Ακόμα και το διαδίκτυο είναι πολύ μικρό!

12:56 21/2/2013 - Πηγή: AEK365

Με κάθε τρόπο επιβεβαιώνεται κάθε φορά πόσο μικρός είναι ο κόσμος μας! Κι αν θα φανταζόταν κανείς ότι το διαδίκτυο είναι πραγματικά αχανές ακόμα κι αυτό είναι πολύ μικρό!

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες απέχουν μεταξύ τους κατά 19 κλικ το πολύ!

Κάτι ανάλογο με τους «6 βαθμούς διαχωρισμού από τον Κέβιν Μπέικον», το παιχνίδι που ορίζει ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος «απέχει» μόλις έξι άτομα με τον γνωστό ηθοποιό!

Ο Άλμπερτ-Λάζλο Μπαραμπάσι, Ούγγρος φυσικός του Πανεπιστημίου

Northeastern της Βοστόνης που ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική δικτύων, ανέπτυξε αλγόριθμους που αναγνωρίζουν και ακολουθούν όλους τους συνδέσμους σε μια ιστοσελίδα, και στη συνέχεια επαναλαμβάνουν τη διαδικασία ξανά και ξανά.

Ο Μπαραμπάσι εκτιμά ότι ο Παγκόσμιος Ιστός είναι στην πραγματικότητα ένας «μικρός κόσμος» από περίπου ένα τρισεκατομμύριο έγγραφα, τα οποία απέχουν μεταξύ τους κατά 19 συνδέσμους το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να φτάσει από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη με σχετικά λίγα «κλικ», χωρίς να χρησιμοποιήσει μηχανή αναζήτησης.

Ο φυσικός επισημαίνει ότι, όταν το Διαδίκτυο άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1990, οι ειδικοί πίστευαν ότι «είχε τις ιδιότητες ενός τυχαίου δικτύου», στο οποίο ορισμένες ιστοσελίδες είναι εντελώς αποκομμένες μεταξύ τους.

Ο Μπαραμπάσι πιστεύει ότι η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση «υπερκόμβων» όπως το Facebook και οι υπηρεσίες της Google.

Όπως ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί από άλλους και έχουν περισσότερες γνωριμίες, έτσι και αυτοί οι «υπερκόμβοι» περιέχουν πολύ περισσότερες συνδέσεις.

Η ιδέα του «μικρού κόσμου» πρωτοεμφανίστηκε σε μια δημοσίευση του κοινωνικού ψυχολόγου Στάνλεϊ Μίλγκραμ στο αμερικιανικό περιοδικό Psychology Today το 1967.

Ο ερευνητής είχε ζητήσει από τυχαίους εθελοντές στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ να βοηθήσουν να φτάσουν ορισμένες επιστολές σε έναν χρηματιστή στη Βοστόνη στην ανατολική ακτή.

Οι εθελοντές δεν μπορούσαν να ταχυδρομήσουν τις επιστολές, αλλά έπρεπε να τις δώσουν χέρι με χέρι σε κάποιον γνωστό τους που πίστευαν ότι ήταν πιθανό να συνδέεται με τον χρηματιστή.

Οι επιστολές έφτασαν στο στόχο τους μέσω έξι μόνο ενδιάμεσων ατόμων!

Keywords
Τυχαία Θέματα