ΓΓ ΑΚΕΛ: Το Κυπριακό να τύχει καλύτερου χειρισμού από ό,τι τα θέματα της οικονομίας

21:37 13/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καλύτερους χειρισμούς στο Κυπριακό σε σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν στα θέματα της οικονομίας, καθώς και τη «δέουσα ενημέρωση» από πλευράς Κυβέρνησης, ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στη λαϊκή βραδιά που διοργάνωσε απόψε η ΠΟΓΟ με θέμα «Αλληλεγγύη και Αγώνας – Μαζί Μπορούμε», στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου.

Την ίδια ώρα, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι οι «αντιλαϊκές πολιτικές» της παρούσας Κυβέρνησης θα οδηγήσουν τις γυναίκες σε δυσκολότερη θέση.

Λέγοντας ότι οι γυναίκες

βιώνουν σήμερα την οικονομική κρίση πολύπλευρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως επί διακυβέρνησης Χριστόφια «έγιναν πολλά βήματα μπροστά» σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των γυναικών και πιο συγκεκριμένα, «η διάκριση στην εργασία πατάχθηκε, το χάσμα στην αμοιβή των δύο φύλων μειώθηκε σημαντικά, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε διαδοχικά σε τομείς που εργάζονται κυρίως γυναίκες και τροποποιήθηκε η νομοθεσία για προστασία των εγκύων».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η γυναίκα βρίσκεται και θα βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη θέση εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη».

«Δεν αναφέρομαι μόνο στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στη μείωση των μισθών των οικιακών βοηθών, στην περιστολή της κοινωνικής πρόνοιας, είτε για πολύτεκνους, είτε για μονογονιούς, είτε ακόμα για συνταξιούχους που πρέπει να διπλοπληρώσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Αναφέρομαι σε ευρύτερες πολιτικές που επηρεάζουν τις γυναίκες όπως είναι η επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων, πολιτική που κάθε άλλο παρά βοηθά την εργαζόμενη γυναίκα να ισορροπήσει ανάμεσα στα βάρη της δουλειάς και του νοικοκυριού. Ή ακόμα, στην εντελώς αψυχολόγητη και μονομερή απόφαση για κλείσιμο κρατικών βρεφοκομικών σταθμών, παρά τις περί αντιθέτου κυβερνητικές δεσμεύσεις» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ότι ενδεικτική είναι επίσης και η κυβερνητική απόφαση για μείωση στο 50% της πάγιας χορηγίας που χορηγούσε ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας προς τις Οργανώσεις μέλη του.

«Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται μονομερώς και πίσω από κλειστές πόρτες αλλάζοντας μια για πάντα τη ζωή μας όπως την ξέραμε μέχρι χθες», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

«Υπήρχε η δέσμευση πως κούρεμα δε θα γινόταν ποτέ αποδεχτό από τον κ. Αναστασιάδη. Τελικά έγινε. Υπήρχε η δέσμευση πως δεν πρόκειται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Τελικά η Κυβέρνηση θα προσλάβει σύμβουλο για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Υπήρχε η δέσμευση πως υπήρχαν έτοιμες προτάσεις, έτοιμες ομάδες, μέχρι και έτοιμα δάνεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται πως τίποτε δεν υπήρχε και τίποτε δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «η ανεργία αυξάνεται με επικίνδυνους ρυθμούς και οι αντιλαϊκές συνέπειες του Μνημονίου γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο αισθητές».

Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup του Μάρτη και είπε ότι το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμο να συζητήσει «διεξοδικά, δίχως εμμονές και με διάθεση να βρεθούν τρόποι να βγούμε από το μνημονιακό αδιέξοδο», χωρίς, όπως είπε, να βρει ανταπόκριση από την Κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κυπριακό «θα τύχει καλύτερου χειρισμού από τα θέματα της οικονομίας» και ότι «θα υπάρχει η δέουσα ενημέρωση από πλευράς της Κυβέρνησης και η διάθεση για συλλογικότητα και συνεργασία».

Είπε ότι το ΑΚΕΛ δήλωσε πολλές φορές πως είναι έτοιμο να εργαστεί και να ενισχύσει την προσπάθεια για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που να εδράζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, που θα επανενώνει την Κύπρο με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών και θα την καθιστά κράτος επανενωμένο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

«Προς αυτή την κατεύθυνση ως ΑΚΕΛ δεν θα διστάσουμε να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ο λαός μας να μπορεί να χτίσει την προοπτική του σε μια πατρίδα αποστρατιωτικοποιημένη, ειρηνική και επανενωμένη», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
«Μας αναμένουν μεγάλοι και δύσκολοι αγώνες» ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η εκδήλωση της ΠΟΓΟ απευθύνει προς όλους το μήνυμα πως «η δύσκολη εποχή που ζούμε απαιτεί να ξανατεθούν στο επίκεντρο η αλληλεγγύη, η αλληλοϋποστήριξη και η ανθρωπιά» και ταυτόχρονα, υποδεικνύει πως «χρειάζεται αγώνας οργανωμένος, πολιτικός και κοινωνικός, ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να ανατρέψουμε πολιτικές που ποδοπατούν κατακτήσεις και δικαιώματα και φυλακίζουν το λαό μας σε ένα αβέβαιο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα