17 νεκροί από τον τυφώνα «Σάντι», τεράστιες οι ζημιές

17:24 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεκαεπτά νεκροί και μεγάλα προβλήματα που θα χρειαστούν αρκετό χρόνο να λυθούν και θα στοιχίσουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο πρώτος απολογισμός του καταστροφικού περάσματος της «υπερκαταιγίδας» «Σάντι».

Η νύχτα για εκατομμύρια κατοίκους της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης ήταν εφιαλτική. Συνοικίες ολόκληρες, όπως το νότιο Μανχάταν και το Μπρούκλιν πλημμύρισαν, 6 εκατομμύρια σπίτια είχαν προβλήματα ηλεκτροδότησης και πολλά σπίτια κι αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από πτώσεις δένδρων και φωτιές που προκλήθηκαν από βραχυκυκλώματα.
Στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Νέας

Υόρκης στο Μανχάταν, όπου σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, το προσωπικό υποχρεώθηκε να μετακινήσει τους ασθενείς καθώς δεν λειτούργησαν οι εφεδρικές γεννήτριες ρεύματος.
Κόλαση του Δάντη θύμισε η περιοχή Μπρίζι Πόιντ του Ρόκαγεϊ, όταν 50 σπίτια καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Ευτυχώς οι κάτοικοι είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν νωρίτερα τα σπίτια τους που είχαν πλημμυρίσει.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα με διάταγμα κήρυξε κάποιες κομητείες της πολιτείας της Νέας Υόρκης σε κατάστασης «μεγάλης εθνικής καταστροφής», επιτρέποντας έτσι την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την κάλυψη μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν.
Με την απόφαση αυτή “τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουϊνς”.
Σε κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκαν δύο πυρηνικοί σταθμοί της Νέας Ιερσέης, για προληπτικούς λόγους.
Η κινητοποίηση των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών Αρχών των πολιτειών κρίνεται σαν πολύ ικανοποιητική και τα προληπτικά μέτρα που λήφθηκαν έσωσαν ζωές και απέτρεψαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν και σήμερα κλειστές, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τους δρόμους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις είναι επικίνδυνοι, από δέντρα, κομμάτια συντριμμιών από σπίτια κ.α. Το μετρό, οι σιδηρόδρομοι κι άλλες μαζικές συγκοινωνίες στο Μανχάταν και τη Νέα Ιερσέη έχουν διακοπεί. Ορισμένες γέφυρες λόγω των δυνατών ανέμων που ξεπερνούσαν σε αρκετές περιπτώσεις τα 95 μίλια την ώρα έκλεισαν, το ίδιο και όλα τα τούνελ που ενώνουν το Μανχάταν με τις υπόλοιπες περιοχές, καθώς πλημμύρισαν.
Η επιφάνεια των υδάτων της θάλασσας σηκώθηκε 3-5 μέτρα σ’ όλες της παραθαλάσσιες περιοχές της Νέας Υόρκης, που μετατράπηκαν σε ποταμούς και λίμνες. Φράγματα που προστατεύουν περιοχές του Μπρούκλιν δεν κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τον όγκο του νερού και οι αντλίες δεν ήταν σε θέση να το απομακρύνουν. Καθώς οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί σήμερα και αύριο (η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει και ισχυρές βροχές) αναμένεται ότι θα χρειαστούν ακόμη λίγες μέρες μέχρις ότου υποχωρήσουν τα νερά στην προ του τυφώνα στάθμη τους.
Ο απολογισμός των ζημιών συνεχίζεται και θα χρειαστούν αρκετές μέρες μέχρις ότου οι πληγείσες περιοχές αποκτήσουν και πάλι τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα