Διορίστηκε ο Σπύρος Σταυρινάκης υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

12:46 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Απαραίτητη, ανεξαρτήτως στιγμής, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την Πράξη Διορισμού του Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνοντας πως οι στιγμές είναι δύσκολες, ο Πρόεδρος είπε πως άσκησε τα καθήκοντα του, όπως αυτά του παραχωρούνται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο νέος Υποδιοικητής της ΚΤ από την πλευρά του, είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου

είναι πρωτόγνωρες και ιστορικές και πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι πρόνοιες του μνημονίου, όπως είπε, εναποθέτουν τεράστιες ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα και χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά.

Η Πράξη Διορισμού πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία Υπουργών της Κυβέρνησης. Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε αρχικά πως η πολιτεία για πολλούς λόγους που ανέλυσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θεωρεί απαραίτητη την Πράξη Διορισμού Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, και με την οικονομική κρίση που περνά η Κύπρος, και πως αυτές οι συνθήκες δημιουργούν ανάγκες περαιτέρω βοήθειας προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι κάτι που και ο ίδιος ο Διοικητής έχει τονίσει επανειλημμένως και έχω αποφασίσει να ασκήσω τα καθήκοντα μου, τα οποία μου παραχωρεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

«Ανεξαρτήτως της στιγμής, θεωρώ απαραίτητη αυτή την Πράξη να γίνει και να γίνει με ανιδιοτέλεια», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Λέγοντας πως ο κ. Σταυρινάκης είναι καλά γνωστό ότι «δεν είναι αριστερός», ο Πρόεδρος σημείωσε πως «ο Σπύρος είναι ένα συνειδητό διευθυντικό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Και επειδή έχω πράξει τον άνθρωπο -όταν συνόδευε τον φίλο νέο Διοικητή- και τον θεωρεί απαραίτητο ο Διοικητής δίπλα του, αποφάσισα να προβώ στην Πράξη Διορισμού του αγαπητού Σπύρου στη θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κ. Σταυρινάκη όπως έχει περαιτέρω δημιουργική σταδιοδρομία, δίπλα από το νέο Διοικητή. «Χρειάζεται Διοίκηση η Κεντρική Τράπεζας, η οποία να επιδεικνύει αγαστή συνεργασία διότι οι στιγμές είναι κρίσιμες», είπε, ενώ ανέφερε πως σε λίγο καιρό θα περάσει στις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας και η εποπτεία του Συνεργατισμού, γεγονός πολύ σημαντικό, που θα αυξήσει περαιτέρω τις ευθύνες του Διοικητή.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταυρινάκης ευχαρίστησε αρχικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του δείχνει με το διορισμό του ως Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Αφού ανέφερε πως βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα 35 σχεδόν χρόνια, δήλωσε «ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι πρωτόγνωρες και ιστορικές και ίσως οι μεγαλύτερες από το 1974 που αντιμετωπίζει το σύστημα».

Δυστυχώς, συνέχισε, «τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η χρονιά που έχει μπει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης που έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί με την Τρόικα, βάζουν τεράστιες ευθύνες πάνω στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και για να αναληφθούν αυτές οι ευθύνες χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά», είπε.

Ο κ. Σταυρινάκης διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Κεντρική Τράπεζα ως ανεξάρτητος θεσμός, θα εκτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της για να ξεπεράσει η χώρα όλα αυτά τα προβλήματα.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και από πλευράς Κυβέρνησης οι Υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λούκα, Συγκοινωνιών και Εργών Ευθύμιος Φλουρέντζου, Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δήλωση του ο Διοικητής της ΚΤΚ, κύριος Πανίκος Δημητριάδης είπε:
«Χαιρετίζω τον διορισμό του κ. Σπύρου Σταυρινάκη στο αξίωμα του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Ο κ. Σταυρινάκης είναι ένας εξαίρετος τεχνοκράτης με πολυετή πείρα στους σημαντικούς τομείς της εποπτείας και ρύθμισης τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως και σε θέματα καταπολέμησης ξεπλύματος παράνομου χρήματος.
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή για το αξίωμα αυτό.
Ο διορισμός αυτός ενισχύει σημαντικά την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία της Κύπρου γενικότερα.
Σημειώνω ότι η ΚΤΚ είναι η μόνη Κεντρική Τράπεζα-μέλος του ευρωσυστήματος που μέχρι σήμερα δεν είχε Υποδιοικητή».

Ο Σπύρος Σταυρινάκης γεννήθηκε το 1950, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Σιέφιλντ.

Προσλήφθηκε στην Κεντρική Τράπεζα το 1978 και τα καθήκοντα του περιλαμβάνουν υπηρεσία 28 ετών στο Τμήμα Εποπτείας Τραπεζών. Το 2006 έγινε ανώτερος Διευθυντής και ανέλαβε την Εποπτεία του Τμήματος Στατιστικής και του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών, το τελευταίο μέχρι το 2008 όταν του δόθηκε η εποπτεία του Τμήματος Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα.

Το Νοέμβριο 2010 ανέλαβε την εποπτεία του Τμήματος Ασφάλειας και Τεχνικών Υπηρεσιών και τον Μάιο του 2012 ανέλαβε την εποπτεία του Τμήματος Εποπτείας και Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, της υπηρεσίας αδειοδότησης τραπεζικών ιδρυμάτων του Τμήματος Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Το 2007, ο κ. Σταυρινάκης, διορίστηκε από το Υπουργικό ως αναπληρωτής Διοικητής του ΔΝΤ για την Κύπρο.

The post Διορίστηκε ο Σπύρος Σταυρινάκης υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας appeared first on onlycy.com - Cyprus News Portal, Ειδήσεις, Eidisis, Kypros.

Keywords
Τυχαία Θέματα