Α. Αγρότου: Πειθαρχική έρευνα για το νεκρό έμβρυο στο Μακάρειο

13:46 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας διέταξε η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου όσον αφορά την υπόθεση νεκρού εμβρύου που βρέθηκε στα βιολογικά απόβλητα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Όπως είπε η ίδια σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ύστερα από την έκθεση γεγονότων που υποβλήθηκε από τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζονται διευκρινίσεις για να εξακριβωθούν σε όλη τους την έκταση τα πραγματικά γεγονότα.

Η κ. Αγρότου,

σημείωσε ότι ερευνών λειτουργός για το θέμα θα διοριστεί σήμερα, το πολύ μέχρι αύριο.

Ανέφερε ότι την έκθεση γεγονότων από τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού καθώς και επτά καταθέσεις για την υπόθεση την είχε στα χέρια της από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα.

“Με βάση τα όσα μας έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα έκρινα ότι θα πρέπει να δοθούν οδηγίες για την διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας με σκοπό την πλήρη διαλεύκανση του θέματος ώστε να διακριβωθούν κατά πόσο μπορούν να καταλογιστούν πειθαρχικές ευθύνες, δηλαδή, κατά πόσον δόθηκαν οδηγίες για να εκτελεστούν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες και κατά πόσον τηρήθηκαν ή όχι. Δημιουργούνται πολλά ερωτήματα κατά πόσον είναι ένα άτομο ή πολλά άτομα που εμπλέκονται”, δήλωσε.

Οσον αφορά την άλλη υπόθεση εγκύου γυναίκας που αποτάθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο για να εξεταστεί αλλά εκεί δεν διαπιστώθηκε η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, η Υπουργός Υγείας ανέγνωσε τα αποτελέσματα διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε σε σχέση με το όλο περιστατικό.

Η διοικητική ενέργεια, όπως σημείωσε, έγινε από έμπειρη γυναικολόγο.

Στην έκθεση της η λειτουργός κατέγραψε τα ευρήματα της από την μελέτη των σημειώσεων της γιατρού στον φάκελο. Σύμφωνα με αυτές τις σημειώσεις από υπερηχογράφημα που έγινε στην γυναίκα στις 21 Ιανουαρίου 2013, απεικονίστηκε ενδομήτριος σάκος κύησης χωρίς εμβρυικά στοιχεία.

Επειδή δεν κατέστη δυνατή η απεικόνιση εμβρυακών στοιχείων και καταγραφή καρδιακής λειτουργίας ως αναμενόταν να υπάρχει σε μια κύηση επτά εβδομάδων δόθηκαν οδηγίες στην γυναίκα για εξέταση ποσοτικής β χοριακής ορμόνης και επανάληψη αυτής της ορμόνης σε 48 ώρες.

Εδωσαν στην γυναίκα ραντεβού για εξέταση της στις 23 Ιανουαρίου 2013, ημέρα που θα συμπληρώνονταν οι 48 ώρες σύμφωνα με τις οδηγίες που της είχαν δώσει.

Η λειτουργός περιγράφει στην έκθεση της ότι συνομίλησε με τις γιατρούς και καταγράφει ότι πήρε από αυτές την διαβεβαίωση ότι ουδέποτε συνέστησαν στην γυναίκα τερματισμό της κύησης παρότι ανησύχησαν γι αυτό.

Η σύσταση τους για καταμέτρηση της ορμόνης και επανεξέταση της γυναίκας σε 48 ώρες θα τους έδινε την ευκαιρία να μελετήσουν τα αποτελέσματα και να διαφανεί από τις τιμές της ορμόνης αυτής αν υπήρχε εγκυμοσύνη ή όχι.

Στο επόμενο σημείο της έκθεσης της, η λειτουργός καταγράφει διαπιστώσεις από την άσκηση της μαιευτικής τόσο από προσωπικές της εμπειρίες λόγω της μακρόχρονης υπηρεσίας από την ίδια όσο και από διεθνή στοιχεία και συνοψίζει ότι ενώ θεωρητικά ανευρίσκεται καρδιακή λειτουργία στα έμβρυα στην έκτη-έβδομη εβδομάδα κύησης, στην πράξη πολύ συχνά συμβαίνει να τίθεται εσφαλμένη διάγνωση παλίνδρομου κύησης κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Σημειώνεται στην έρευνα, ότι η καταγραφή καρδιακής λειτουργίας στην έκτη έως όγδοη εβδομάδα αμηνόρροιας κυοφορίας είναι μεν καθησυχαστική αλλά η απουσία της δεν ισούται πάντα με παλίνδρομο κύηση αποβολή.

Στο επόμενο μέρος της έκθεσης της, η λειτουργός επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί στο Μακάρειο Νοσοκομείο δεν καταγράφηκε καρδιακή λειτουργία του εμβρύου ενώ την ίδια ημέρα ιδιώτης γυναικολόγος κατέγραψε καρδιακή λειτουργία και δίνει την ακόλουθη εξήγηση.

Στην έκθεση αναφέρεται, ότι “ο ιδιώτης γιατρός τον οποίον επισκέφθηκε η γυναίκα είναι έμπειρος ειδικός στην διεξαγωγή υπερήχων σε εγκύους και ότι διέθετε υψηλής τεχνολογίας μηχάνημα”.

Η λειτουργός καταλήγει σε τρία συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα της είναι ότι πιθανόν οι γιατροί που εξέτασαν την γυναίκα να μην εκφράστηκαν και να μην διατύπωσαν σωστά την υποψία τους για αποβολή, με αποτέλεσμα να εκληφθεί από την γυναίκα ότι της μίλησαν για αποβολή ή και για τερματισμό της κύησης και να αναστατωθεί.

Θα μπορούσαν, σημειώνεται, να εισηγηθούν στην γυναίκα να επανέλθει χωρίς να κάμουν κάποιο άλλο σχόλιο και χωρίς να αναφερθούν στις υποψίες τους.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι γιατροί που χειρίστηκαν το συγκεκριμένο περιστατικό είχαν λιγότερες εμπειρίες στους υπερήχους που σε συνδυασμό με μηχάνημα υπερηχογραφημάτων που χρησιμοποίησαν δεν ήταν τόσο σύγχρονο όπως τα μηχανήματα που υπάρχουν στο Μακάρειο στο τμήμα υπερήχων.

Στο Μακάρειο, αναφέρεται στην έκθεση, λειτουργεί ειδικό τμήμα υπερήχων με νέα μηχανήματα και έμπειρους γιατρούς και θα μπορούσαν οι γιατροί να παραπέμψουν την γυναίκα για δεύτερη εξέταση και τελική διάγνωση.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω ενεργειών εκ μέρους των δύο γιατρών που χειρίστηκαν την περίπτωση, σημειώνεται στην έκθεση, ήταν η αναστάτωση της γυναίκας και η δημιουργία αγωνίας και ανησυχίας που την οδήγησαν να απευθυνθεί σε ιδιώτη γυναικολόγο.

“Με αυτή την ευκαιρία εκφράζουμε και πάλι την συμπάθεια μας στην παραπονούμενη. Το όλο θέμα παραπέμπεται στο αρμόδιο τμήμα που είναι το τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του οποίου ο Διευθυντής Ανδρέας Γεωργίου έχει οδηγίες να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες με στόχο να απευθυνθούν στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις”, είπε η Υπουργός.

Κληθείσα να σχολιάσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο κ. Γεωργίου, η κ. Αγρότου ανέφερε ότι από τα τρία συμπεράσματα της έκθεσης, συνεπάγεται ότι “δεν υπήρχε καλή και σωστή επικοινωνία με την γυναίκα με αποτέλεσμα αυτή να αναστατωθεί. Κι ενώ υπήρχε η δυνατότητα στο Μακάρειο να παραπεμφθεί να γίνει υπέρηχος από έμπειρο γιατρό αυτό δεν έγινε. Με βάση αυτά ,οι ενέργειες του Διευθυντή είναι να βελτιωθεί η επικοινωνία, να αξιοποιούν τα σύγχρονα μηχανήματα και η γνώση από την πληθώρα των γιατρών που υπάρχουν εκεί”.

Ερωτηθείσα είπε πως “πειθαρχική ευθύνη θα μπορούσε να καταλογιστεί εάν οι γιατροί προχωρούσαν σε ιατρικές πράξεις που να μην ήταν οι ενδεδειγμένες”.

Οι ενέργειες που έγιναν, συνέχισε, να δοθούν αναλύσεις ήταν οι σωστές.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Ανδρέας Γεωργίου, είπε πως “εκείνο που ήθελαν να διαπιστώσουν αν ο αμνησιακός σάκος ήταν κενός . Είναι δεδομένο μεταξύ έκτης και έβδομης εβδομάδας να υπάρχει αυτή η πιθανότητα να μην εντοπιστεί καρδιακός παλμός. Και έκαμε πολύ σωστά η γιατρός που έστειλε την ανάλυση.

Η Υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση είπε πως σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μηχανήματα υψηλής ευκρίνειας στα χέρια γυναικολόγων που μπορούν να διαγνώσουν το κάθε τι.

The post Α. Αγρότου: Πειθαρχική έρευνα για το νεκρό έμβρυο στο Μακάρειο appeared first on onlycy.com - Cyprus News Portal, Ειδήσεις, Eidisis, Kypros.

Keywords
Τυχαία Θέματα