Οι πρώτες εκλογές στην Τυνησία

19:50 23/10/2011 - Πηγή: AEK365

Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές διεξήχθηκαν σήμερα στην Τυνησία, εννέα μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του έκπτωτου προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Τουλάχιστον 40.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να εγγυηθούν φρουρούσαν το ήρεμο κλίμα στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Οι εκλογές

στη χώρα απ' όπου ξεκίνησε η «Αραβική Άνοιξη» αναμένεται να αποτελέσουν παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες οι εξεγέρσεις οδήγησαν σε αλλαγή του καθεστώτος ή σε κράτη των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Στις κάλπες προσήλθαν επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι, οι οποίοι κλήθηκαν να εκλέξουν τα 217 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, έργο της οποίας είναι να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση. Οι πρώτες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μετά την εξέγερση αναμένονται σε περίπου έναν χρόνο.

Οι εκλογείς θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ 11.686 υποψηφίων, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε 1.517 λίστες από 80 πολιτικά κόμματα και ανεξάρτητους σχηματισμούς (40%), με τις γυναίκες να εκπροσωπούν μόλις το 7% των υποψηφίων.

Η εξέγερση στη χώρα του ξέσπασε στα τέλη του 2010, όταν ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα του. Από την ημέρα εκείνη, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να διαδηλώνουν κατά της φτώχειας, της ανεργίας και της κρατικής καταπίεσης.

Ο έκπτωτος πρόεδρος Μπεν Άλι εγκατέλειψε την Τυνησία περίπου έναν μήνα μετά, στις 14 Ιανουαρίου 2011, και βρίσκεται εξόριστος στη Σαουδική Αραβία.

Keywords
Τυχαία Θέματα