Το τέλος της Αθωότητας στην Εμπόλεμη Ζώνη

21:00 23/10/2011 - Πηγή: AEK365

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Κυριακή στις 23.00 ο ένατος κύκλος της εκπομπής «Εμπόλεμη Ζώνη» με το Σωτήρη Δανέζη να σκιαγραφεί το «τέλος της αθωότητας» στη Νορβηγία μετά το σοκαριστικό γεγονός του καλοκαιριού.

Ο 32χρονος Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου, ντυμένος αστυνομικός και πάνοπλος, φτάνει στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος «Εργατικού Κόμματος» στο νησί Utøya, 45 χλμ. από το Όσλο, όπου βρίσκονται περίπου 600 νέα παιδιά από 14 έως

25 ετών. Στόχος του: να σκοτώσει όσα περισσότερα μπορεί...

Η ασύλληπτη τραγωδία με τους 77 νεκρούς ξεδιπλώνεται μέσα από τις σοκαριστικές μαρτυρίες τριών νέων ανθρώπων που βρίσκονταν στο νησί, ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο και τον ξεγέλασαν. «Έστρεψε το όπλο προς τα μένα και το μόνο που μπόρεσα να πω ήταν 'μην πυροβολήσεις!'. Κοιτάζοντας μέσα στην κάννη, σκέφτηκα: 'εύχομαι να με πυροβολήσει στο κεφάλι ή στην καρδιά για να περάσει γρήγορα...'», λέει ο Άντριαν Πρέικον, 21 ετών, που είδε τρεις φορές μπροστά του τον εκτελεστή.

«Το κινητό που είχα, ανήκε σε κάποιον άλλον, χτύπαγε κι εγώ δεν το σήκωσα, έλεγε 'μαμά' ή 'μπαμπάς' κι αυτό το άτομο είχε πεθάνει...κι όλα τα τηλέφωνα χτυπούσαν συνέχεια και άκουγες μηνύματα να χτυπούν σε όλο το κτίριο...», θυμάται η 17χρονη Ίνγκβιλ Στένσρου που πυροβολήθηκε στα πόδια και στον ώμο και προσποιήθηκε τη νεκρή όταν βρέθηκε κάτω από το άψυχο σώμα μιας άλλης κοπέλας.

Στο ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σειράς του Mega ο συνήγορος υπεράσπισης κι ένας από τους αστυνομικούς-ανακριτές του εκτελεστή μιλούν για την επαφή τους με τον δράστη που οι πράξεις του σηματοδότησαν «το τέλος της αθωότητας» για τη νορβηγική κοινωνία.

Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν τις 1518 σελίδες του μανιφέστου μίσους και παραλογισμού του δράστη και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα κίνητρα, τη δολοφονική μανία του, αλλά και τη σχολαστικότητα με την οποία σχεδίασε και εκτέλεσε το μακελειό που συγκλόνισε τον κόσμο. «Θα τον περιέγραφα ως, αυτό που λέμε στη γερμανική ψυχιατρική, 'φανατικό άτομο', είναι ο τυπικά φανατικός. Έχει κάποιες ιδέες που τον καταλαμβάνουν και τις ακολουθεί στη ζωή του, εξηγεί ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας Σβεν Τόργκερσεν και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό για να καταλάβει κανείς την προσωπικότητά του είναι ότι, εκτός από φανατικός, είχε και σαδιστικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά του».

Οι δημιουργοί της Εμπόλεμης Ζώνης ανεβαίνουν στο νησί και καταγράφουν εικόνες από την κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, φτάνουν ως τις φυλακές που κρατείται ο Μπρέιβικ, επισκέπτονται τη γειτονιά που μεγάλωσε και αναζητούν τις απαντήσεις στο έγκλημα που σημάδεψε για πάντα μια κοινωνία ανοιχτή και ανεκτική στη διαφορετικότητα. «Σιγά σιγά καταλάβαμε ότι δεν χρειαζόταν να ψάχνουμε το 'κακό' εκτός συνόρων μπορούμε να ψάχνουμε το 'κακό' ανάμεσά μας. Άλλαξε τη Νορβηγία με πολλούς τρόπους: χάσαμε την αθωότητά μας και καταλάβαμε ότι δεν χρειαζόταν πια να κάνουμε το διαχωρισμό του 'αυτοί' κι 'εμείς'», λέει ο δημοσιογράφος Τ

Keywords
Τυχαία Θέματα