προστατεύει και να υπερασπίζεται τα εμπορικά σήματα για το χαλούμι, σήματα τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαφύλαξη του παραδοσιακού αυτού προϊόντος, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την Κύπρο, δηλώνει το Υπουργείο, τονίζοντας πως η προώθηση του χαλουμιού αποτελεί προτεραιότητά του.

Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας “Η Σημερινή”, σχετικά με το θέμα της εμπορίας χαλουμιού, όπως αναφέρεται

σε επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Ενέργειας “επισημαίνει ότι όλες οι ενέργειες που λαμβάνει, σε σχέση με το παραδοσιακό αυτό προϊόν της Κύπρου, στόχο έχουν την προστασία του και την προώθησή του τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό”.

“Ως ιδιοκτήτης των εμπορικών σημάτων για το χαλούμι (ΗΑLLOUMI και ΧΑΛΛΟΥΜΙ) το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού παρεμποδίζει τη χρήση των εν λόγω σημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο δεν είναι δικαιούχος χρήσης και δεν πληροί τους σχετικούς κανονισμούς που διέπουν τα εν λόγω σήματα και κατ’ επέκταση τις νόμιμες προδιαγραφές για την παρασκευή του εν λόγω προϊόντος”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Ενέργειας δηλώνει, επίσης, ότι “λαμβάνει συστηματικά μέτρα για την προστασία των εμπορικών αυτών σημάτων τόσο έναντι των ξένων όσο και έναντι των Κυπρίων παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίοι τα παραβιάζουν”.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν τη χρήση των εμπορικών αυτών σημάτων, συνεχίζει η ανακοίνωση, “το Υπουργείο έχει καλέσει επανειλημμένως όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων να εγγραφούν στα σχετικά μητρώα, έτσι ώστε να μπορούν νόμιμα να χρησιμοποιούν τα εμπορικά σήματα για το χαλούμι”.

“Η συγκεκριμένη εταιρεία, της οποίας τα προϊόντα δεν επιτράπηκε να προωθηθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης”, όπως αναφέρει το Υπουργείο, “δεν έχει εγγραφεί σε κανένα από τα προαναφερόμενα μητρώα και, ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε χρήση των σημάτων από αυτήν παραβιάζει τους εν λόγω κανονισμούς”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η αύξηση των εξαγωγών χαλουμιού και η προώθηση του προϊόντος αυτού στο εξωτερικό αποτελεί για το Υπουργείο προτεραιότητα”.

“Στο πλαίσιο αυτό”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “το Υπουργείο έχει καταβάλει διαχρονικά σημαντικά ποσά τόσο για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των γαλακτοκομικών μονάδων όσο και για την προώθηση των κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο χαλούμι”.

Keywords
Τυχαία Θέματα