Reuters: Η Ελλάδα πολύ κοντά στο να ξεμείνει από ρευστό

17:51 19/4/2015 - Πηγή: AEK365

Η απειλή που θέτει η Ελλάδα εκτός συνόρων μπορεί να έχει μειωθεί, ωστόσο οι προσπάθειες για να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να απελευθερωθούν τα κεφάλαια διάσωσης και να αποφευχθεί μια χρεοκοπία θα βρεθούν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος αυτήν την εβδομάδα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας, με τις δύο πλευρές να διαμηνύουν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για να κρατηθεί η Ελλάδα στην επιφάνεια. Αλλά με την Αθήνα να μην έχει συντάξει ακόμη ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που κρίνεται αποδεκτό, υπάρχει μικρή προσδοκία για την επίτευξη συμφωνίας.
Η Γερμανία διαμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι μη-ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να πληρώσουν ένα τμήμα της βοήθειας αυτόν το μήνα.
«Κανείς δεν έχει ιδέα για το πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα», σημείωσε ο υπουργός οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο οποίος εκλέχθηκε με την υπόσχεση ότι θα σταματήσει τη λιτότητα, αρνείται να συνεχίσει πολιτικά ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στις οποίες ο προκάτοχός είχε συμφωνήσει.
Η Αθήνα, προσθέτει το δημοσίευμα, βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στο να ξεμείνει από ρευστό.
Αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλα τα εναπομείναντα διαθέσιμα του δημοσίου τομέα -συνολικά 2 δισ. ευρώ- για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.
Χωρίς μια συμφωνία στη Ρίγα, η Αθήνα θα αναγκαστεί σύντομα να επιλέξει ανάμεσα στο να πραγματοποιήσει αυτές τις πληρωμές ή στο να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα πρέπει πληρώσει σχεδόν 1 δισ ευρώ το Μαϊου στο ΔΝΤ, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται καθυστερήσεις στις πληρωμές.
«Δίνουμε ένα 40% πιθανότητα για Grexit, συμπληρώνοντας ότι αυτό το ποσοστό βρίσκεται σε άνοδο χωρίς κανένα καθαρό σημάδι αντιστροφής», αναφέρει ο αναλυτής της Nomura Alastair Newton.
«Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η συνεχής τάση για ρητορική που όχι απλώς κυριαρχεί αλλά κατακλύζει την ουσία στις ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα